Alternatif Müzik Dünyasını Kasıp Kavuran 12 Kadın Müzisyen!

Kendi içinde birçok alt türe ayrılan alternatif müzikte muazzam işlere imza atan, kulaklarımızın pasını silen kadın müzisyenlere kulak veriyoruz...

1. Fiona Apple

1996'da yayımlanan ilk stüdyo albümü Tidal ile hayatımıza giren Fiona Apple çıktığı ilk günden satış rekorları kırdı, şarkıları hit oldu. Birçok prestijli ödülün sahibi oldu, 11 kez Grammy'lere aday gösterildi, bunlardan 3'ünü de kazandı.

Apple'ın geçtiğimiz yıl "En İyi Rock Performansı" dalında Grammy kazandığı şarkısı: Shameika

2. Phoebe Bridgers

2017'de çıkan ilk stüdyo albümü Stranger in the Alps ile bugünkü ününe kavuşan Phoebe Bridgers, solo kariyerine atılmadan önce avangard rock yapan Sloppy Jane adlı grubun bir üyesiydi. Henüz 28 yaşında olan yetenekli müzisyen Bridgers geçtiğimiz Grammy Ödüllerinde de 'En İyi Yeni Sanatçı' dahil olmak üzere dört adaylık elde etmişti. İlk albümünün başarısını 2020'de çıkan ikinci albümü Punisher ile katmerleyerek artırdı. Hem müzikseverlerin hem prestijli müzik platformlarının hem de eleştirmenlerin kalbini kısa sürede kazandı.

İkinci albümünün hit şarkılarından biriydi Kyoto:

3. Brittany Howard

Amerikalı ünlü rock grubu Alabama Shakes'ten tanıyacağınız Brittany Howard, solo çalışmalarına yönelene kadar grubun vokali ve gitaristiydi. Özellikle rock müzik tarihi için önemli başarıla imza atan grubun yanı sıra iki farklı grupla daha çalıştı Howard. Nihayetinde solo projelere yönelik 2019 yılında ilk stüdyo albümü olan Jaime'yi çıkardı. Büyük övgülerle karşılaşan albüm ödül törenlerinden de eli boş dönmedi. Kendisinin Alabama Shakes geçmişi de dahil olmak üzere 16 tane Grammy adaylığı mevcut.

Howard'ın ilk albümünün single çalışmalarından biri: Stay High...

4. Adrianne Lenker

İlk albümünü 15 yaşındayken çıkaran Adrianne Lenker, hâlâ yaptığı solo çalışmalarının yanı sıra Big Thief grubunun bir üyesi. Hem grupla birlikte hem de solo olarak başarılı işlere imza atan müzisyen en son 2020'de Songs ve Instrumentals isimli iki albüm yayımladı.

Lenker'ın Songs albümünde yer alan şarkılarından biri: forwards beckon rebound.

5. St. Vincent

Asıl adı Anne Erin Clark olan St. Vincent hem oyuncu hem müzisyen, hem besteci hem de prodüktör. Küçüklüğünden beri müzik camiasının içinde olan müzisyen ilk albümü Marry Me'yi 2007'de yayımladı. Bu albümün başarısıyla birçok müzikal işbirlikleri yapan St. Vincent sonrasında yine birbirinden başarılı albümlere imza attı. Son olarak ise geçtiğimiz yıl Daddy's Home adını verdiği bir albüm yayımladı.

St. Vincent'ın "En İyi Rock Şarkısı" dalında Grammy kazanan şarkısı: Masseduction.

6. PJ Harvey

Birleşik Krallık'tan dünya starlarına bir yolculuk PJ Harvey'inki ve de listenin en kallavilerinden biri kendisi. Alternatif müzik camiasının köşe taşlarından biri olan PJ Harvey için küçücük bir paragrafta ne söylesek az kalır. 1992 yılında yayımladığı Dry isimli ilk albümüyle hayatımıza girdiğinden beri müzik onun sayesinde çok daha keyifli!

