Gordion Antik Kenti: Anadolu Tarihine Işık Tutan Frig Medeniyetinin Tarihi Başkenti Gordion Antik Kenti

Gordion Antik Kenti, Frig Medeniyetinin tarihi başkenti olarak biliniyor. Burası, Ankara Polatlı'da yer alıyor. Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu bulunan kent, Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta. Yassıhüyük Köyündeki bu antik kent, Anadolu'nun tarihine ışık tutuyor. 1900'lerde Gustav Körte ile Alfred Körte tarafından burada ilk kazılar yapılmıştır. İkinci kazılar ise Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesinin denetimi ve Rodney Young'ın başkanlığında 1950-1973 yıllarında sürdürülmüştür.

Bu içeriğimizde Gordion Antik Kentinin tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Gordion Antik Kenti Hakkında Bilgi

Gordion,  Frigya'nın tarihî başkenti olan antik kenttir. 1900'lerde Gustav Körte ile Alfred Körte tarafından burada ilk kazılar yapılmıştır. İkinci kazılar ise Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesinin denetimi ve Rodney Young'ın başkanlığında 1950-1973 yıllarında sürdürülmüştür.

Gordion, konumu gereği ve Anadolu'yu kat eden ana yolların kavşağında bulunur. Irmak ve su kaynakları bakımından zengindir. Çevresi de kuru tarıma ve hayvancılığa müsaittir. Buranın Friglere ilgi çekici gelmesinin nedeninin konumu gereği olanaklarının olması düşünülüyor. 

Buradan elde edilen arkeolojik bulgular, Friglerin Gordion'a Hititlerin yıkılması sonucu MÖ 12. yüzyılın sonları gibi geldiğini gösteriyor. Küçük evlerden oluşan köy karakterine sahip olan Gordion, MÖ 9. yüzyılda ise büyük bir dönüşüm gerçekleşiyor. Yapıların boyutu büyüyor ve burası muazzam surlarla çevrili bir kale halini alıyor. Şehirdeki değişimin, medeniyetin projelerinin yapımını yürütebilecek merkezî bir Frig devlet yönetiminin oluşturulmasıyla ilişkili olduğu söyleniyor.

Bir kale-şehir halini alan Gordion, M.Ö 800 yıllarında büyük bir yangında tahrip oluyor. Gordios ve oğlu Midas, büyük bir iş gücü ve beceriyle kaleyi ve şehri yeniliyor. Yeni kalenin de 300 yıldan fazla hizmet verdiği ifade ediliyor. Frig yazılı belgelerinin çoğu, bu yeni kalenin yapıldığı dönemlere ait. 

Frigler ilk kralları Gordios’un ardından oğlu Midas başa geçiyor ve Frigler çok güçlü bir medeniyet haline geliyor. Mitolojide de Midas'ın dokunduğu her şeyi altına çevirdiğine inanılıyor. 

Günümüzdeki birçok müzik aleti bu medeniyet tarafından geliştirilmiş. Anadolu kilimlerindeki binlerce yıllık motifler Frig döneminden kalma. Aynı zamanda devlet, maden ve ağaç işlemeciliğinde çok gelişmiş.  Frigler’in özellikle çengelli iğne yapımında kullandıkları teknolojinin o döneme göre çok ileri olduğu da görülen bir gerçek.

M.Ö 695 yılında kendileri gibi göçmen Kimmer boyları tarafından yakılıp yıkıldılar. Bu zamanda Kral Midas’ın öküz kanı içerek intihar ettiği söyleniyor. 300 yıl kadar beylikler halinde devam etseler de Büyük İskender’in Anadolu’yu istilası ile tarihten silindiler. Onlardan geriye de bugün Anadolu tarihine ışık tutan Gordion Antik Kenti kaldı.

Gordion Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Gordion Antik Kenti, Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı’nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu. Burası Ankara'ya 94; Polatlı'ya ise 29 kilometre uzaklıkta. İlçenin kuzeybatısındaki Yassıhüyük'te yer alan Gordion Antik Kentine özel araçlarla ve toplu taşımayla ulaşım sağlamak mümkün. Yassıhüyük Köyüne giden araçlarla Gordion'a gelebilirsiniz.

Gordion'a özel aracınızla veya taksiyle gelecekseniz şu adres ve konum bilgilerini de kullanabilirsiniz.

Adres: Yassıhüyük, 06900 Polatlı/Ankara

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gordion Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Gordion Antik Kenti giriş ücreti 2022 yılı itibariyle 20 TL. Girişlerde Müze Kart geçerli.

Kentin ziyaret saatleri ise şu şekilde:

Açılış: 08.30

Kapanış: 19.00

Gişe Kapanış: 18.15

Kapalı Günler: Her gün açık

Giriş ücreti ve ziyaret saati bilgileri değişebildiğinden gitmeden önce web sitesi veya telefon yoluyla bilgi alabilirsiniz.

Telefon: 03126382188

Web Sitesi: https://muze.gov.tr/muze-detay?sectionId=GOR01&distId=MRK

Gordion Antik Kenti Gezilecek Yerler

Gordion Antik Kenti içerisinde yaklaşık 4000 yıl yaşam sürdüğü biliniyor. Bu uzun yaşamda da Friglerden geriye sayısız eser kalmış. Şehrin ana giriş kapısı ve güney kapısı olmak üzere 2 büyük kapısı mevcut. Buradaki evlerin temelleri de günümüze kadar ulaşmış durumda. Kentteki en önemli buluntular soylular ve Frig krallarının gömüldüğü tümülüs isimli tepeler. Gordion içerisinde bu tepelerden 128 adet bulunuyor.

Gordion Antik Kentine gelindiğinde kentten çıkarılan buluntuların sergilendiği müze başta olmak üzere pek çok nokta ziyaret edilebiliyor. Ziyaret edebileceğiniz yerler ise şu şekilde:

  • Gordion Müzesi: Burada özellikle Büyük Tümülüs'ten çıkan fibulalar, kaseler, yazıtlar ve süsleme tuğlaları var. Büyük Tümülüs veya Midas Tümülüsü eserlerinin yanı sıra Eski Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Geç Tunç Çağı, Erken Frig Çağı, Erken Demir Çağı, Geç Frig Çağı, Lidya, Helenistik ve Roma Dönemlerine ait eserleri de burada görebilirsiniz.

  • Çakıl Taşı Mozaik Konservasyonu: Buradaki kazılarda M.Ö 9. yüzyıla tarihlenen ve Megaron 2 adı verilen yapının tabanında dünyanın en eski renkli çakıl taşı mozaiği var.

  • Kayabaşı Mozaiği: Bu mozaik bir ev inşaatı sırasında bulundu ve müzede sergileniyor.

  • Galat Mezarı: Kıranharmanı Köyü’nde bulunan Galat Mezarı da müzede sergileniyor.

  • Tümülüsler: Soylular, ölülerini kayaya oyulan mezarlara veya tümülüs denen yığma mezar tepelerine gömmüş. Bu tümülüslere Ankara ve Kerkenezdağ bölgelerinde sık rastlanıyor.

  • Ana Giriş Kapısı: Kentin güneydoğusunda bulunan ana kale kapısından girilince üstü açık, büyük avlunun çevresinde dizili dikdörtgen binalar var ve bunlar saray alanını oluşturuyor.

  • Saray Bölgesi: Saray alanında bulunan çakıl taşı mozaik taban döşemesi, Antik Çağ’da bilinen bu tip zemin döşemesinin en eski örneği. 

  • Güney Kapısı: Burası şehrin ikinci büyük kapısı. 

Gordion Antik Kentinin günümüzde çok az bir kısmı günyüzüne çıkarılsa da bu haliyle bile önemli tarihi değerlerinden biri.

