Altın, Savaşla Parladı: Altın Fiyatları Enflasyona Direnirken Yükseliş Sürer mi?

'Kara günlerin parlak ve güvenilir dostu' altın, savaş fiyatlamasında ABD enflasyonuyla kararsız kalsa da son ayların en hızlı yükselişini yaptığı haftayı gücünü toparlayarak tamamladı. İsrail-Filistin savaşının geniş bir alana yayılmasından endişe edilirken, altın da tam da bugünlerin yatırımı olarak Fed'den gelen açıklamalara ve enflasyona aldırmadan tırmanışa geçti. Fiyatlamalarda beklentiler ne olmuş gelin birlikte bakalım.

Ons altın fiyatı son 7 ayın en güçlü haftalık yükselişini yaparken, dolardaki yükselişle baskı görse de içeride gram altın güç buldu.

Ons altın fiyatı, son bir haftada yüzde 5,45 oranında değer kazancıyla 27 Eylül'de indiği 1.900 doların üzerine yeniden yerleşecek gibi görünüyor. 

Yeni haftaya başlarken, yeni gündemimiz olan İsrail-Filistin çatışmasının genişlemesi olasılığı endişe yaratırken, güvenli liman olarak görülen altın da öne çıkıyor. 

Ons altın haftanın son işlem gününü yüzde 3,43 oranında artışla 1.932,97 dolar seviyesinde tamamlarken, en son mart ayında böyle yükselişler görülmüştü.

Altın, kriz ve jeopolitik olarak riskli dönemlerde yatırımcılar için güvenli liman olmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikasına dair mesajların sert düşüş yaşattığı altın fiyatlarında, enflasyon verileri, ÜFE ve geçen haftaki tarım dışı istihdam verisi sonrası geleceğe dair endişeler güçlü kalıyor.

Para piyasalarında fiyatlamalar, Fed'in gelecek ay faizi bırakma ihtimalini yüzde 90 görüyor.

ABD tahvillerinde ve dolar endeksinde de sınırlı gerilemeler altın fiyatlarında baskıyı hafifletiyor.

Ons altının yanı sıra dolardaki yükselişle de fiyatlanan gram altın fiyatı da seçimler sonrası hemen her ay yaşadığı günlük sert yükselişlere bir yenisini ekledi.

Haftayı 1.725 TL'den tamamlayan gram altın, haftanın son işlem gününü yüzde 3,5'in üzerinde bir yükselişle tamamladı. 

Çeyrek altın 2.868 liradan başladığı günü 2.903 liradan tamamladı. Cumhuriyet altını da bir gün önce 11 bin 427 liradan fiyatlanırken, haftayı 11 bin 611 liradan tamamladı.

ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi altın fiyatlarını baskılarken, İsrail-Filistin savaşıyla Ortadoğu'da gerginliğin devam edebileceği endişeleri de çatışıyor.

Evrim Küçük'ün Ekonomim'deki tarihsel analizine göre altın, jeopolitikle hem yüksek tepki veriyor hem de yükselişle tepki veriyor. 

1973’te başlayan Yom Kippur Savaşı ve sonrasında 1978 İran Devrimi, 1979 İran-Irak savaşı, İran rehine krizi ve yıl sonunda o dönem Sovyetler Birliği olan Rusya'nın Afganistan'ı işgaliyle dünyada yaşanan önemli olaylarda, 1978'in başında 200 dolar olan altının ons fiyatı, 1979 sonunda 800 doların üzerine çıkmıştı. Olaylar yatıştıktan yaklaşık 3 yıl sonra 1982'de 400 dolar seviyesine gerilemişti.

1990 yılında Irak'ın Kuveyt'i işgaliyle 1. Körfez Savaşı başlamış, altın fiyatları yükselirken, 1991 yılı sonunda önceki seviyelerine dönmüştü.

Dünyada terör algısını değiştiren 11 Eylül 2001'de altın fiyatları 300 dolar civarında olurken, 10 yıl boyunca Eylül 2011’e dek yükseldi. 1.921 dolara ulaşarak 10 yılda yüzde 540 oranında arttı. 

2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı da altın fiyatlarını 1.880 dolardan 1 haftada 2.070 dolara kadar çıktı.

"Gerilim sürdükçe, altın da parlayacak."

Dünya Altın Konseyi raporunda, 'Jeopolitik olaylar ve altına etkisi, savaş atlatılsa bile küresel risk primi önceki 10 yıla göre daha yüksek bir yerde kalmayı sürdürecek' denilirken, altında kredi riskinin olmayışı ve riskli varlıklarla negatif korelasyonu olması nedeniyle jeopolitik gerilimlerin altın fiyatlarında yükselişi desteklemesinin olağan olduğu da vurgulandı.

Merkez bankalarının altın alımları sürecek gibi görünüyor.

2023 Nisan ve Mayıs aylarında net negatif talep oluşmasına karşın, merkez bankalarının güçlü altın alımına geri döndü. Ağustos ayında satışlar sakin kalırken, alımlar toplamda 77 ton oldu. Merkez bankalarının 2023 son çeyrekte de alımlara devam etmesi muhtemel görünüyor.

İsrail-Filistin savaşı öncesinde altın, faiz ortamına karşı hassas olurken, finans kuruluşları da tahminlerini revize etmişti.

Altının onsu ekim ayında 1.810 dolara kadar gerilerken, UBS ekonomistleri, 'ABD’de tahvil getirilerinin ve doların nerede zirve yapacağına dair belirsizlik, yakın vadede altın için olumsuz bir etki yaratıyor. Faiz oranları ve dolar güçlendiğinde sarı metal baskı altına giriyor. Daha önce 2.100 dolar olan Haziran 2024 sonu beklentisi 1.950 dolara çekildi” ifadelerini kullanmışlardı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

"Onedio Özel" Uzmanlara Sorduk: Türkiye ve Ekonomi, İsrail-Filistin Savaşı'ndan Nasıl Etkilenir?
İsrail-Filistin Savaşı Önceden Biliniyor muydu? Savunma Hisseleri Yükselirken, Hangi Siyasiler Hisse Aldı?
Kriz Kahini Roubini, Piyasalarda Orta Doğu'daki Çatışmaların Henüz Tam Olarak Fiyatlamadığını Söyledi
Bloomberg: İsrail-Filistin Savaşı Ortadoğu'da Genişleyerek Dünya Ekonomisini Durgunluğa Sürükleyebilir

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
14.10.2023

cevap veriyorum : sürer

Düşüyor diye sövüyordum. Neyse ,raplar 40 yılın sonunda bir boka yaradı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