Ana Dil Olarak Hangi Dili Konuştuğunuz Beyninizin Çalışma Şeklini Değiştiriyor!

Yeni bir dil öğrenmek bazen bize çok zor gelir. Fakat öğrenmemizi etkileyen unsurlar aslında düşündüğünüzden çok daha fazla. Dil bilimciler, dilin düşünme biçimimizi değiştirdiğini uzun yıllardır savunuyor. Yeni araştırmalara göre, düşünmeyi gerçekleştirdiğimiz bölge ile ana dil olarak konuştuğumuz dilin bağlantılı olduğunu ve her şeyi etkilediğini kanıtladı. Gelin Almanca ve Arapçayı baz alan bu araştırmaya bir bakalım... 👇

Ana dili farklı olan biri sizden çok daha farklı bir düşünme yapısına sahip oluyor.

Farklı milletlerden insanların beyni incelendiğinde ana dili Almanca olan ve Arapça olan kişilerin beyinlerinin birbirinden tamamen farklı çalıştığı fark edildi. 

Farklı yapılara sahip diller öğrenmenin insan beynini nasıl etkilediği görüldüğünde, dil öğrenmenin bazı insanlar için neden bu kadar zor olduğu anlaşılıyor. Bu demek oluyor ki, bir dili öğrenmek size çok zor geliyorsa ana dilinizin tamamen zıttı çalışan bir beyin gerektiriyor olabilir.

Sapir-Whorf hipotezi, dil yapısının dünya görüşümüzü ve nasıl düşündüğümüzü de şekillendirdiğini savunuyor.

Kulağa bilim kurgu gibi gelse de doğru Bu konuyu ele alan Native Tongue adlı dizi, dili değiştirerek daha eşit ve huzurlu bir dünya yaratılabileceğini öne sürüyor. Yabancı bir dil bilmenin geleceği görmeyi mümkün kıldığı Arrival filmi de bir benzeri. Ama bu iki film de dil öğrenme becerisinin önemini gösterir nitelikte.

İnsan Bilişsel ve Beyin Bilimleri Enstitüsü bunu şu şekilde anlatıyor;

'Almanca ve Arapça gibi gözle görülür şekilde farklı özelliklere sahip diller beyni zıt şekillerde geliştirir. Doğumdan itibaren bulunan ortamda öğrenmenin sonuçları beynin yapılandırılma biçiminde görülebiliyor.'

Yapılan araştırmada,19-34 yaşları arasındaki ana dili Almanca olan 47 kişinin ve ana dili Arapça olan 47 kişinin beyin bağlantısını incelemek için manyetik rezonans tomografisi kullanıldı.

Katılımcıların hepsi iyi bir kariyere sahipti ve hepsi yalnızca bir dil konuşuyordu.

Başka bir etken olmaması adına hepsi yazmak için sağ elini kullanan kişilerden seçildi. Dr. Alfred Anwander yaptığı açıklamada, 'Arapça ana dili konuşanlar, beynin sol ve sağ yarım küreleri arasında Almanca ana dili konuşanlara göre daha güçlü bir bağlantı gösterdi.' dedi.

Almanca konuşanların beyni frontal-parietal, zamansal dil ağı Arapça konuşanlar ise temporo-parietal, anlamsal dil ağı etkindi.

Uzmanlar bu farklılığı, Arapçanın telaffuz edilemeyen kelime kalıplarının birleşiminin ve Almancanın karmaşık sözdiziminin ilgili beyin bölgelerine yerleştirilmesine bağlamakta. Diğer Sami dilleri gibi Arapça da sağdan sola okunur, bu da beynin sağ yarım küresini sol ile eşit şekilde harekete geçirir. Almanca gibi soldan sağa koşan Hint-Avrupa dilleri ise daha sol yarımküre odaklıdır.

Beynin bağlantıları çocukluk döneminde öğrenme ve çevre tarafından oluşturulur.

Bu da yetişkin beynindeki işleme ve bilişsel akıl yürütmeyi etkiler. Sonuç olarak, erken yaşlardan itibaren spor yapmanın kasları geliştirmesi gibi bu da pek şaşırtıcı değil. 

Benzer dilleri daha kolay öğrenmemizin sebebi bu. Yapılan bazı araştırmalar, yetişkinlikte öğrenilen dillerin ve hatta çocukken öğrenilen ikinci dillerin bile beynin ana dil sisteminden farklı bölümlerinde işlendiğini gösteriyor.

Peki sizin öğrenmekte zorlandığınız dil ne?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ölmek Yasak! Bu Gizemli Bölge'de Uygulanan İlginç Yasa Size 'Yok Artık' Dedirtecek
Interstellar Filmi Gerçek Oldu! 0.2 Saniyeliğine Zamanda Yolculuk Yapmış Olan Astronot
'Bussiness Class Beklentimi Karşılamadı' Diyerek 160 Bin TL Tazminat Alan Adamın Beyin Yakan Hikayesi

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
23.03.2023

doğuştan sağır olan biri hangi dilde düşünür acaba

23.03.2023

ispanyolca öğreniyorum , ingilizce öğrenmek daha kolay gelmişti.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