Gordion Antik Kenti Gezgin Yorumları

Gordion Antik Kentini ziyaret edenlerden gelen yorumlar, sizler için yol gösterici olabilir. Geziniz öncesinde mutlaka bu yorumları gözden geçirin:

'Türkiye'de yer alan, Görülmesi gereken 100 arkeolojik siteden birisi olan Frigya'nın başkenti. Ünlü Kral Midas'ın şehri Gordion Antik Kenti, Midas Tümülüsü ve Gordion Müzesi arasında yer alıyor.Etrafında yer alan 100'ü aşkın küçük ve büyük tümülüsler ile beraber oldukça gizemli bir şehir görüntüsünde.Özellikle Arkeologlarımızı ve tüm çalışanları takdir etmek gerekiyor.Şehrin büyük bir çoğunluğu kerpiçten inşa edildiği için doğanın sert koşullarına rağmen ayakta tutmak büyük başarı.Şehir  3 adet sitadelden oluşuyor.bunların en çarpıcısı giriş sitadeli.Ayrıca kenti ziyaret ettiğiniz zaman,Sakarya Meydan Muharebesinin gerçekleşmiş olduğu,Sakarya Nehri bölümünde savaşın izlerini görebilmeniz mümkün.Gordion Antik Kentini ziyaret ettiğimiz için memnunuz. Ayrıca bu arada Aşağı Şehir bölümünde Galatların zamanında zulum ettikleri bölümlerde yer alıyor.Gordion Antik Kenti hakkında ayrıntılı ve de seyredilmesi hoş bir video ise kanalımızda yer alıyor.Sizlere bir fikir vermek amaçlı.Son olarak Gordion Antik kentini çok daha iyi anlayabilmek için Midas Tümülüsü,Gordion Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen eserleri gördüğünüz zaman çok daha iyi anlamış olacaksınız.'

'Gordion Antik kenti Anadolu'da yaşamış Frigya uygarlığının en önemli kenti. Tümülüsleri,  hikayeleri ve buluntuları ile yolu düşen herkesin mutlaka görmesi gereken kültürel hazinelerimizden.Gordion Antik Kentimiz ile ilgili  olumsuz yorumları dikkate almayın bence. Gidin gezin görün bilgi edinin. İlgi artıkça değer artar ve orası güzelleşir.Ben her fırsatta gidiyorum ve gitmeye devam edeceğim.'

'Anadoluda yaşamış büyük medeniyetlerden biridir. Öncelikle müze ve müzenin hemen karşısında olan bölgedeki en büyük tümülüs gezilmeli. Oradan çıkınca iki km ileride Gordion antik kenti kalıntıları var. Burası açık hava olduğu için mevsime göre şapka, mont gibi alınmalı. Buralarda hayvacılık yapıldığı için çoban köpekleri fazlasıyla var ve dost canlısı değil. Özellikle motorcu arkadaşlar dikkatli olsun. Durduğunuz zaman uzaklaşıyorlar.'

'Sakarya nehrinin yakınında yer alan Gordion Antik Kenti’nin kalıntıları desek daha doğru. Yapıların temelleri ve caddeler seçilebiliyor. Şehrin ana giriş kapısı ortaya çıkarılmış sağlamlaştırılmış. Henüz şehrin yüzde onluk bir kısmına ulaşılabilmiş. Yılın 2.5 ayında halen kazılar devam ediyormuş. Ben tümülüslerin yanına gitmeyi unuttum, ziyaret ederseniz tümülüslere de uğrayın derim.'

Gordion Antik Kentine Gelmişken Gezilecek Yerler

Gordion Antik Kentine gelmişken gezebileceğiniz diğer yerler şu şekilde:

  • Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı

  • Duatepe Anıtı

  • Kartaltepe Mehmetçik Anıtı

  • Sakarya Şehitleri Anıtı ve Müzesi

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?