This Is Love, PJ Harvey'nin ait şarkılarından biri.

7. Sharon Van Etten

Hatrı sayılır bir süredir adını sıkça duyduğumuz Sharon Van Etten 2009 yılında çıkarıdğı ilk stüdyo albümü Because I Was In Love ile müzikal hayatına adım attı. Kısa sürede dikkatleri üzerine çeken Etten, Angel Olsen ve Beirut gibi birçok ünlü müzisyen ve müzik grubuyla da ortak çalışmalar yaptı. Son albümünü ise 2019 yılında Remind Me Tomorrow adıyla yayımladı.

Etten'ın Because I Was In Love adlı ilk albümünden: I Wish I Knew.

8. Girl in Red

Asıl adı Marie Ulven Ringheim olan Girl in Red, 1999'da Norveç'te doğdu. 2021 yılını bütünüyle rüzgarı altına alan bu genç ve yetenekli kadın 2015'te müziklerini kendisi yayımlamaya başlıyor. Bizzat yatak odasında ürettiği müziklerini dijital ortama salan oradan da tüm dünyaya ulaştıran girl in red, neslinin bütün nimetlerini yeteneğiyle adeta hayra dönüştürüyor. Fakat bu yıl nihayetinde f I Could Make It Go Quiet adını verdiği ilk stüdyo albümünü yayımladı.

Albümde yer Alan şarkılarından biri de I'll Call You Mine idi...

9. Anna Calvi

Kariyeri boyunca Britanya'nın bütün müzik ödüllerini silip süpüren İngiliz müzisyen Anna Calvi kendi adını taşıyan 2011 çıkışlı ilk stüdyo albümüyle tanıdık. Yeteneğiyle kısa sürede büyük bir başarı kazanan Calvi en son 2018'de Hunter adını verdiği albümüyle karşıladı müzikseverleri.

Mercury Ödülüne aday Gösterilen Hunter albümünden: Don't Beat the Girl out of My Boy

10. Låpsley

data.junkee.com

Asıl adı Holly Lapsley Fletcher olan Låpsley, İngiltere'nin genç yeteneklerinden biri. Henüz 25 yaşında olan müzisyen dünya çapında büyük takdir gören işlere imza attı ve atmaya devam ediyor. 2016'da çıkardığı ilk stüdyo albümü Long Way Home'u 2020'de çıkardığı ikinci albümü Through Water ile taçlandıran müzisyen çağının en dikkat çekici isimlerinden biri.

Låpsley'nin ilk albümünün sevilen parçalarından biri: Hurt Me 👇

11. Maggie Rogers

2019'da Grammy'nin En İyi Yeni Sanatçı kategorisi adayları arasında dikkat çekici isimlerden biriydi Maggi Rogers. Müzikal anlamda akademik başarılarının ve özgeçmişinin yanı sıra popüler camiada da seçkin işlere imza attı. Büyük patlamasını Alaska adlı şarkısıyla yapan Rogers, 2019'da Heard It in a Past Life adlı ilk stüdyo albümünü müzikseverlerle buluşturmuştu.

Rogers'ın 15 dakikada yazıp okulunda ders veren Pharrell Williams'a dinlettiği şarkısı Alaska 👇

12. Nina Nesbitt

Yine Britanya listelerini alt üst eden İskoçyalı bir müzisyen daha: Nina Nesbitt. 2013'te kaydettiği Fleetwood Mac'in 'Don't Stop' adlı şarkısıyla dikkatleri kısa sürede üzerine çeken Nesbitt, 2014'te ilk albümü Peroxide'ı, 2019'da da ikinci albümü The Sun Will Come Up, the Seasons Will Change'ı yayımladı. Aynı zamanda bir şarkı sözü yazarı olarak birçok müzisyen için de söz yazdı.

Nesbitt'in yıldızını parlatan Fleetwood Mac coverı: Don't Stop 👇

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Ümraniye'de Suç Makinesi Dehşet Saçtı: Bir Kadın Polis Memuru Şehit Oldu!
Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri