Tüm Zenginliğiyle Anadolu: Dört Köşede Saklı Kalan Henüz Hak Ettiği Değeri Göremeyen Anadolu Zenginlikleri

Anadolu, tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Bu yarımada, şu anda Türkiye'nin Asya kıtasında kalan kısmı ifade ediyor. Hristiyanlığın ilk doğduğu ve geliştiği topraklar olması, Malazgirt Savaşından sonra Türklerin buraya akın etmesi gibi tarihte yaşanan pek çok olay, Anadolu'nun kültürel anlamda çok zengin olmasını sağlamış. Bu zenginliklerden bazıları günümüze kadar ulaşmış ve oldukça popüler. Restorasyon çalışmaları ile yılın her ayında ve döneminde bu oluşumlar ziyaret ediliyor. Tarihte yaşanan olayların yanı sıra Anadolu, Dünya üzerindeki konumu gereği dört mevsimin aynı anda görülebildiği bir yer. Jeolojik zamanların her birinde burada farklı yerler oluşmuş. Topraklarının verimliliği de zenginleşmesini sağlayan etkenlerden. Kanyonlar, şelaleler, kaleler, peri bacaları, camiler ve daha pek çok oluşum, Anadolu'nun tarihi ve doğal güzelliklerini gözler önüne seriyor. Bazı yerler ise Anadolu'da gizli kalmış durumda ve henüz hak ettiği değeri görmüyor.

Bu içeriğimizde Anadolu'da saklı kalmış güzellikleri keşfedebilirsiniz.

Yenice Ormanları - Karabük

Karabük'te bulunan Yenice Ormanları, şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için en uygun yerlerden. Uzunluğu 210 kilometreyi bulan tam 21 farklı yürüyüş parkuruyla, sayısız canlı türü ve bitki çeşidiyle Yenice Ormanları, doğanın içerisinde kaybolmak isteyenleri bekliyor. 

Burası biyolojik çeşitlilik ve barındırdığı yaban hayat ile dünyanın sayılı ormanları arasında. 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Acil Olarak Korunması Gereken 100 Sıcak Noktadan Birisi olarak belirlenmesi de buranın önemini arttırıyor. Burası Karabük çevresinde yaşayanlar tarafından yakından bilinse de henüz ünü Türkiye geneline yayılmış değil. 

Adres: 78700 Saray/Yenice/Karabük

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Harika bir doğa varmış. Kanyonunun içene yol yapılmış; doğallık bozulmuş; ancak son yağmurlar yolun bir kısmını almış. Doğal haline dönmesi pek mümkün görünmüyor; mevcut durumu korunsa bile çok güzel bir yer. Temmuz’da ziyaret edilirse müthiş ıhlamur kokusu geliyor.'

Ballıkayalar Kanyonu - Kocaeli

Sıradaki gizli kalan güzellik Kocaeli'den. Kocaeli'deki Ballıkayalar Kanyonu, izole edilmiş atmosferi ile başta kamp yapmayı sevenler olmak üzere doğa içerisinde vakit geçirmek isteyen herkesi bekliyor. Gebze ilçesi sınırlarında yer alan kanyon, sessiz ve sakin ortamı ile şehrin kalabalığından uzaklaşıp kafa dinlemek isteyenlere fırsat tanıyor.

Burada dereler, göletler ve şelaleler de var. Dolayısıyla Ballıkayalar Kanyonu, birçok coğrafi oluşumu tek bir yerde görebilmek için ideal bir alan. Üstelik burada doğa sporlarını da rahatlıkla yapabilirsiniz.

Adres: Tavşanlı, Barış Cd., 41400 Gebze/Kocaeli

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Şehirden uzak, yeşillikler içinde bir yer. Akan derenin kenarında mangal yakan, piknik yapan bir sürü insan var. Aynı zamanda etrafta büfeler de var. Yukarılara doğru tırmanış yapanların alanı başlıyor. Şahane bir yer'

Karapınar Kumulları - Konya

Konya'nın Karapınar ilçesinde yer alan Karapınar Kumulları, 4000 hektarlık bir alanda yayılım gösteriyor. Bu kumullar, bir dönem rüzgar ile birlikte şehir merkezini de tehdit etti. Öncesinde şehrin taşınması düşünüldü fakat daha sonra kumullar için önlemler alınmaya başlandı. İklimi gereği Anadolu'da çöl olmasa da burası adeta bir çöl özelliği gösteriyor. 

