Aman Dikkat! Spiral Kullanımıyla İlgili İnsanların Yıllardır Doğru Olduğuna İnandığı Yanlışlar

İsterseniz öncelikle birçok kadının doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak kullandığı spiralin ne olduğuyla başlayalım.

En basit anlamıyla spiral hamileliği önlemek için rahime yerleştirilen aparata verilen addır. Bu işlem uzun vadeli, geri dönüşümlü ve en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak görülmektedir.

Peki spiral ne işe yarar ve gebeliği nasıl önler?

www.instagram.com

Hem bakır hem de plastik spiraller sperm hücrelerinin hareket etme şeklini değiştirerek hamileliği engellerler. Böylece sperm yumurtaya ulaşamaz. Sperm yumurtaya ulaşamazsa da otomatik olarak hamilelik gerçekleşemez. Spirallerin en önemli özelliklerinden biri de yıllarca dayanmalarıdır fakat kalıcı değillerdir. Hamile kalmaya karar verirseniz veya artık spiral takmak istemiyorsanız doktorunuz spiralinizi hızlı ve kolay bir şekilde çıkarabilir. Spiral çıkarıldıktan hemen sonra da hamile kalabilirsiniz.

Peki spiral gebelik önleyici olarak kullanılabilir mi?

www.instagram.com

Cevap hem evet hem de hayırdır. Spiraller %100 koruma sağlıyor olmasalar da korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 120 saat (5 gün) içinde spiral takarsanız % 99.9'dan fazla etkili oldukları düşünülmektedir. Fakat doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Haydi gelin spiral ile ilgili sıklıkla bilinen yanlışları inceleyelim: 

1. 'Çocuk sahibi olmadan önce spiral kullandıysanız bu gebe kalmak istediğinizde hormonlarınıza zarar verir' düşüncesi:

www.instagram.com

Gerçeklerden oldukça uzak olan bu düşüncenin aslında tam tersi doğrudur diyebiliriz. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Kongresi ve Amerikan Pediatri Akademisi çok etkili ve güvenli oldukları için cinsel açıdan aktif kadınlar için ilk doğum kontrol seçeneği olarak spirali önermektedir. Kurula göre ergenlik çağına girmiş ve cinsel olarak olgunlaşmış her kadın spiral kullanabilir.

2. 'Spiral takmak acılı bir süreçtir' düşüncesi:

www.instagram.com

Bir diğer bir yaygın yanılgı da spiral takılmasının çok acı verici  bir durum olduğu düşüncesidir. Bazı kadınlar spiralin hayatlarının en acı verici olayı olabileceğine inanıyor olsalar da acı eşiği her insan için değişkendir. Bu nedenle spiral bazıları için acı verici olabilirken bazıları için de acısız ve sorunsuz bir süreçtir. Spiralin yerleştirildiği an rahatsız edici olsa da birçok kadın için bu ağrı çok kısa bir süre devam eder. Ağrı hafiften şiddetliye değişen birkaç regl sancısına benzetilebilir.

3. 'Spiralin düşebileceği' düşüncesi:

www.instagram.com

Pek çok kadının inandığı bir başka yanılgı da vücutlarının spirali rahminden çıkarabileceği veya dışarı atabileceğidir. Bu fizyolojik olarak mümkün olsa da sık rastlanan bir durum değildir. Kadınların yaklaşık %3-5'inde görülür ve bu durum büyük olasılıkla spiral takıldıktan sonraki 2-3 ay içinde gerçekleşir. Bu nedenle doktorlar spiral takıldıktan sonraki birkaç hafta boyunca kadınların yedek olarak başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmalarını önermektedir.

4. 'Regl döneminizin çok ağırlaşacağı ve daha ağrılı hale geleceği' düşüncesi:

www.instagram.com

Her iki tip spiralde de kanama değişiklikleri meydana gelebilir. Düzensiz kanama ve lekelenme en çok spiral kullanımının ilk birkaç ayında görülür ve bu değişimler birçok kadının spiralin çıkarılmasını istemesinin en yaygın nedenidir. Bakır spiral kullanıcıları özellikle de ilk birkaç döngülerinde daha uzun ve daha ağrılı dönemlere geçirebilirler. Hormonal spiral kullanıcıların ise kullanımlarının ilk birkaç ayında düzensiz ve hafif kanamalar yaşamaları oldukça doğaldır. Bu ağrı ve değişimler büyük oranda olmasa da sizi en doğru yönlendirecek kişinin doktorunuz olduğunu aklınızdan çıkarmayınız.

5. 'Spiral çıkartıldıktan sonra kısırlık veya düşük yapma riskinin artacağı' düşüncesi:

www.instagram.com

Dr. Nagy spiral doğru şekilde yerleştirilirse gelecekteki yaşanması olası herhangi bir gebeliğin sorun yaratmayacağını söylemektedir: 'Spiral çıkarıldıktan sonraki bir veya iki ay içinde gebelik oranınız spiral takılmadan öncekine benzer olacaktır.'

6. Ve son olarak, 'spiralin sağlık sorunlarına neden olduğu ve yan etkilerinin olduğu' düşüncesi:

www.instagram.com

Birçok kadın spiralin kanser, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve doğum sorunları gibi yan etkilere ve sağlık risklerine neden olduğuna yanlış bir şekilde inandıkları için spiral kullanmak istemezler.

Spiral asla kalbe, beyne veya karın dışında vücudun herhangi başka bir yerine gitmez. Sadece rahim içinde kalır. Nadiren de olsa spiraller bazen rahim duvarından karın boşluğuna doğru gelebilir. Bunun nedeni genellikle yerleştirme sırasındaki bir hatadır. Yerleştirmeden sonraki 6 hafta içinde uterus perforasyonundan şüpheleniliyorsanız veya daha sonrasında şüpheleniliyorsanız ve bu semptomlara neden oluyorsa mutlaka bir doktora danışın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Aman Dikkat! Ertesi Gün Haplarıyla İlgili İnsanların Yıllardır Doğru Olduğuna İnandığı Yanlışlar

👇

Aman Dikkat! Kilo Verme Yöntemleriyle İlgili İnsanların Yıllardır Doğru Olduğuna İnandığı Yanlışlar

👇

Aldığınız Her Kararın Kelebek Etkisi Yaratıp Hayatınıza Nasıl Etki Ettiğini Gösteren 16 Akılalmaz Olay

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti