Amerika'da Akşam 6'dan Sonra Kafe ve Benzeri İşletmelerin Çoğunun Kapanmasının Altında Yatan İlginç Sebep

Her ülkenin kültürü birbirinden farklı. İnsan içinde doğup büyüdüğü kültüre çok alıştığı için bunun zıttı olan her şeyi tuhaf karşılıyor. Amerika'nın da günlük yaşam kültürü Türkiye'yle büyük farklılık gösteriyor. Son olarak Twitter'da Amerika'daki kafelerin 6'da kapandığını aktaran Twitter kullanıcısı şaşkınlık uyandırdı.

Amerika'da yaşayan bir Twitter kullanıcısı kafelerin akşam 6'da kapandığını, sebebinin de Amerikalıların akşam 5'ten sonra kahve içmemesi olduğunu söyledi.

Kimileri bu durumdan yakınırken, kimileri de iki ülke arasındaki kültür farklılığına dikkat çekti.

Bizde akşam kahve, çay ve gece yemek tüketimimiz Amerika ve Avrupalı pek çok insanı şaşırtan bir kültür.

Alkol yerine kahveyi koymuş da olabilir ancak dediğimiz gibi tarihimizde akşam yemeğinden sonra bir şeyler yiyip içmeye devam etmek var.

Amerikalıların genel yaşam tarzını düşünüp "bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?" diye düşünmek de doğal tabii.

Amerika'da da her ülkede olduğu gibi farklı kültürlere sahip insanlar var. Bir kesim tamamen sağlıksız bir yaşam stilini benimserken, önemli bir kesim de sağlıklı yaşamaya dikkat ediyor. Her kültürdeki tutarsızlıklar Amerika'da da mevcut. Aşırı tuz tüketimi, kafein tüketimi gibi konularda hassas olan Amerikalılar, şeker ve yağ konusunda oldukça abartılı örneğin.

Ancak başta kafeler olmak üzere pek çok işletmenin erken kapanmasının sebebi başka aslında.

Amerika'daki büyük birkaç şehir merkezi hariç her yer arabalara göre tasarlanmış durumda. Her bölgede küçük küçük mağazaların olduğu bir sokak ve market, restoran gibi daha büyük işletmelerin olduğu kompleksler var. Akşam 6-7 gibi sokak üstü işletmelerin neredeyse tamamı kapanıyor. Büyük komplekslerde saatler daha uzun olabilse de onlar birkaç istisna hariç geç saatlere kadar açık olmuyor. Geç saatlere kadar açık olan yerler genellikle en bilinen fast-food restoranları ve büyük birkaç market.

Bu konuda çok katı oldukları için insanların daha fazla sokakta olduğu yaz gecelerinde bile kahve, dondurma vb. alacak bir yer bulamayabilirsiniz.

İnsanlar yaz kış erkenden eve girdiği ve şehirler de arabalara göre düzenlendiği için birkaç şehir merkezi dışında sokaklarda insan sayısı çok az oluyor. Bu nedenle işletmeler de insan olsun olmasın önce kendilerini düşünüyor ve erkenden evlerine gidiyorlar.

Ülkede randevu sistemi de önemli olduğu için pek çok işletme randevuyla çalışıyor ve randevusuz müşteri kabul etmiyor.

Bankadan terziye, kuaförden tamirhaneye her yer randevu sistemiyle çalıştığı için randevusuz müşteri kabul eden yerler istisna oluyor ve bunu tabelalarında, kartlarında belirtiyorlar.

Sadece gıda değil, alışveriş merkezleri de çok erken kapandığı için pek çok kişi hafta içi alışveriş merkezine gidemiyor.

Alışveriş merkezleri de 6-7 gibi kapanıyor. Bu saatler Cuma-Cumartesi günleri uzatılabilse de Pazar günleri Amerika'da gerçek bir tatil günü. Kilise günü olarak kabul edilen Pazar günü bazı semtlerde gıda harici tüm işletmeler tamamen kapalı. Pazar günleri açık olan alışveriş merkezlerinde bazen mağazalar kapalı olabiliyor. Marketler de örneğin normalde 7'de kapanıyorsa Pazar günleri 5'te kapanıyor.

Kısacası olay sadece kafein tüketimi değil. Amerika'da gün erken başlayıp erken sonlanıyor. Kişiler özel hayatlarını da kazanacakları ekstra paranın önüne koyuyor.

Bu bizim kültürümüze değişik ve tuhaf gelse de, Amerika Avrupa'dan, Türkiye'den farklı bir sosyo-kültürel yapıya sahip. Bu kültür çalışanlar için ideal olsa da, Türkiye gibi ülkelerden gidip de geç saatlere kadar alışveriş yapmaya alışkın kişiler tarafından tuhaf karşılanıyor. 

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Türklerin Amerika'ya Taşındıktan Sonra Kültür Şoku Yaşamalarına Sebep Olabilecek 12 Şey
Pek Çok İnsanın Yaşamak İçin Can Attığı Amerika'ya Yeni Taşınanlara Kültür Şoku Yaşatabilecek 20 Durum
Amerika'da Yaşamayanlara Gerçek Gibi Gelmese de Bu Ülkeye Dair Yüzde Yüz Gerçek Olan 17 Şey

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
YORUMLAR
22.10.2021

Burada ise arife günü lcw gibi markalar sabaha kadar hizmet verir ve çalışanlar perişan olurlar. Sadece lwc de değil bütün mağaza ve hizmet sektörü çalışanları bu ülkede perişan olur. Bende yaptım yıllarca allah düşürmesin bir daha.

22.10.2021

"Kişiler özel hayatlarını da kazanacakları ekstra paranın önüne koyuyor." Güçlü ekonomi, güçlü para ne demek sorusunun cevaplarından. TR'de tam tersi mesela, üç kuruş daha fazla kazanacak diye ek mesai talep eden "çalışanlar" oluyor.

22.10.2021

Yurtdışında bu olay var ve alışık olmadığımız için bize eziyet gibi geliyor ben Macaristan'da görmüştüm 5'ten sonra hayat duruyor açık bir yer bulmak imkansız marketler 7 gibi AVM'ler 8'de kapanıyordu yolda insan dahi kalmıyordu. Özellikle pazar Mc Donalds hariç her yer kapalıydı gerçekten zulüm gibiydi.

TÜM YORUMLARI OKU (4)