Alternatif Tarihi Yazıyoruz: Hitler 1941'de Sovyetler'i Başarıyla İşgal Etseydi Sonrasında Neler Olurdu?

Acaba Hitler Rusya'yı başarıyla işgal etseydi bugün dünya tarihinde neler değişirdi? Gelin, bu alternatif tarih senaryosunu ve ilginç sonuçlarını irdeleyelim.

Sizlerle dünya tarihinde meydana gelen olayların alternatif ve garip senaryolarını araştırmak istiyoruz.

Bakalım 'öyle olmasaydı da böyle olsaydı' dediğimiz olaylar bizleri nereye sürüklüyor? 

Bu içerikte Adolf Hitler'in yönetimindeki Nazi ordusunun 1941'de başlayan Sovyetler Birliği seferleri başarılı olsa neler olacağını araştırdık. Bu araştırma çerçevesinde Mental Floss'ta yer alan şu makaleden ve Fatherland filminden ilham aldık. Bunun yanında konuya farklı açılardan yaklaşılan bu makaleden de faydalandık.

Önce neler olmuş şöyle bir özetini geçelim. 22 Haziran 1941'de üç milyona yakın Alman askeri Sovyetler Birliği'ne taarruza başladı.

Diğer müttefik ülke askerleri de bu taarruza katıldı ve belli başlı hedefler üzerinden çatışmalar başladı. Almanya ve Sovyetler Birliği arasındaki bloğu düşündüğümüzde ulaşmaya çalıştıkları hedef şehirlerin ulaşılmazlığı sebebiyle bu iş kolay olmayacaktı. Bu yüzden askerler üç kola ayrıldı.

Kuzey kolunun hedefi Leningrad'dı. Haritanın üst kısmında görülüyor.

upload.wikimedia.org

Merkez kolun hedefiyse Brest-Litovsk ve Minsk olacaktı. Güney'de ise hedef Ukraynaydı. Tabii hava kuvvetleri de bu taarruzun bir parçası olarak Sovyet topraklarına ve uçaklarına karşı mücadele edecekti.

Harita sarıyla işaretlenen kısımlar Haziran'da işgal edildi, ardından yeşille işaretlenmiş bölgelere dek bu zorlu taarruz sürdü ve 5 Aralık 1941'e dek hedef sınırlarına ulaşıldı.

Fakat hava şartları artık Sovyetler Birliği'nin yanındaydı ve kış boyunca Sibirya'dan ve Moskova'dan eğitimli askerler sınıra akın etti.

Tanklar ve roketatarlar da aylardır yapılan hazırlığın bir parçası olarak mücadeleye hazırdı, savunma yerini karşı taarruza bıraktı ve Moskova yakınlarında Alman askerleriyle sıcak çatışmalar başladı. Ocak ayında bir diğer saldırı gerçekleşti ve hedef Alman orduları arasındaki bağlantıyı koparmaktı.

Bu noktadan sonra işler Almanların beklediği gibi gitmedi, planlar tersine döndü.

Ordu neredeyse üçte birini savaş alanında kaybetmiş ve Rusya'nın açtığı cephelerde zorlu mücadeleler veriyordu. Bir yıl içerisinde destek için gelen Macar orduları da geri çekildiğinde Sovyetler Alman ordusunu geri püskürtmüş ve kaybettiği şehirleri geri alarak Almanya'ya karşı sefer başlatmıştı.

Burada duralım ve soralım: Peki, Hitler'in Alman ordusu bu yenilgiyle karşılaşmasa ve planlanan işgal gerçekleşse, ne olurdu? Bu konuda yapılan yorumlara şöyle bir göz atınca karşımıza ne çıkıyor, bir bakalım.

İlk senaryoya göre Hitler, üstünlüğünü Sovyetler Birliği üzerinde de tamamiyle hissettirdiğinde tarihe 'başarılı lider' olarak geçecekti.

Çünkü Hitler'in insanlık suçlarını ortaya çıkaracak bir süper güç kalmayacaktı, bu senaryo 1994 yılında Fatherland adında filmleştirildiğinde de tam da buna dikkat çekilmişti. Hitler'in propagandaları öyle büyük bir coğrafyayı etkileyecekti ki Naziler 'barışın ordusu' olarak anılacak ve bu işgalin 20. yılında Sovyetler, Hitler'i yukarıdaki fotoğrafla selamlayacaktı.

Bu güç patlaması Hitler'in bir sonraki taarruz hedeflerini de çeşitlendirecekti. Belki de güneyde Türkiye ve Orta Doğu'ya ilerleyebilirdi.

Bu fikir aslında gerçekten de düşünülmüştü, Nazi deniz subayı Erich Raeder Hitler'in Akdeniz ve çevre ülkelerine savaş açması gerektiğini düşünüyordu. Hedef Türkiye olmamıştı fakat alternatif evrenlerden bahsettiğimiz için yaşanacakları kestirmek hiç de kolay değil.

Türkiye'yi hedef alsaydı bile başarabilir miydi, pek sanmıyoruz.

Gözünü güneye diktiğinde o dönemin meşhur diktatörü Franco'yu hedef alması da muhtemeldi.

Hatta suların durulması için Nazi askerlerinin İspanya'ya girmesi ve Cebelitarık'a kadar ilerleyip etkisi altına alması bile ihtimal dahilinde. Şayet Franco karşı çıkacak olursa bir diğer taarruz da İspanya'ya gerçekleştirilebilirdi, bu durumda işgal sadece İspanya ile sınırlı kalmaz, çevre ülkeler de Hitler'in hedefi olurdu.

İşler sadece fetih planlarıyla kalmayacaktı aslında. Rusya'nın tüm yer altı kaynakları da Hitler'in yönetiminde olacaktı.

Demir, platinyum ve nikel kaynakları bir yana kömür ve petrol rezervlerini bir düşünün!

Tüm bu kaynaklar bir de Sovyetler Birliği'nin teknolojisiyle birleştiğinde bugün bile etkili olan Alman endüstrisi tüm dünyaya hakim hale gelecekti ve Hitler tüm bu hamleleri sadece insanlığın iyiliği için gerçekleştirmeyecekti. Savaş makineleri her daim ilk sırada olacaktı, buna şüphe yok.

Bu endüstriyel yükselişin ardından İkinci Dünya Savaşı Almanların galibiyetiyle sonuçlanacaktı.

Ve Hitler yükselişini yine sürdürecekti. Senaryonun devamı bu hakimiyetin sürekli şiddetlenmesiyle devam edecek fakat burada anlatılanların aslında hiçbir anlamı olmadığını biz de biliyoruz. Alternatif tarihler çoğu gerçeği denklem dışı bıraktığı için 'kurgu' olmanın ötesine geçemiyor, buna rağmen beyin fırtınası yapmanın zararı gelmez.

Size soralım, Hitler bu işgal girişiminde başarılı olsa tarih sahnesinde neler olurdu?

Popüler İçerikler

Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!
Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!
Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
24.07.2019

"Türkiye'yi hedef alsaydı bile başarabilir miydi, pek sanmıyoruz." mu? bahsettiğiniz gibi Kızıl Orduyu dümdüz eden Nazi ordusu Türkiyeyi o dönemde silip geçmesi an meselesi olurdu.

24.07.2019

Kızıl orduyu mu dümdüz etti :))))))

24.07.2019

"Türkiye'yi hedef alsaydı bile başarabilir miydi, pek sanmıyoruz." nE sdjafkfdjladml

24.07.2019

Sovyetler işgal edilseydi ki Hitler doğuya önem veriyordu, sıradaki hedef Britanya ve Birleşik devletlerdi. Tarih belki de farklı şekillenecek kıta avrupası dahil her yer Alman olacaktı. Afrikayı İtalya ile bölüşmüştü ve bulunduğumuz Avrasya pekte umurunda değil gibiydi. Çünkü Asyada müttefik Japon İmparatorluğu vardı ve Çin dahil işgal edebilecek kapasitede idi.

TÜM YORUMLARI OKU (26)