#7 Denenesin bakalım!
#7 Denenesin bakalım!
Kendisi sadece kitap satarak başlattığı şirketini birçok ürün ve seçenek sunan dev bir şirkete dönüştürmüştür. Bezos'un bu başarısı gerçekten ilham vericidir. Haydi gelin onun başarı derslerine birlikte bakalım...
Bezos hayatında pişmanlığı en aza indirgemeye çalışmaktadır. Bu konsepte göre kendinize 80 yaşına geldiğinizde hayatta yaptığınız ne gibi şeylerden pişman olabileceğinizi kendinize sormanız gerekmektedir. Örneğin Bezos internet ortaya çıktığı zamanlarda önemli bir finans işinde çalışmaktaydı ve oldukça iyi para kazanmaktaydı. Fakat buna rağmen kendisi işini bırakıp bir internet sitesi kurmak istemiştir. Bunun nedeni kendine 'Eğer 80 yaşında olsaydım bu internet işini denemediğim için pişman olur muydum?' diye sorduğunda pişman olacağına karar vermesidir. Bugün herkesin bildiği Amazon şirketini bu şekilde kurmuştur.
Siz de Bezos gibi hayatınızla ilgili büyük bir karar almanız gerektiğinde kendinize 'Eğer bu işi yapmazsam 80 yaşına geldiğimde pişman olacak mıyım?' sorusunu sorabilirsiniz. Bu şekilde pişmanlık duymadan istediklerinizi yapabilirsiniz.
'The Everything Store' kitabının yazarı Bezos'la kitabı için röportaj yapmak istediğinde Jeff Bezos kendisinin ve Amazon'un geçmişini tam olarak doğru bir şekilde anlatamayacağını söylemiştir. Bunu birçok insan yaşamaktadır çünkü kendinizden bahsederken başarılarınızı kolay anlaşılır bir şekilde anlatırsınız. Kişisel hayatınız ve geçmişiniz düşündüğünüzden çok daha karmaşık ve anlatması zordur. Bu yüzden olayları anlatırken basitleştirir ve tüm detayları vermezsiniz.
Hayatta nasıl başarılı olacağınızı anlatan kitapların her soruna bu yüzden çözümü yoktur ya da hepsi aynı yoldan gitmemektedir. Yani başarının bir formülü yoktur. Bunun yerine güçlü yönlerinizi keşfetmelisiniz. Çok çalışıp risk almalı ve diğer insanlara yardım edebilecek konularda çalışmalısınız. Başkalarının başarı hikayelerinde de başarısızlıklarla karşılaştığını unutmamalı ve elinizden geleni yapmalısınız.
Jeff Bezos bu yöntemi Amazon'da uygulamıştır. Şirketi kurduğunda kimse internette kitap satmıyordu ve internetten kredi kartıyla alışveriş yapmak garip karşılanmaktaydı. Yine de geleceğin nasıl olacağını tahmin etmeye çalışmak yerine onu inşa etmiştir. Amazon ile önce kitaplarla yenilikler yapmış sonrasında sitede her şeyi satmaya başlamıştır.
Bu üyelikle neredeyse tüm ürünleri 2 gün içinde ücretiz kargoyla ulaşılabilir hale getirmiştir. Kindle e-okuyucunun yanı sıra herkesin yazar olabilmesine olanak sağlayan Kindle yayın platformuyla yenilikler yapmıştır. Ayrıca akıllı telefonlar, tabletler, televizyon, müzik ve film yayını, 1 saate teslimat, yiyecek, moda ve daha birçok riskli girişimle oldukça başarılı olmuştur.
Birçok insan Amazon'un değerini ürün satarak elde ettiğini düşünmektedir. Aslında Amazon'un gücü arama motorundan ve ürün inceleme sisteminden gelmektedir. Bezos bu konuda 'Bir şeyler satarak para kazanmıyoruz. Müşterilerimizin ürün satın alırken karar vermesine yardımcı olarak para kazanıyoruz.' demiştir.
Bunun yerine sayısız yoldan para kazanabilirsiniz. İnsanların hayatlarını kolaylaştıracak bir iş kurabilirsiniz. Müşterilerinizin zorlu kararlar almasına yardımcı olabilir ve onlara danışmanlık yapabilirsiniz.
Amazon'un bu kadar başarılı olmasını sağlayan şeylerden biri Jeff Bezos'un ilk önce her zaman müşteriye hizmet etme inancı olmuştur. Müşterilerin düşük fiyatlar ve daha hızlı kargo istediğini bildiği için bunları şirketin bir önceliği haline getirmiştir. Müşteriyi memnun etmek için her şeyi yaparsanız müşterilerin sonrasında da sizi tercih edeceğini ve uzun vadeli kazanç elde edeceğinin farkında olmuştur.
Bu yüzden müşterilerini ilk sıraya koymazlar. Bunun tersine müşterilere değer vermek gelecekte çok daha fazla kâr elde edilmesini sağlar. Bu yüzden müşterilerinizi önemsemeli ve onların isteklerini göz ardı etmemelisiniz. Bu şekilde işinizin başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.
Dünyada çok fazla rekabet vardır. Kendinizi sürekli daha iyi olmak için geliştirmezseniz bir rakibiniz sizin yerinizi alacaktır. Bazı başarılı şirketler eski ürünlerinin satışlarının düşmemesi için yeni ve daha gelişmiş ürünler sunmazlar ve bu sonunda başarısız olmalarına neden olur. Bu yüzden her zaman kendinize daha iyi olmak için ne yapmanız gerektiğini sormalısınız.
İşinizle ilgili emin olduğunuz bir vizyonunuzun olması önemlidir. Fakat vizyonunuzda kararlı olmanız gerekirken küçük detaylarda bunu yapmamanız gerekir. Ayrıntılarda esnek olmazsanız potansiyel olarak daha iyi olan fırsatları kaçırabilirsiniz. Vizyonunuz konusunda kararlı olmalısınız ama işlerinizi yürütürken küçük detayları yeri geldiğinde değiştirmelisiniz.
Eğer işle ilgili büyük bir vizyonunuzun olması ve başarısız olmanız ortalama bir vizyonla başarıyı yakalamanızdan daha iyidir. Kendinize daha büyük hedefler koydukça daha fazla başarı elde edebilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...