Yunanistan Euro Grubu'na yeni ekonomik reform programını sundu. Kararı pazar günü Brüksel'de bir araya gelecek AB liderleri verecek. Öte yandan Yunanistan'ın durumuyla ilgili yeni ve ilginç bir çözüm önerisi de ABD'li Hukuk Profesörü Tom Ginsburg'dan geldi; Yunanistan ve Türkiye birleşsin.
Yunanistan’ın mevcut şartlar altında pek çaresinin kalmadığını düşünen Chicago Üniversitesi Hukuk Profesörü Tom Ginsburg Huffington Post'ta yer alan yazısında yeni bir fikir ortaya attı ve 'Yunanistan Türkiye’ye katılsın' dedi.
İşte Ginsburg'un o ilginç yazısı;
Yunanistan kalmalı mı yoksa gitmeli mi? Ülke, geçen hafta yapılan referandumla kreditörleri elinin tersiyle itmiş oldu. Peki şimdi ne olacak?
Yunan hükümeti kreditörleri AB’den ayrılmakla tehdit ederken, Euro Bölgesi sert ekonomik yaptırımlarında ısrarcı. İlerisi için ne olacağını kimse kestiremezken, herkesin ortak olduğu tek bir fikir var; o da Grexit’in çok zor ve çirkin bir süreç olacağı.
Peki Yunanistan’ın opsiyonları neler? Pek bir opsiyon olduğunu düşünmüyorum o yüzden buyurun size radikal bir teklif; Yunanistan Türkiye’ye katılsın.
İki ülkenin birbiriyle kısa bir tarihi yok tabii ki. Eski zamanlarda Yunanistan kolonilerinden birisi İstanbul’un ta kendisi. Daha yakına gelirsek, Yunanistan’ın Osmanlı’dan ayrılış tarihi 1821. O zamandan bu yana iki ülke dört savaş geçirdi, savaşlar bittikten sonraysa ülke insanları birbirlerini çok önemsemeyerek hayatlarına devam ettiler.
Aslında bu fikir sanıldığından daha az fantastik. Yunanistan eurodan ayrılıp dengeli görünen Türk Lirası kullanmaya başlayabilir. İki ülke birlikte federasyon kurup ekonomi ve maliye politikasını Ankara kontrol eder, sosyal politikayıysa Atina.
Türkiye’nin ekonomisi de son yıllarda dünyanın sayılı olumlu sinyal verenlerinden. Ülkenin borcu da kontrol edilebilir durumda. Hatta Türkiye Yunanistan’ın borcunu tek seferde kapatsa bile İngiltere ve Fransa’dan aşağıda bir borç oranı olur. Turkiye’nin ekonomisi zaten Avrupa Birliği’ne çok bağlı ve tüm anlaşmalarda Avrupa Birliği ile birlikte hareket ediyor. O yüzden Yunanistan halkı da hayatlarını değişmemiş gibi hatta mali anlamda daha rahat olarak yaşayabilir.
Bu birliktelik Kıbrıs sorununu ortadan kaldıracağı gibi baklava ve dolmanın kime ait olduğuyla ilgili kavgaları da sona erdirir.