Ameliyatlarda Hastaların Gözleri Neden Bantlanır ya da Jel Sürülür? Meğer Sebebi Çok Kritikmiş!

Ameliyat sırasında gözlerimizin korunması çok önemli ama neden gözlerimize sürekli krem ya da jel sürülüyor? Aslında bu göz kuruluğunu önlemek için yapılan bir şey. Anestezi altında vücudun doğal koruma mekanizmaları biraz devre dışı kalıyor ve bu durum gözlerimizi etkiliyor. Hadi gelin biraz daha yakından bakalım.

Kaynak

Gözlerimiz Anestezi Altında Neden Kurur?

Ameliyat sırasında gözlerimizin sağlığını tehdit eden en büyük faktör göz kapaklarımızın kasılması ve gözyaşı üretiminin durmasıdır. Genel anestezi altında kaslar gevşer bu da göz kapaklarının düzgün kapanmamasına yol açar. Normalde gözlerimiz uyurken bile hareket eder ve gözyaşı üretir ancak anestezi durumunda bu doğal işlevler engellenir. Sonuç olarak göz yüzeyindeki nem dengesizliği kuruluğa ve ciddi hasarlara yol açabilir.

Kornea Hasarını Önlemek İçin Ne Yapılıyor?

Gözlerdeki en yaygın hasar türü kornea aşınmasıdır. Ameliyat sırasında gözler kapalı olsa bile yeterince nemlenmediğinde kornea göz kapağına yapışabilir ve işlem sonrası göz açıldığında sürtünme sonucu aşınmalar meydana gelebilir. Bu durum hasta için son derece acı verici olabilir. Birçok hastada genel anestezi sırasında gözlerin kendi kendine kapanmaması durumu kornea hasarına yol açabilir. İşte bu nedenle gözlerin nemli kalması ve korunması son derece önemlidir.

Gözleri Bantlamak mı, Jel Sürmek mi?

Birçok hastanın kafasında gözlere bant yapmanın ya da jel sürmenin ne kadar gerekli olduğu konusunda soru işaretleri vardır. Bantlama gözleri dış etkenlerden ve kurulukla oluşacak zarardan korumanın en yaygın yoludur. Ancak jel ya da merhem kullanımı da oldukça etkili bir seçenektir. Genellikle jel sürme işlemi gözün nemli kalmasını sağlar, fakat bazen hastalar bu maddelerin ameliyattan sonra geçici bulanık görme yarattığından şikayet edebilir. Yine de bantlama yöntemi kadar etkili ve güvenli olan bu jeller hastaların göz kuruluğuyla karşı karşıya kalmalarını engellemeye yardımcı olur.

Anestezi Altında Gözlere Kayganlaştırıcı Maddeler Uygulamak Neden Önemli?

Peki gözlerimize uygulanan kayganlaştırıcı maddeler neden bu kadar kritik? Gözler anestezi sırasında doğal şekilde nemlenemediğinden kayganlaştırıcı maddeler kullanılarak bu eksiklik giderilmeye çalışılır. Bu maddeler gözdeki kuruluğu önleyip gözün yüzeyinin korunmasını sağlar. Anestezi gözyaşı üretimini engellediği için gözdeki kuru alanlar kolayca hasar görebilir. Gözlere uygulanan jel ya da göz damlaları bu zararları minimize etmek amacıyla gözlerin nemli kalmasına ve dışarıdan gelebilecek yabancı maddelere karşı korunmasına yardımcı olur.

Kısaca ameliyat sırasında gözlerimizi korumak doktorların dikkatle üzerinde durduğu bir konu ve ve onları korumak için ne gerekiyorsa yapılıyor.

İlginizi Çekebilir:

Doktorlar Ameliyatlarda Neden Yeşil Önlük Giyer? Meğer Renk Seçimi Hayatımızı Kurtarıyormuş!
Yüz Gerdirme Ameliyatıyla 30 Yaş Gençleşen Kadının Son Hali Görenleri Dumur Etti
Polyester Kumaşın Sağlığa Zararlarını Öğrendiğinizde Bir Daha %100 Polyester Giymeyeceksiniz!

Popüler İçerikler

Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Ne Çok İnsanın Hayatına Dokunmuş! Ferdi Tayfur'un Hayranları Hayatını Kaybeden Ustayı Bakın Nasıl Anlatmış?
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi