Aman Dikkat! Doğum Kontrol Haplarıyla İlgili İnsanların Yıllardır Doğru Olduğuna İnandığı Yanlışlar

1. "Doğum kontrol hapı her gün aynı saatte alınmalıdır."

Doğum kontrol hapı kullanımı hakkında muhtemelen en sık duymuş olduğunuz şeylerden biri olan bu durum aslında sanılanın aksine doğru değildir. Çoğu doğum kontrol hapı ne zaman olursa olsun her gün alındığı takdirde yeterli etkiye sahiptir. Hapınızı her gün aynı saatte almanız yararlı olabileceği gibi aslında size bir alışkanlık kazandırmış olur ve böylelikle siz de kullanmayı unutmazsınız ama bu tıbbi olarak zorunlu bir durum değildir. Buradaki istisna yalnızca progestin içeren mini haplardır ve bu hapların her gün aynı üç saatlik zaman aralığında alınması gereklidir.

2. "Bu tarz ilaçları kullandıktan sonra vücudun dinlenmesi için bir süre ara verilmelidir."

Gebelik önleyici haplar her ne kadar güçlü hormonal etkilere sahip olsalar da böyle bir durum söz konusu bile değildir. Eğer sağlığınızı tehdit etmeyecek şekilde bu hapları alıyorsanız hiç ara vermeden yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Birçok doktor bu hapların değişimi için 15 yılda bir hekime danışılmasını tavsiye eder ama bunun sebebi ilaçlara ara vermek değil hapın bünyenize hala iyi gelip gelmediğini tespit etmektir.

3. "Takvim yöntemi etkilidir."

Ayın belirli zamanlarında hamile kalma olasılığınız daha yüksek olsa da doğurganlığınızı doğru bir şekilde takip ve tahmin edebilmek için düzenli bir döngünüzün olması, servikal mukusunuzdaki her şeyin stabil olması ve vücudunuzdaki değişikliklere sürekli dikkat etmeniz gereklidir. Doğum kontrolü için adet döngüsüne güvenmeye halk arasında 'takvim yöntemi' adı verilir ve bu yöntem yaklaşık %76-88 oranında etkilidir. Her ne kadar aile planlaması için yararlı bir yöntemmiş gibi gözükse de birçok hekim takvim yöntemini danışanlarına önermez.

4. "Doğum kontrol hapları kilo aldırır."

Kilo alımı, doğum kontrol haplarının yaygın bir yan etkisi olsa da aslında kişinin sadece su ağırlığının artmasına yani ödem toplamasına neden olur. Bu haplar sıvıyı vücudunuzda farklı bir şekilde tutmanıza neden olurlar ama iştahınızı açmaz veya yağ depolama şeklinizi kalıcı olarak değiştirmezler. Bu yüzden de doğum kontrol haplarıyla kilo alımı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Bunun tek istisnası ise uzun vadeli kilo alımıyla bağlantılı olduğu düşünülen Depo-Provera iğnesidir. Bu iğneyi kullanan hastaların sadece dörtte biri bu yan etkiyi yaşamaktadırlar.

5. "Doğum kontrol hapları kısırlığa yol açar."

Halk arasında bilinen en yaygın hatalardan biri de doğum kontrol yöntemlerinin kişide uzun süreli kısırlığa yol açacağı düşüncesidir. Kullandığınız doğum kontrol hapını 1 ay da alsanız 15 yıl da aralıksız kullansanız bıraktığınız anda tekrar hamile kalırsınız. Elbette kişinin kısır kalması için birçok neden var fakat doğum kontrol hapları onlardan biri değildir.

6. "Döngüyü değiştirmek için doğum kontrol hapı kullanmak sağlıksızdır."

Doğum kontrolünü süresiz ve sürekli kullanmanın sağlık açısından hiçbir sakıncası yoktur. Adet döngüsü doğurganlığınızı takip etmede yararlı bir yöntem olsa da aslında tıbbi olarak gerekli değildir.

7. "Kondom kullanmak zevki azaltır."

Birçok insan prezervatiflerin zevki azalttığını düşünür ama aslında bunun nedeni kondom kullanmak değil yanlış kondomu kullanmaktan kaynaklanır. Aslında piyasada aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı boyut, doku, malzeme, tat ve markaya sahip çok sayıda zevk arttırıcı prezervatif bulunmaktadır. Ayrıca prezervatifler iç ve dış CYBE'lerin yayılmasını önleyen tek doğum kontrol yöntemidir.

