Aman Dikkat! Her Şeyi Erteleyen İnsanlar Ciddi Sağlık Problemleri Yaşayabilir

İnsanların büyük çoğunluğu bazı işlerini erteler. Hemen herkeste görebileceğimiz bu erteleme alışkanlığını araştıran uzmanlar, erteleme huyunun bazı sağlık problemlerini beraberinde getirebileceğini tespit etti.

Sabah uyanmak için kurduğumuz alarm da dahil olmak üzere insanlar çoğu şeyi erteler.

Bir şeyleri ertelemek dışarıdan normal gözükse de bu konuyu araştıran bilim insanları ertelemenin pek çok sağlık problemine sebep olabileceğini belirledi.

JAMA Network Open'da yayımlanan bir araştırmaya göre öğrenciler üzerinde yapılan bir çalışma erteleme eğilimi olan öğrencilerin ruhsal ve fiziksel olarak kötü etkilendiğini tespit etti.

3 bin 525 öğrencinin katıldığı söz konusu araştırmanın sonucuna bakıldığında ise ertelemenin depresyon, anksiyete, düşük uyku kalitesi ve şiddetli baş ağrılarını tetiklediği ortaya çıktı.

9 ay boyunca takip edilen öğrencilerin kendi bildirdikleri 16 sağlık çıktısı incelendi ve depresyon, anksiyete ve stres semptomlarının yüksek oranda oluştuğu görüldü.

Fiziksel ağrıların da meydana gelmesine sebep olan ertelemenin baş, boyun, ve/veya üst sırt, alt sırt, üst ve alt ekstremitelerde olduğu görülüyor.

Katılımcı öğrencilerin bildirdikleri diğer sağlık raporlarında düşük uyku kalitesi, fiziksel hareketsizlik, tütün kullanımı, esrar kullanımı, alkol kullanımı ve kahvaltı atlama gibi sağlıksız yaşam tarzı davranışları ve beraberinde yalnızlık, ekonomik zorluklar gibi psikososyal sağlık faktörleri tespit edildi.

Araştırmacılar bu sonuçlar neticesinde "Ertelemenin birçok farklı türden sağlık sonuçlarıyla küçük ilişkiler ortaya çıkarması olası" şeklinde bir kanıya vardı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Psikolojik Yardım Almanın Aslında Ne Kadar Önemli Olduğunun 9 Kanıtı
4 Kişiyi Öldürmeden Önce Katil Psikolojisini Anlamak için Anket Yapan Zanlının Tüyler Ürperten Cinayet Planı
Bir Ayda 124 Kez Döner Yiyen İngiliz Adamdan Tuhaf Açıklamalar: “Psikolojik ve Fiziksel Olarak Zarar Gördüm!”

Popüler İçerikler

Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!