Burası Konya'nın merkezinden 100 kilometre. Konya merkezden Sakyatan yönüne doğru giderek Karapınar Kumullarına ulaşabilirsiniz.

Güver Uçurumu ve Kanyonu - Antalya

Antalya Döşemealtı'da yer alan Güver Uçurumu ve Kanyonu, Antalya'ya yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Antalya Korkuteli Karayolu üzerinde Döşemealtı İlçesi'nde Düzler Çamı Milli Parkı sınırlarında yer alan bu alan, yüzey suyunun karstik araziyi aşındırması ile 1 milyon yılda oluşmuş. 

115 metre yüksekliğinde yaklaşık 2 km uzunluğundaki kanyonun içindeki dere yazın kuruyor. Burası Antalya şehir merkezine yakın olduğundan ilginç doğal yapısı ve güzelliği ile sık ziyaret ediliyor.

Adres: Bahçeyaka, Atatürk Blv. No:489, 07190 Döşemealtı/Antalya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Araç girişine kapalı, yaya olarak yaklaşık yarım saat yürümeniz gerekiyor, çocukla gitmenizi tavsiye etmem. Girişi ücretsiz ve herhangi bir görevli bulunmamakta. Uçurumun olduğu kısımlarda olası toprak kayması veya kopmalara karşı özellikle dikkat etmenizi öneririm, oldukça yüksek. Google Mapa ile gidecekseniz konumu doğru, Korkuteli yolu Düzlerçamı mevkiinde. Merkeze oldukça yakın. Akarsuyun sonunda Kapuz kanyonu bulunmaktadır. '

Karaleylek Kanyonu - Elazığ

Sıradaki durağımız Elazığ'dan. Elazığ'daki Karaleylek Kanyonu, son yıllarda çok ziyaret edilse de henüz Anadolu'da yakından tanınan ve herkesin bildiği yerlerden biri olmuş değil. Kanyon, Elazığ’ın Baskil ilçesi Kumlutarla köyü sınırları içerisinde,  Fırat Nehri kıyısında yer alıyor. Kanyondaki doğa harikası mağara ve kayalık alanlar, dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen “Kara Leylek”  göçmen kuşlarının bir kısmına yaz aylarında ev sahipliği yapıyor.

Kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık 3 km boyunca uzanıyor ve tektonik hareketlere bağlı olarak dönem dönem yükselebiliyor. Karaleylek Kanyonu’nda mağaraların ağız kısımları genellikle Fırat Nehri’ne dönük ve bu mağaralardan en önemlisi Tepesidelik Mağarası. Kanyona Fırat Nehri üzerinden teknelerle ulaşım mümkün. 

Adres: 23802, Kumlutarla/Baskil/Elazığ

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Harika bir jeolojik oluşum. Mutlaka gezilmeli. Rehber eşliğinde gidilmeli'

Santa Harabeleri - Gümüşhane

Gümüşhane kent merkezine 90 kilometre uzaklıktaki Santa Vadisi, yayla turizminden hoşlanan ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için Karadeniz'deki duraklardan. Bölge, Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde - 1461-1476 yılları arasında - tüm Trabzon ve Doğu Karadeniz bölgesiyle beraber fethedilmiş. 16-18'nci yüzyıllar arası dönemde bölge önemli derecede gelişmiş ve ekonomik refaha erişmiş. Bunda bölgedeki madenlerin de önemli katkısı var.

1923 yılında nüfus mübadelesi nedeniyle boşaltılan yerlerden biri olan Santa Harabeleri, günümüzde ‘Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı’ olarak ilan edilmiştir. Bölgenin önceleri 9 ayrı mahalleden oluştuğu tahmin ediliyor. Günümüzde ise 7 mahalle ve 300’ü aşkın ev burada bulunuyor.

Adres: 29100 Dumanlı/Gümüşhane Merkez/Gümüşhane

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Muazzam bir karadeniz yolu daha yol boyu keyif alacaksınız şehir merkezine uzaklığı 80 km vakti olan uğrasın içeride bol bir yürüyüş alanı ve tarihin tüm dokuları sizi bekliyor.'

