Ana Olmak! Hayatlarının İlk Evresinde Yavrularını Sırtında Taşıyan 8 Hayvan

Memeli ya da başka tür... Anne olmak bütün canlılar için oldukça mühim bir mesele. Tabii ki çoğunlukla içgüdüsel. Ancak evrimsel süreçte dişilerin birbirlerinden pek farkı yok gibi. Mesela insan bir anne nasıl ki yavrusunu çoğunlukla kucağında taşıyorsa bazı hayvanlar da yavrularını sırtlarında taşıyorlar.

Kaynak: HBT

1. Opossum (Keseli sıçan)

Opossumlar 12 ila 13 gün gibi kısa bir gebelik döneminden sonra 4 ila 25 arası “bal arısı büyüklüğünde” yavrular doğurur. Yavrular, önce kendilerini annelerinin kesesine sürükler ve bu yolculuğu ortalama sekiz yavru sağ olarak tamamlar.. Sağ kalanlar ise iki, üç aylık bir süre geliştikten sonra annenin sırtına çıkıp burada da bir iki ay geçirir ve ardından yavaş yavaş daha bağımsız hâle gelir.

2. Boynuzlu keseli kurbağa

Erkek kurbağa, dişinin yumurtalarını dölledikten sonra yumurtaları dişinin kesesine götürür ve embriyolar burada yavru kurbağalara dönüşür. Annenin kesesi sabit bir yapı olsa da üreme sırasında oldukça değişerek her embriyo için ayrı bölmeler oluşur.

3. Kuğu

Ortalama 5 ile 7 arasında kardeş olarak dünyaya gelen küçük kuğular genelde 24 saat içinde yüzmeyi öğrenebiliyorlar. Ancak anne kuğu bu süreçte yavruları için tam bir koruma sağlamayı tabii ki ihmal etmiyor.

4. Kurt örümceği

Sıkı durun! Bir kurt örümceğinin sırtında 1000'den fazla yavrusu olabiliyor. Yavru örümcekler yumurtadan çıkar çıkmaz annelerinin sırtına tırmanır ve doğaya ayak uydurana kadar iki hafta gibi bir süre orada kalır.

5. Surinam kurbağası

Gri, dilsiz, üçgen kafalı ve yassı olan Surinam karakurbağası erkeği yaklaşık 100 döllenmiş yumurtayı dişinin sırtına çıkarmaya yardım eder ve yumurtaların üzeri deri ile kaplanır. Yumurtalardaki embriyolar 3 veya 4 ay içerisinde iribaşlara dönüşür ve nihayet annenin sırtından yaklaşık 2 santimetrelik kurbağalar olarak çıkarlar.

6. Akrep

Doğan yavruların vücudu tıpkı yetişkin bir akrebin minyatür hâline benzer; yumuşak, soluk renklidir. Yavrular, 10 ila 20 gün kadar bir süre sonunda dış iskeletleri sertleşip koyulaşınca annelerinin sırtından iner. Yalnız bir durum var ki... Anne akrep eğer hiç av bulamazsa bir miktar yavru yiyebiliyor.

7. Dev karıncayiyen

Dev karıncayiyenler genellikle her defasında bir yavru dünyaya getirir ve bu yavru hayatının ilk yılını annesinin sırtında geçirir. Aslında yavrular yaklaşık bir ay içinde annelerinden bağımsız hâle gelse de yine de sık sık annelerinin sırtında gezerler. Memeden kesilmeleri yaklaşık 9 aylıkken gerçekleşen dev karıncayiyenler, cinsel olarak olgunlaştıkları 2. yıllarında annelerini terk ederler.

8. Primatlar

En yakın primat akrabamız olan goril, şempanze, cüce şempanze ve orangutan gibi büyük maymunlar yavrularını sırtlarında taşır. Birçok primat türünde yeni doğanlar aynı insanda olduğu gibi yürüyemez ya da kendi başlarının çaresine bakamaz ve bu yüzden korunmaya ihtiyaç duyarlar. Yavru primatların ise annenin kucağından sırtına geçmesi, birkaç aylıkken annelerine sıkıca tutunabildiklerinde gerçekleşiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İyilik Yaptığınızı Sanıyor Olabilirsiniz Ancak 'Dengeyi' Bozuyorsunuz: Vahşi Hayvanlar Neden Beslenmemeli?
Tropik Ülkelerde Değil Güzel Ülkemizde! Türkiye'nin Bu Harikulade 11 Renkli Kuşunu Görmüş müydünüz?
Türkiye'de Yaşayan ve Yedi Yaşındaki Bir Çocuğun Zekasına Sahip Olan 11 Karga Türü
Tam 110 Yıl Önce İstanbul'da İspanyol Tarzı Boğa Güreşleri Yapıldığını Biliyor muydunuz?
Kadınlar Doğada da Başkaldırıyorlar: Yakei Artık 677 Maymunun Lideri

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var