Aman Dikkat: Manuel Vitesli Araba Kullanırken Yapmamanız Gereken 6 Hatalı Hareket!

Günümüzde genellikle kadınların tercih ettiği otomatik vites araçlar pratikte sürüşü daha konforlu hale getirse de, birçok kişi özellikle de erkekler manuel araç sürmeyi daha rahat buluyor. Manuel araç kullanmak esasında teknik bilgi ve pratik gerektiriyor. Özellikle yeni başlayanlar için bu süreç hem heyecan verici hem de biraz karmaşık olabilir. Ancak manuel vites kullanımını daha keyifli ve güvenli hale getirmek için bazı önemli noktaları bilmek işinizi kolaylaştırır.

İşte manuel vitesli araç kullanırken kaçınılması gereken hatalar ve bu araçları daha iyi kullanmanıza yardımcı olacak ipuçları 👇

Kaynak

Usta şoförler genellikle manuel araçları sürmeyi severken, şimdilerde otomatik vites ehliyet almak birçok kişi için daha rahat.

Çünkü debriyaj kullanmak ve vites değiştirmek gibi kıstasların olduğu manuel araçları kullanmak bazıları için zor olabiliyor.

Peki; manuel araçları rahatlıkla kullanmak ve güvenli bir sürüş için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Manuel vitesli arabaları kullanmanın bazı önemli detaylarını bilmek hem sürücünün işini kolaylaştırır, hem de arabanın uzun ömürlü olmasını sağlar.

1. İşte, manuel araç kullanırken doğru yapmanız gerekenler ve kaçınmanız gereken hatalar:

Öncelikle pedallara rahatça ulaşabilmeniz ve debriyaja tam basabilmeniz için sürücü koltuğunuzu ona göre ayarlamalısınız. Bazı sürücülerin yaptığı bir hata var o da debriyajsız vites değiştirmek.

Debriyaj pedalına basmadan vites değiştirmek, motor ve şanzıman sisteminize zarar verebilir.

Bu işlem, vites değişiminde ciddi direnç yaratabilir ve zamanla vites sisteminizin aşınmasına yol açabilir. Bu tür hataları sık yapıyorsanız, aracınızın ömrünü azaltıyorsunuz.

2. Yapılan ikinci bir hata ise vites koluna gereksiz basınç yapılması.

Araç kullanırken vites koluna elinizi koymak, sadece güvenliği tehlikeye atmakla kalmaz, aynı zamanda vites sistemine zarar verebilir. Bu davranış, vites dişlilerinde aşınmaya ve uzun vadede mekanik sorunlara neden olabilir.

3. Üçüncüsü de ayağın sürekli debriyaj üzerinde tutulması. Debriyaj pedalına sürekli olarak basmak, debriyaj balatalarının aşırı ısınmasına ve aşınmasına neden olabilir.

Bu alışkanlığı bırakmak, debriyajınızın ömrünü uzatır. Ayağınızı debriyaj pedalından kaldırarak, rahat bir sürüş sağlayabilirsiniz.

4. Birçok kişinin en çok işine geldiği ve yaptığı diğer bir hata ise trafikte ya da ışıkta beklerken viteste beklemek.

Trafik ışıklarında veya yoğun trafikte, aracı viteste bırakmak, debriyaj ve vites kutusu parçalarına gereksiz yük bindirir. Bu durum, debriyaj balatalarının ve vites sisteminin ömrünü kısaltabilir. Araç durduğunda, vitesin boşta olmasına dikkat edin.

5. Gelelim beşinci hataya. Yokuş aşağı giderken vitesi boşa almayın. Bunu yapmak frenlere aşırı yük bindirir ve güvenlik riskleri oluşturur.

Aracın hızını motor freniyle kontrol edin ve vitesinizi uygun seviyede tutarak frenleme işlevini motorunuza bırakın.

Yokuşta kaymayı önlemek için de el frenine güvenmeniz gerekir.

Yokuşlarda hareket ederken el frenini kullanmak, debriyaj balatasının aşınmasını önler ve daha güvenli bir duruş sağlar. El frenini çekin, gazı yavaşça artırın ve debriyajı dikkatlice bırakın.

6. En sık yapılan bir diğer hata da debriyajı çok erken bırakmak.

Bu motor ve şanzımana aşırı baskı yapar ve aracın sarsılmasına neden olabilir. Debriyajın 'kırılma noktasını' öğrenerek, daha akıcı ve sorunsuz bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz.

Bunların dışında bir de tabii birçok sürücünün manuel araçlarla ilgili doğru bildiği yanlışlar var. Örneğin manuel araçların daha az yakıt tükettiği.

Manuel araçların otomatiklere göre daha az yakıt tükettiği yaygın bir yanlış anlamadır. Yakıt tüketimi, sürüş tarzına ve aracın bakımına bağlıdır. İyi bir sürüş stili ve düzenli bakım, yakıt verimliliğini artırabilir.

Bir de her durumda tam kontrol sağladığı bilinir.

Bu da yanlış, evet manuel vitesler, sürücülere daha fazla kontrol sağlar ama bu, her durumda mükemmel kontrol sağlayacağı anlamına gelmez. Trafik koşulları ve sürücünün deneyimi de önemlidir.

Manuel vitesli araçların daha uzun ömürlü oldukları da söylenir.

Ancak bu durum  kullanım ve bakım şartlarına bağlıdır. Manuel vitesler bazı durumlarda daha dayanıklı olabilir ancak bakım eksiklikleri sorunlara yol açabilir.

Son olarak da bakımlarının daha ucuz olduğu bilinir.

Manuel viteslerin bakımı genellikle daha basit olabilir, ancak bu her zaman daha düşük maliyet anlamına gelmez.

Ayrıca manuel araç kullanmak sabır ve dikkat gerektirir.

Ancak manuel araba kullanmayı zevkli buluyor ve ustalaşmak istiyorsanız sık sık sürüş yapmalı ve bu becelerileri kazanmalısınız. Bu nedenle sürekli pratik yapmak ve doğru teknikleri uygulamayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Ekonomist Şeref Oğuz'un 4 Araba Fiyatına 1 Araba Hesabı ÖTV ve KDV'yi Yeniden Gündeme Getirdi!
En Uzun Ömürlü 30 Otomobil Belli Oldu! İşte 250.000 Mile Ulaşması Muhtemel En Uzun Ömürlü Araba Markaları
Honda Fiyat Listesi Ağustos 2024: Civic, Type-R, City, Jazz, Accord, CR-V, HR-V ve ZR-V Güncel Fiyatlar

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
28.08.2024

Beş on yıl önceye kadar bizim buralarda otomatik şanzıman deyince o arabadan beş kilometre kaçıyorlardı şimdi ise ille de otomatik diyorlar, ben oldu bitti sevmedim otomatik vites arabayı, ne olursa olsun manuel olsun, manuel gibisi var mı yav 🤔🤔

28.08.2024

ben direkt otomatik vites araçla başlamıştım 24 yıldır otomatikle devam :D manuel kullanamam ki zaten, çünkü hala vitesin mantığını bile çözemedim :) araba dediğin gaza basınca yürüyecek frene basınca duracak ekstra iş yüklemeyecek sana debriyaj mebriyaj :)

28.08.2024

arabam olsaydı öğrenirdim toplu taşımayla devam kesinlikle doğa dostuyumdur

Pasif Kullanıcı
03.09.2024

istanbul trafiğinde manuel araç kullanan biri olarak söylüyorum ki manuel araç amele işidir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