Amerika'da Okumak İmkansız Değil! Lisedeki Başarısıyla Burs Kazanarak New York'ta Okuyan Esen Arıkan

+90 YouTube kanalının Yurt Dışında Okumak Serisi'nin son bölümünde yer alan Esen Arıkan, Pratt Institute'ta burs kazanarak nasıl okumaya başladığını, üniversite eğitim sistemini ve Amerikan toplumu hakkındaki düşüncelerini anlatıyor...

Esen Arıkan, İstanbul'da başlayan eğitim sürecini New York'ta başarıyla tamamlamış olan bir öğrenci...

Ayrıca lisedeyken Türkiye'deki eğitim sisteminin tamamen ezbere dayalı olduğunu, Amerika'daki eğitim sisteminin onun için daha verimli olacağını düşünmüş.

Arıkan, lisede başarılı bir öğrenci olduğu için Pratt Institute'den kolaylıkla burs kazanmış ve üniversite eğitimi için Brooklyn'e gitmiş...

Tabii ki bursu alabilmek için ilk olarak Amerika'da üniversite okumak için girilmesi gereken SAT sınavına girmesi ve hangi alanda üniversite okumak istiyorsa o alanda neler yaptığını gösteren bir portföy hazırlaması da gerekiyordu.

Bu aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra Pratt Institute'ta film ve video eğitimi almaya hak kazandı!

İlk senesinde en çok ilgisini çeken, üniversite hayatına başlanmadan önce verilen temel sanat eğitimiymiş. Pratt Institute'ta bir sene boyunca kömürle resim yapmaktan yaratıcı yazarlığa kadar genel bir sanat eğitimi veriliyor ve böylece öğrenciler kendi bölümlerine başlamadan önce hazır hale getiriliyormuş.

İlk senesinde genel sanat eğitimi alırken bir yandan da okulda çalışarak para kazanmış...

Arıkan, devlet dairesine başvurarak sosyal güvenlik kartını aldıktan sonra üniversitenin voleybol ve basketbol maçlarında videolar çekerek onları YouTube'a yüklemeye hazır hale getiriyormuş.

Eğitimin yanı sıra Amerika'da sosyal hayata da dahil olan Arıkan, Amerikan toplumunda bireyselliğin çok fazla ön planda olduğunu söylüyor...

Ona göre Türkiye'de bir bakkala girdiğinde veya bir mağazada çalışanla kurduğun diyaloglar Amerika'da çok daha yüzeysel ve duygusuz. Amerikalılar parasal ve duygusal anlamda kendi ayaklarının üzerinde duruyor ve birbirlerini pek de umursamıyorlarmış.

Bu umursamaz duruşun avantajlı yanları ise birden fazla doğru ve hayat tarzı olduğu gerçeğiyle yüzleşilmesiymiş...

Arıkan'ın gözlemlerine göre Amerika'da medya ve şehirde yaşayanlar farklı kültürlerden insanlarla iletişim kurma ve farklılıkları kabul etme konusunda daha açık ve hoşgörülülermiş.

Tatillerde Türkiye'ye döndüğünde herkes ona 'Aa çok kilo almışsın!' dediğinde Amerika'daki hoşgörüyü daha iyi anlamış...

Amerika'da yurtta mutfağı olmadığı ve dışarıdan aldığı yemeklerin de içinde bol bol katkı maddesi olması nedeniyle kilo alan Arıkan, Amerika'daki çevresinden kilosu konusunda hiç eleştiri almamış. Bu hoşgörü onun gerçekten çok hoşuna gitmiş.

Arıkan, Mayıs 2020'de eğitim hayatını başarıyla tamamladı ancak henüz Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyor...

Üniversite eğitimi tamamlandıktan sonra vize almadan Amerika'da kalmaya devam etmesi için OPT programına başvurmuş ve bu sayede de 1 sene boyunca orada çalışabilecek.

Ancak şu anda Kovid-19 nedeniyle iş yerleri kapatıldı ve aynı zamanda Amerika'da işsizlik oranlarının rekor kırdığı bir dönem yaşanıyor.

Bu nedenle Arıkan da birçok genç gibi işsiz ve umutlu bir şekilde işverenlerin ona dönmesini bekliyor...

Arıkan'ın New York'ta üniversite okumaya karar verme ve eğitim sürecini anlattığı videoyu izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir Amerikan Rüyası: Amerika'da Burslu Okuduktan Sonra Apple'da Mühendis Olan Fulya Kaplan
"Son Pişmanlık Neye Yarar?" Demeden Önce Üniversite Tercihinizi Yaparken Mutlaka Göz Önünde Bulundurmanız Gereken 20 Kriter
Yurt Dışında Nerede Okuman Gerektiğini Söylüyoruz!

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR

Para, Para, Para

Hangi liseden mezunmuş onu da söyleyin bi ben göremedim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