İspir Yedigöller - Erzurum

Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken saklı cennetlerden biri İspir Yedigöller. Ovit Dağı'nın güney yamaçları, volkanik gölleriyle mutlaka keşfedilmesi gereken bir alan. Bu bakir coğrafya, küçüklü büyüklü tepeler arasında turkuaz renkli volkanik gölleri ile dikkat çekiyor.

Değişik boyutlarda 11 gölden oluşan Yedigöller'e otomobille ulaşmak oldukça zor. Uygun bir arazi aracıyla gidilebilen bu alan, dağcıların gözde mekanı. Yedigöller'e gelmek için en uygun zaman haziran ayının on beşinden sonrası ve ağustos ayının sonları.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Yolları Mor Yayla'ya kadar stabil ve düzgün tüm araçların gidebileceği bir yol. Fakat Mor Yayla geçip köprüden geçtikten sonra yollar bozuluyor. Otomobil ile gidecekseniz aracın alt kısmına çok dikkat ediniz. Araçta yolcu sayısı fazla ise sorun olabilir. Gölleri tepeden gördüğünüz zirve yaklaşık 3100 rakım ve soğuk rüzgarlı olabiliyor. Hava her ne kadar güneşli olsada yanınıza üşütmeyecek bir şeyler almanızı tavsiye ederim.. Ben Temmuz ayının ilk haftası gittim çok güzel derseniz yanılırsınız ! iki hafta sonra gittikten sonra tekrar daha güzel olduğunu görebilirsiniz. Ağustosta daha da güzel olabiliyor. Bitki örtüsü ve hava durumu sürekli değiştiği için sürekli farklı manzaralar görmenizi sağlıyor. Bu eşsiz güzelliği her haliyle görmenizi tavsiye ederim. Hiç görmediğiniz kuş , kelebek ve bitki türlerini görebilirsiniz. Bunun için biraz şans ve iyi bir gözleme ihityacınız var. Fotoğrafçılar ve kampçılar için kesinlikle görülmesi gereken ve yaşanılması gereken bir deneyim. Burada günlerce yazabilirim Yedigöller için bunun için çok uzatmadan kesinlikle ziyaret edin ve görün ! Çevrenizi temiz tutmayı unutmayın !'

Gölalan Şelalesi - Samsun

Karadeniz'in en çok turist alan şehirlerinden biri Samsun. Burada da gizli saklı kalmış pek çok doğal oluşum ve tarihi yapı var. Bunlardan biri de özellikle son dönemlerde bolca turist alan Gölalan Şelalesi. Burası Samsun çevresinde bilinse de halen şelalenin adını bile duymamış sayısız insan var.

Gölalan Şelalesi, Samsun'un Canik ilçesinin sınırları içerisinde. Kiraz ağaçları , doğası ve merkezindeki asırlık selvi ağacıyla Samsun'daki Gölalan Köyü bu şelalelere ev sahipliği yapıyor. Yakın mesafedeki vadiye yaya olarak inmeniz ve dere boyunca yürümeniz gerekli. 

Dere yatağı boyunca irili ufaklı bir çok şelale olsada görülmeye değer iki büyük şelale bulunuyor. Şelalelerden İlki köye çok yakın mesafede. Bu şelale yaklaşık 5 metreden akıyor. Bu şelalelerinden ikincisi yaklaşık 10 metreden küçük bir göle akmakta.

Adres: Gaziosmanpaşa,  129. Sk. No:9, 55080 Canik/Samsun

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Samsun için çok bilinmedik bir yer yılanlı dere yolundan gidiliyor  30 dakika zamanda ulaşabilirsiniz doğa harikası piknik içinde müsait yer görmeye gitmeye değer yer....'

Muradiye Şelalesi - Van

Sıradaki şelale Van'dan. Bu şelale her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Baharda kır çiçeklerinin açtığı, yazın kamp yapılan, kışın ise donan, 50 m uzunluğunda ve kat kat inen bu şelale, adını Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan almış. 

Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-i Mahi Çayı üzerindeki şelalenin yüksekliği 50 metre. Son derece görkemli bir manzara sunan Muradiye Şelalesi, kış aylarında donuyor. Bahar aylarında ise çiçeklerle rengarenk bir görünüme kavuşuyor. 

Adres: Görecek, 65500 Muradiye/Van

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Gezilip görülmesi gereken bir yer on numara vaktim olsa akşama kadar suyun kenarında oturup suyun sesini dinleyebilirdim.'

Vanadokya Peri Bacaları - Van

Kapadokya'da dünyada sayılı örneği bulunan ve sıkça ziyaret edilen peri bacalarının bir örneği de Van'da var. Vanadokya Peri Bacaları, Van'ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü'nde yer alıyor.

İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar Köyünde volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçlar, yağmur suları ve rüzgar aşındırmaları bu doğa harikalarını meydana getirmiş.Yöre halkı tarafından 'Vanadokya' olarak adlandırılan bu yer özellikle yaz mevsiminde son dönemlerde yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Hak ettiği değere ise henüz kavuşmuş değil.

Adres: Yavuzlar, 65600 Başkale/Van

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Halen insanlarla iç içe bir doğa harikası. Giderseniz yanınıza çocukları sevindirecek bir şeyler götürün. Onlar gerçekten şahane, eğlenceli, bedava rehberlik yapıyorlar.'

Girlevik Şelalesi - Erzincan

Şelaleler en çok ilgi gören coğrafi oluşumlardan ve bunların bir diğer örneği Erzincan'daki Girlevik Şelalesi. Erzincan şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede, Çağlayan Bucağı, Girlevik Köyü'nde yer alan şelale, doğal güzellikleri, bitki örtüsü, ağaçları, serin havası ve dinlenme yerleriyle Erzincan çevresinde çok sık ziyaret ediliyor.

Yüksekliği yaklaşık 30 metre olan, üç katlı birçok koldan akan Girlevik Şelalesi, özellikle bahar aylarında yapraklanan ve çiçeklenen doğa ile daha da dikkat çekici bir hal alıyor.

Adres: 24002 Merkez/Erzincan Merkez/Erzincan

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Erzincan şehir merkezinden yaklaşık 15 km uzakta olan şelale 30 metre yüksekliğinde ve bir sürü koldan üç kattan aşağı akan sularla eşsiz bir şelale görüntüsüne sahip. İsmi pek bilinmese de görüntü olarak benim çok hoşuma gitti. Kış şartlarında geldiğimizden bi kısmı donmıştu ve bu daha ilginç bir görüntü ortaya çıkarmıştı. Çağlayan beldesine yürüme mesafesinde yer alan şelalenin hemen yanında Mesire Alanı ve Restaurant mevcut. Buranın yolu üzerinde de bir sürü alkol ruhsatı olan Restaurant mevcut. Kahvaltısı da olan bu mekanlara kahvaltıya gelip şelale manzarası izledikten sonra dönülebilir.'

Harput Kalesi - Elazığ

Elazığ, tarih boyunca Anadolu'nun en önemli noktalarından biri olmuş. Bu durum tarihi eserlerin çok sayıda olmasını sağlamış. Urartulardan kalma Harput Kalesi de bunlardan biri ancak hak ettiği değeri henüz görmüyor. 

Tarihsel kaynaklara göre Harput Kalesi, MÖ 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulmuş ve MÖ 6. yüzyılda Perslerin hakimiyetine girmiş. Daha sonra birçok medeniyetin egemenliğinde kalan Harput Kalesi, iç kale ve dış surlar olmak üzere iki bölümden meydana geliyor. Harput Kalesi'nin özgün bir yapı olarak günümüze kadar korunabilmesinde Artuklu Dönemi’ndeki onarımların büyük etkisi var.

Adres: Harput, 23350 Elâzığ Merkez/Elazığ

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Seyir terasları ile güzel mekan. etrafında hala kazı çalışmaları devam ediyor. içerinde bulunan sarnıç ve zindan en ilgi çeken yeri.'

İbrahim Paşa Camii - Erzurum

Tarih turizminden hoşlananlar için bir diğer durak Erzurum'daki İbrahim Paşa Camii. Erzurum'un merkezindeki bu camiye ulaşımın son derece kolay olması sık sık ziyaret edilmesini sağlıyor.

İçerisindeki kitabeler ve bu kitabelerin anlamları, camiyi daha özel kılıyor. Tarihin en önemli ürünlerinden biri olan İbrahim Paşa Camii, Erzurum'a yolu düşenlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden.

