Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Mutlaka Görülmesi Gereken 14 Tarihi Eser

Anadolu medeniyetleri müzesin'de, Anadolu'nun her yerinden farklı zaman ve kültürlere ait eserler sergilenmektedir. Yontma Taş Devri’nden (….- M.Ö. 8000) başlayarak, Cilalı Taş (M.Ö. 8000-5500), Bakır-Taş Çağı( M.Ö. 5500-3000), Maden Çağı (M.Ö. 3000-1950), Asur Ticaret kolonileri, Hitit, Frig, Urartu ve Geç Hitit dönemine ilişkin bulgular Müze’de sergileniyor. Daha önce hazırladığım ''İstanbul'da görülmesi gereken 10 arkeolojik eser'' başlıklı galeride olduğu gibi amacım insanlarda merak duygusu uyandırmak ve müzelerimize ilgiyi arttırmaktır. Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sizler için seçtiğim eserlerden bazıları şunlardır;

1. Kral Midas'ın çalışma masası

Evet yanlış duymadınız Bu 3.000 yıllık muhteşem masa Kral Midas'ın tümülüsünde onunla birlikte gömülen mobilyalarından biri. Kral Midas ya da Asur kaynaklarındaki adıyla Muşkili Mita, MÖ 738 - MÖ 696 yılları arasında, Frigya'nın Ankara civarında kurulmuş olan başkenti Gordion'da, yaşamış olan efsanevi Frigya kralıdır. Krallığı gibi yaşamı ve ölümü üzerine de mitolojiler yazılmıştır. Yaşamı boyunca acılar çekmiş olan Midas, 'eşek kulak'larıyla ya da 'dokunduğu herşeyi altına çevirmesiyle' ünlenmiştir.

2. Çorum - Boğazköy’de bulunan M. Ö. 1235 yılından kalma Mısır kraliçesinin Hitit kralına yazdığı mektup

3. Ana Tanrıça ( Çatalhöyük)

Kimi kaynaklar Kibele olarak da bilinen Ana Tanrıçanın isminin Türkçe’de Sibel olarak günümüze kadar geldiği söyleniyor.

4. Çatalhöyük'te bulunan Dünya'nın ilk haritası kabul edilen Hasan Dağı çizimi

5. Dünyanın en eski aynası

Dünyanın en eski aynası, arkeolog J. Mellaart tarafından Çatal Höyük’te bulundu. M.Ö. 6000’de, obsidyenin bir yüzeyi parlatılarak yapılan ayna Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndedir.

6. Frig dönemi ana tanrıça heykeli

7. Alacahöyük'te bulunan güneş disk

8. Hititlerin fırtına Tanrısının boğaları Hurri ve Şeri

9. Altıntepe'de bulunan fildişi oymalar

10. Boğa kafaları (Çatalhöyük)

11. Binlerce yıl geçse de kadın takıları aynı

12. Horoztepe'de bir mezarda bulunan bebek emziren bronz çıplak kadın heykeli.

13. Hasanoğlan Heykelciği

Hasanoğlan Idolü, Ankara'nın Elmadağ ilçesi merkez bucağına bağlı Hasan-oğlan köyü yakınında, köylülerce bulunmuş (1951), çıplak ana tanrıça heykelciği. Ankara Anadolu medeniyetleri müze-si'nde sergilenen heykelcik özel bir alaşımdan yapılmış, başından boynuna kadar maske biçiminde altın bir levha geçirilmiştir. Göğüs bölümünde de çapraz altın levhalar, ayak bileklerinde altın halkalar vardır. Farklı üslubuyla yerel bir kültüre ait olduğu sanılan yapıt, ilk Tunç çağa (yaklş. İ.Ö. 2300-2100) tarihlenmektedir.

14. Acemhöyük kutusu

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi