Alt Islatmaya Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Alt ıslatma sadece çocuklarda değil, her yaş grubunda görülen tıbbi bir durumdur. Bu durum hem fiziksel hem de psikolojik birçok faktörden dolayı oluşabilir. Özellikle 30 yaşını geçmiş ve doğum yapmış kadınlarda mesane kasları düzgün çalışmadığı zaman idrar kaçırma durumları yaşanabilmektedir. Alt ıslatmaya yol açan hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Eğer bu hastalıklar tedavi edilmez ise zamanla ciddi hasarlara sebep olabilir. Altta yatan hastalığa göre çeşitli tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Peki alt ıslatmaya hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

Alt ıslatma, tıp dilinde enüresiz olarak da bilinir. Enüresiz nokturna ise gece yaşanan idrar kaçırmalarıdır. Alt ıslatma hem gece hem de gündüz görülürse bu duruma enüresiz diurna adı verilir. Enüresiz nokturna basit ve komplike olmak üzere iki ayrı bölümde incelenir. Basit enüresiz de kişi sadece gece yatağını ıslatır. Komplike enüresiz de idrar kaçırmanın yanında sık idrara çıkma, kronik kabızlık, sıkışmışlık hissi gibi belirtiler de görülebilir. Doğumdan itibaren idrar kontrolünün sağlanamaması durumuna ise primer enüresiz adı verilir. Alt ıslatma hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Alt Islatma Nedenleri

Alt ıslatmanın pek çok nedeni bulunmaktadır. Bunlar genetik olabileceği gibi hormonal bozukluklar, uyku apnesi, hipertiroid, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, idrar kesesinde gelişen birtakım sorunlardan kaynaklanabilir. Alt ıslatmaya yol açan başlıca faktörler ise şunlardır:

  • Uyku bozuklukları: Çocukluğundan beri alt ıslatan kişilerin uykuları, diğer kişilere nazaran daha derindir. Mesanenin dolduğunu fark etmeyen çocuklar, uyanamadıkları zaman idrar kaçırma durumları oluşabilir. İdrar kesesinin dolduğunu fark etmemek genellikle bir gelişimsel problemdir.

  • Gece artan idrar miktarı: Uyumadan önce alınan aşırı sıvı tüketimi idrar kaçırmaya yol açabilir. Bunun en büyük sebebi ise ADH hormonunun yetersiz salgılanmasından kaynaklanır.

  • Mesanenin düşük kapasitede olması ve aşırı kasılmalar: İdrar kesesinin düşük kapasitede olması, kasların yeterli düzeyde çalışmaması alt ıslatma problemlerini meydana getirebilir.

  • İdrar yolu enfeksiyonları: Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde idrar yolunda oluşan enfeksiyonlar sadece alt ıslatma değil, idrar yaparken yanma, kabızlık da görülebilir.

  • Şeker hastalığı: Şeker hastalığı olan kişilerde idrar üretimi oldukça fazladır. Bu durum idrar kaçırmaya sebebiyet verebilir.

Alt Islatmaya Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Alt ıslatan kişilerin, hastanelerin üroloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Alt ıslatmaya sebep olan hastalığı teşhis edebilmek için karın, sırt ve genital organlar muayene edilir. Gerek görüldüğü takdirde tiroid fonksiyon testleri, kan şekeri, biyokimya, ultrason, üroflovmetri, sistoüretrogam yapılır. Aynı zamanda merkezi sinir sisteminden kaynaklı ortaya çıkan herhangi bir belirti var ise MR çekimleri de yapılabilmektedir. Altta yatan hastalığa göre ilaç tedavisi, psikoterapi ve bazı destekleyici tedaviler uygulanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çocuklarda İdrar Kaçırmaya Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Omuz Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Ayak Kokusuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!