Adres: İbrahim Paşa Mh., 25200 Yakutiye/Erzurum

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'İbrahim Paşa Mahallesi'nde Yeni Kapı Caddesi'nde ve Hükümet Binası'nın güneyinde bulunan İbrahim Paşa Camisi'ni giriş kapısı üzerindeki talik yazılı on mısralı mermer kitabesinden öğrenildiğine göre; Erzurum Valisi Yazıcızâde Hacı İbrahim Ethem Paşa 1748 yılında yaptırmıştır. Kare planlı tek kubbeli olan cami, beyaz renkte mermer taştan yapılmıştır. Önündeki son cemaat yeri yuvarlak kemerlerle birbirine bağlanan dört sütunlu üç kubbelidir. Son cemaat yerinin bu kubbeleri dıştan konik bir çatı ile gizlenmiştir. Son cemaat yerinin pencereleri üzerinde talik yazı ile bir takım yazılar vardır. Bunlardan birisinde 'Kişinin namazda üşenmesi inanç zayıflığındandır' yazısı bulunmaktadır. Caminin mihrabı mermerdendir. Minare iri kesme taştan yapılmış olup, tek şerefelidir.'

Günpınar Şelalesi - Malatya

Malatya ili Darende ilçesi sınırlarında, Tohma Çayı'nın kolu Şuhul Deresi üzerindeki şelale olan Günpınar Şelalesi, fay hattına bağlı eğim kırıklığı üzerinde gelişmiş. Şuhul Çayı karstik kaynaklarla beslendiğinden suları berraktır. Yine bu nedenden dolayı yıl boyunca debisi çok fazla değişmez. Yalnızca ilkbaharda kar erimelerine bağlı olarak artış görülebiliyor.

Adres: Günpınar, 44700 Darende/Malatya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Pek fazla bilinmeyen fakat harika bir şelale. Karadeniz ve bir çok bölgede şelaleye gittim ama en düzenli rahat görebileceğiniz yerlerden birisi. Park yeri sorunu pek yok. Öyle yorulacağınız fazla yürüyeceğiniz yer de yok. Ana yoldan içeriye 15dk giriyorsunuz maksimum. Cam bir alan üzerinde suyun akışını izleyerek, şelale manzarasına kendinizi kaptırıyorsunuz. Yalnız kalabalık günlerde gitmeyin, malum insanlar fotoğraf çekineceğim diye size asla saygı göstermiyorlar. Tek eksik oturup bir şeyler içecek daha fazla yerler olabilir. Mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum. Giriş ücreti yok.'

Nemrut Krater Gölü - Bitlis

Dünyadaki 2. Türkiye'deki ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, görenleri kendine hayran bırakıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 2400 metre olan gölün dışarıya akıntısı yok. Yani kapalı havza özelliğine sahip. Suyu ise tatlı.

Nemrut'ta patlamalar sonucunda oluşan kraterin ağız genişliği 48 km2, taban genişliği 36 km². Burada farklı bölgelere ait bitkilerin bir arada yaşamaya devam etmesi, göl seviyelerinin hemen hemen sabit kalması, yağış ve buharlaşma dengesinin kurulmuş olması gibi nedenler mikroklima iklim tipinin varlığını gösteriyor.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Bir doğa harikası! Kesinlikle gidip görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Tertemiz havasıyla buluşup keyfini doyasıya çıkardım.'

Munzur Vadisi Milli Parkı - Tunceli

Tunceli'deki Munzur Vadisi Milli Parkı, 42.000 hektarlık alana sahip. Burası 1971 yılında milli park ilan edilmiş. Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olan “Munzur Vadisi Milli Parkı”, Tunceli kent merkezine 8 kilometre mesafede başlıyor.

Akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri, Munzur Vadisinin milli park ilan edilmesinde en önemli etkenler arasında yer alıyor.

Adres: Tunceli Ovacık Yolu, 62000 Tunceli Merkez/Tunceli

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Munzur çayının buz gibi sularının serinliğinde gezebilir, kafe ve restoranlarda yemek yiyebilir yada en güzeli rafting yapabilirsiniz. Gerçekten harika bir deneyimdi.'

Golan Kaplıcaları - Elazığ

Elazığ'da gizli kalan bir diğer güzellik Golan Kaplıcası. Karakoçan ilçesinin Yoğunağaç Köyünde Peri Çayının yanı başında bulunan Golan Kaplıcaları her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilse de henüz hak ettiği değere ulaşmış değil.

Refik Saydam Merkez Hıfsı Sıhha Enstitüsü`nün 27.01.1973 tarih ve 108/7 b sayılı raporuna göre bu kaplıcaların romatizma, nevrit, poli-nevrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisine iyi geldiği belirtiliyor.

Adres: Çukurca, Golan Kaplıcası, 23600 Yoğunağaç/Karakoçan/Elazığ

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Doğa harikası bir yer ama daha bakımlı olabilir. Sıcak suyu da soğuk suyu da muhteşem. Yemekleri lezzetli idi . Restoranı nostaljik bir mekan'

Lavanta Kokulu Köy - Isparta

Lavanta tarımı ekonomik anlamda sadece Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören Köylerinde yapılıyor. Lavanta Kokulu Köy ise lavanta bahçelerini yakından görmek ve mis gibi kokular eşliğinde gezintiye çıkmak isteyenleri bekliyor.

Burası aslında Kuyucak Köyü ancak lavanta bahçelerinden dolayı Lavanta Kokulu Köy adını almış. Burada dilerseniz köyün pansiyonlarında konaklayabilirsiniz.

Adres: 32700 Kuyucak/Keçiborlu/Isparta

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Lavanta kokusunu dibine kadar yaşamak isteyenler için tamda adres burası mükemmel doğa harikası.'

Valla Kanyonu - Kastamonu

Kastamonu'daki Valla Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonu olma özelliğine sahip ancak pek fazla kişi tarafından bilinmiyor. Devrekani Çayı'nın Küre Dağları içinde açmış olduğu enfes bir görüntüye sahip olan bu alan, yüksek kayalık uçurumlara sahip ve bu uçurumlarda kartal, şahin, akbaba gibi yırtıcı kuşlar görmek mümkün. 

Kanyonun içerisi profesyonel gruplar tarafından ve uygun ekipman olmadan geçilemiyor. Girişi ve çıkışında rehberler eşliğinde gezinti yapılabiliyor.

Adres: 37772 Muratbaşı/Pınarbaşı/Kastamonu

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Küre dağlarının arasında harika ötesi bir görsel diyebilirim. Yolları düzgün Mayıs döneminde gittiğimiz için hava ara ara yağmurluydu. Şemsiye goturmemistik ve kanyonun girişindeki çay gözleme satan amcadan rica ettik verdi sağolsun.  İnsanlar sıcak kanlı ve yardım sever. Amcaya muhakkak kamyonla ilgili soru sorun. 25 yıl muhtarlık yapmış bu mahallede. Ayrıca çayınida için dönüşte.  Yorgunluğun üzerine harika iyi geliyor. Parkur seyir tepesine kadar 30 dk gidiş 30 dk geliş 1 saat sürüyor.  Kesinlikle gidin ve görün mükemmel bir manzara var.'

Nadire Kanyonu - Karaman

Karaman'daki saklı cennet olarak tanımlanan Nadire Kanyonu, Karaman'ın Ermenek ilçesinde iki tarafı Toros Dağlarıyla oluşan bir yer. Sahip olduğu renk nedeniyle bu kanyon, Turkuaz Gölü olarak da adlandırılmakta. Kanyondan geçerek Ermenek Barajı'na akan sularda tekneyle gezmek mümkün.

Kanyonun uzunluğu Ambar Boğazı'ndan giridikten sonra yaklaşık 10km. Burada kanyonun içindeki mağarada ayrı bir ilgi çekiyor.

Adres: 70400 Ardıçkaya/Ermenek/Karaman

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Karaman’a 160 kilometre kadar uzakta yer alan Ermenek Turkuaz Barajı’nın etrafı yeşillikler içerisinde olup turkuaz rengi suyu ile muhteşem bir ahenk yaratıyor. Göksu Çayı üzerinde enerji üretmek gayesiyle 2002 senesinde yapımına başlanan barajın gövdesinin hacmi 272 bin metreküptür. Piknik yapabileceğiniz alanda kano, tekne, su bisikleti, yelken ve dalış gibi su sporları aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz.'

Önerilerinizi Paylaşın!

Anadolu, sayısız doğal ve tarihi güzelliğe ev sahipliği yapan bir coğrafya. Burada keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda yer var. Bu nedenle önerilerinize açığız.

Listede eksik olduğunu düşündüğünüz, mutlaka eklenmesi gereken saklı cennet önerileriniz varsa yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!