Altın Portakal'da Gezi Belgeseline Sansür

Yönetmen: Reyan Tuvi / Görüntü Yönetmeni: Özcan Tekdemir / Kurgucu: Thomas Balkenhol / Yapımcı: Reyan Tuvi 

AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansür sknadalı yaşandı. Festivalde Ulusal Belgesel Yarışması’nda gösterileceği açıklanan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filminin 'Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği' gerekçesi ile çıkarıldı.

FİLMİ LİSTEDEN ÇIKARMAK SANSÜRDÜR!

Yarışmanın ön jürisinde bulunan Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Jüri üyeleri yaptıkları açıklamada bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK'ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını sansür olarak nitelendirdiklerini açıkladı.

Jüri üyelerinin ortak imzayla duyurdukları açıklama şu şekilde; 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması ön jürisi olarak, festivale başvuran belgesel filmler arasından bizden talep edildiği üzere 15 filmi yarışmaya değer bulduk ve festival yönetimine bildirdik. Festival yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan yarışma filmleri listesinden seçmiş olduğumuz 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filminin 'Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği' gerekçesi ile çıkarılmış olduğunu öğrendik.

Biz ön jüri olarak, bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK'ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını bir sansür olarak niteliyoruz. Böyle bir durumu kabul edilemez bulduğumuzu festival yönetimi ile paylaşmamıza ve bu durumun düzeltilmesini talep etmemize rağmen, festival yönetimi bu kararını değiştirmemiştir. Bu şartlarda, böyle bir sansürün hiçbir şekilde parçası olmayacağımızı ifade ederek bu kararı tanımıyoruz.

Reyan Tuvi’nin yönetmenliğini yaptığı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek', Gezi Direnişi’nin içinden çekilmiş bir belgesel. Film, bu toprakların mozayiğini oluşturan ve Gezi’de yerini alan farklı yaşam tarzlarına ve ideolojilere sahip karakterlerin, kaderlerini değiştirme içgüdüsüyle, yeryüzünü nasıl hayal ediyorlarsa Gezi’de de öyle bir dünya kurmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. 

Kaynak: Evrensel

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!