Aman Dikkat! Anksiyete Problemi Olan İnsanlara Karşı Uygulayabileceğiniz 11 Davranış

Anksiyete oldukça dikkatli yaklaşılması gereken bir durum. İstemeden yapabileceğimiz yanlış davranışlar sonucu anksiyete sahibi kişinin durumunu daha kötü hale getirebiliriz ki, bu hiç de hoş bir durum olmaz. Bu sebeple bu noktalara dikkat.

1. Karşınızdaki kişi anksiyete atağı geçirirken nasıl yaklaşabileceğinizi öğrenin.

Bunu pek ala kendisine sorarak yapabilirsiniz, böylece nasıl yardımcı olabileceğinizi birinci ağızdan duymuş olursunuz. Bazı kişiler için bu basit bir sarılma da olabilir, yalnız kalma isteği de.

2. Anksiyete ataklarının belirtilerini iyice öğrenin ve başlayacakları zamanları fark etmeye çalışın.

Bu belirtiler her insan için farklılıklar gösterebilir, bu nedenle kendisine sormanız daha faydalı olacaktır. Genel olarak belirtiler arasında konuşma, duyma veya nefes alma güçlükleri, huzursuzluk, tedirginlik, terleme ve halsizlik bulunmakta.

3. Kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak aktiviteler önerin.

Bazen tüm yapılması gereken iyi zaman geçirmesini sağlayacak basit aktiviteler önermek olabilir. Özellikle yapmaktan zevk aldığı bir aktivite varsa sık sık birlikte onu yapmayı önerebilirsiniz.

4. Sık sık güzel anılarını hatırlatıp eğlenceli konular açmaya çalışın.

Özellikle ruh halinde olumsuz yönde bir değişim fark etmeye başladıysanız hemen o anda güzel bir anıyı hatırlatmanız büyük fayda sağlayabilir.

5. "Eskiden böyle değildin", "Senle baş edemiyorum", "Çok zor bir insansın" gibi ifadeleri sakın ama sakın kurmayın.

Tabii işleri berbat etmek istemiyorsanız.

6. Plan yaparken net bir zaman belirlemeye çalışın.

'Haftaya buluşalım', 'Akşama çıkarız' gibi ifadeler belirsizlik içerdiği için karşıdaki kişi için rahatsız edici olabilir. Bunun yerine 'Saat 8'de buluşalım' gibi daha net planlar yapmaya çalışmanız çok daha iyi olacaktır.

7. Sık sık hissettiklerinin anormal olmadığını hatırlatmaya çalışın.

Zor bir durum karşısında telaşa düştüğünde 'Böyle hissetmen çok normal, herkesin başına gelir.' gibi cümleler kurun. Ancak bunu yaparken 'Abartma, herkes yaşıyor bunları' tarzında konuşmamaya özen gösterin.

8. Özellikle hangi konularda veya durumlarda huzursuz olduklarını sorun ve öğrenin.

'Hiç konuyu açmasam mı?' acaba gibisinden bir düşünceye kapılmayın, çoğu zaman sevilen ve güvenilen bir insanla bu konular üzerinde konuşmak rahatlatıcı etkilere sahip olabiliyor.

9. Sizin için oldukça basit olan bir eylemin onun için çok zor olabileceğini unutmayın.

Toplum karşısında konuşma ve yeni biriyle tanışma gibi sizin için normal olan konular anksiyete sahibi kişi için kabus gibi olabilir, sizin kadar rahat olamamasını anlayışla karşılayın.

10. Gereksiz yere gerilim veya şüphe yaratmayın.

'Seninle sonra bir şey hakkında konuşmam gerek' gibisinden bir cümle, olumsuz bir durum yoksa bile anksiyete sahibi insanda büyük bir gerilim yaratabilir. Bunun yerine ne konuda konuşacağınızı da söyleyin ve buna benzer belirsizlikler yaratmaktan da kaçınmaya çalışın.

11. Onu sevdiğinizi ve önemsediğinizi her fırsatta gösterin.

Sık sık birlikte bir şeyler yapmaya davet edin, mesaj atarak gününün nasıl geçtiğini sorun, önemsendiğini hissettirin.

Kaynak

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR

Anksiyete ve panik bozukluğu olan biri olarak , 6 ve 10 kesinlikle cok doğru. Bir de şey var "" sen kendi kafanda kuruyosun kendini kötü yapıyorsun"... Kimse isteyerek kendine bu acıyı yaşatmaz bunu anlayin

10.03.2022

Merhaba Ben Size bir şey sorucaktım ben araştırdım ama tam bulamadım da tedirginlikle anksiyete aynı hisslerimi taşıyor?

06.12.2023

Aslında o kadar zor bir durum ki kimse pek umursamıyor. Tek başına ilaç tedavisi de etkili değil hele ki sosyal anksiyete varsa çok daha zor.. İlerleyen zamanda arkadaşlarla konuşmada zorlanma yaratıyor kekeleme veya duraksama, diş yapınız bazı sesli harfleri söylerken sorun yaratıyorsa (önemli ölçüde olmasa da) eskiden bunu size söyleyip alay konusu yapan kişilerle karşılaştıysanız "aman konuşmayayım fazla, rezil olurum" Gibi düşüncelere sahip olabiliyorsunuz. Afazi tarzında sorunlar da oluşabiliyor (konuşma ve anlama bozukluğu) arkadaş ortamlarından uzaklaşabiliyorsunuz.. bir sunum yapacakken herkesin önünde duruyorsunuz birden bacak kaslarınız atmaya aşırı titremeye başlıyor kaslarınızı sıkıyorsunuz fark etmesinler diye.

06.12.2023

Utandığınız zaman eve gidince yorganı kafanıza çekip bunu uyuyana kadar düşünüyorsunuz, yarın işiniz var diyelim ki özgüven zaten nokta kadar bir şey kalmış ya kötü bir olay yaşarsam korkusu sarıyor aynı zamanda bazı takıntılı davranışlar (obsesyonlar) da görülebiliyor. Tehlikeli bir hastalık mı? Derseniz tedavi edilmeyen her hastalık ister fiziksel ister ruhsal ilerlediği zaman kötü sonuçlara neden olabiliyor. Kişinin izole olmasına, majör depresyon geçirmesine sebep olabiliyor.

12.10.2023

Herkeze merhaba. Benim kız arkadaşım yani sevgilimde anksiyete. Bu durumda ona yaklaşmaya korkuyorum. Nasıl yaklasacigimi bilmiyorum. Okuduğum makaledeki gibi ona yanında olduğumu hissettirmeye çalışıyorum bana hiç bir zaman yanımda değildin diyor. Ona nasıl yardımcı olabileceğimi soruyorum sorunun ne olduğunu soruyorum, sen herşeyde bir sorun arıyorsun diyor. Peki neden üzgünsün ozaman diyorum bı sebebimi olması lazım diyor. Ve sonunda bende ofkeme hakim olamıyorum. Aramızda büyük bir mesafe var. Ben Belçika'dayim o Türkiye'de. Kendini yanlız hissetmemesi için sürekli yanına gidip gelmek zorunda kalıyorum. Gittiğimde çok mutlu oluyor ama geri döndüğümde beni maddiyattan vuruyor. Okadar masraf ettin para harcadın vs. Ne yapacağımı şaşırdım. Lütfen birileri bana yardım etsin. Onu gerçekten çok seviyorum ve kaybetmek istemiyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