8. "Doğum kontrol hapını bıraksanız bile vücudunuzdan çıkması yıllar alır."

Doğum kontrol hapını almayı bıraktıktan sonra vücudunuzdan tamamen çıkması biraz zaman alabilir ama bu durum sadece bir gün kadar sürer. Hapı almayı bıraktıktan hemen sonra vücudunuz hapın etkisini durdurur ve bu nedenle korunmasız cinsel ilişkiye girebileceğiniz herhangi bir süre de yoktur. Hapı bırakmaya hazırsanız, başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız ya da hamile kalmaya hazır olmanız gerekir. Bu kuralın tek istisnası Depo-Provera aşısıdır. Bu aşıyla birlikte vücudunuzun normal yumurtlamaya dönmesi 6-12 ay sürecektir.

9. "Doğum kontrol hapını içer içmez etkisi başlar."

Adet döngünüzün neresinde olduğunuza bağlı olarak hapın etkili olması da o kadar zaman alır. Döngünüzün ilk beş günü içinde yeni bir pakete başlatırsanız hemen korunursunuz. Daha uzun süre beklerseniz hamilelikten korunmanız yedi gün sürer. Bunun tek istisnası ise progestin içeren mini haplardır. Bu hapları döngünüzün neresinde olursanız olun aldığınızda etkisini göstermesi 48 saat sürer.

10. Ve son olarak, doğum kontrol haplarının, prezervatiflerin ve gebelik önleyici her türlü yöntemin %100 sonuç verdiği düşüncesi:

Sanılanın aksine hiçbir gebelik önleyici yöntem %100 koruma sağlamaz. Hatta açacak olursak doğum kontrol hapları %91 ve prezervatifler %85 oranında koruyuculuk sağlar. Bu da her 100 kadından 15'inin prezervatif kullanılan bir birliktelikten sonra hamile kalabileceği anlamına gelir.

Siz bunlardan kaç tanesinin doğrusunu biliyordunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Benim Başıma Gelmez Demeyin: 'Anksiyete ya da Panik Atak Krizi Esnasında Ne Yapmalıyız?'

👇

Geceleri Mışıl Mışıl Uyuduğunuzu Düşünürken Yüzünüzde Milyonlarca Böceğin Kamp Yaptığını Biliyor muydunuz?

👇

Acayip Bilgiler Kuşağı: Beyninizde Dolu Yağdıran Fırtınalar Kopmasına Neden Olacak 15 Şaşırtıcı Gerçek

Popüler İçerikler

Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
19.10.2020

Bu ilacı 3 yıldır kullanıyorum. Öncelikle üye arkadaşın mesleği ne bilmiyorum ama doktorum her gün aynı saatte içmeye çok özen göstermemi,eger duzensiz aralıklarla almışsam bırakıp bir sonraki adet döngümü beklemem gerektiğini söylemişti. Bende iştah açtığını da kesinlikle söyleyebilirim. Her hastada etkiler farklıdır. Lutfen konu sağlıksa bu kadar emin cümleler kurmayın.

19.10.2020

İlave bilgiler:1. Doğum kontrol haplarının etkisinin başlaması için en az 1 hafta kullanılması zorunludur. Bu yüzden 1 haftayı doldurmayan bir çift ilişkiye girmek istiyorsa ilave korunma yöntemleri (kondom gibi) kullanmalıdır. 2. Takvim yöntemi etkili değildir; çünkü kadınların adet düzenleri gün içerisindeki birçok şeyden (mesela iş stresi gibi) etkilenir. 3. Geri çekme yöntemini aklınızın ucundan bile geçirmeyin; çünkü hazneye boşalma olmasa bile, mesela meni kadının dış genitaline değse bile gebelik mümkündür. Çünkü spermler hareket edebilir, bunu unutmayın. 4. Bazı kadınlar ilişkiden sonra haznelerini yıkarlar, bunu önermiyorum; çünkü musluk suyun temiz olup olmadığını %100 bilemezsiniz, yani enfeksiyon kapabilirsiniz,kaldı ki bu yöntem de gebelikten korumaz. 5. En önemlisi de hiçbir yöntemin %100 koruyamayacağını unutmayın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