10 Soruda ALS ve #IceBucketChallenge Furyası

ALS hastalığına farkındalık yaratmak için başından aşağıya buz dolu bir kova su dökmeye var mısınız?

Sinir sistemi hastalığı olan ALS’e dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve ALS Vakfına bağış toplamak amacıyla başlatılan Ice Bucket Challange kampanyası çığ gibi büyüyor. #IceBucketChallenge hashtag’iyle Twitter’da bir haftada 660 bin paylaşım yapılırken, vakıf için yapılan yardımlar sadece bir haftada milyon dolarların üzerine çıktı.

1. Ice Bucket Challenge nedir?

Amerikalılar tarafından ALS hastalığına dikkat çekmek ve bu hastalık için bütçe yaratmak için başlatılan yeni akımın adı.

2. Bu proje neyi hedefliyor?

Sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen #IceBucketChallenge kampanyası, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına farkındalık oluşturmayı ve ALS Derneği için bağış toplamayı hedefliyor.

3. Ice Bucket Challenge videosu neden yapılıyor?

'Bir kova buz' adlı akıma göre, meydan okuma davetini alan kişinin İkinci saat içinde başından aşağı bir kova buzlu su dökmesi gerekiyor. Dökerse, 3 kişiye daha öneri gönderiyor. Şayet dökmezse, ALS için 100 dolar bağış yapması gerekiyor.

4. Bir kova su para vermemek için mi?

Hayır, kamuoyu gözünde tanınan isimlerin para vermek yerine buz dolu kovayı tercih etmesi kampanyaya çok daha fazla katkı sağlayarak kampanyanın tüm dünyada duyulmasını sağladı.

5. Kampanya nasıl hızla yayıldı?

Kampanyanın mühim bir boyutu, kovayla buz dökme eyleminin sosyal medyada fotoğraf veya video olarak paylaşılmasıyla yayılıyor. Böylece kampanya daha iyi duyurularak dayanışmanın gücü de artmış oldu.

6. Ne kadar yardım toplandı?

Kampanyanın ünlü isimleri içeren videoları sosyal medyada hızla yayılarak büyük katkı sağlarken, TIME dergisi bu etkinlik sayesinde derneğin 29 Temmuz’dan bu yana 22.3 milyon dolar topladığını duyurdu.

7. Kampanyayı kimler destekledi?

#IceBucketChallenge etiketiyle yapılan paylaşımlar Twitter’da bir haftada binlere ulaşırken Mark Zuckerberg, Satya Nadella, Dick Costolo, Justin Timberlake gibi ünlü isimlerde 'Bir kova buz' adlı akıma destek verdi.

Mark Zuckerberg, Bill Gates'i davet etti

Bill Gates özel düzenek kurdu

Justin Bieber, Obama'ya meydan okudu

Türkiye’den de bir girişimcinin başlattığı ALS Ice Bucket Challenge kampanyasına katılım birçok ünlü isim ile birlikte yayılmaya devam edecek gibi görünüyor

ALS hastalığına yakalanmış birçok ünlü kişi bulunmaktadır

ALS hastalığına yakalanmış birçok ünlü kişi bulunmaktadır. Amerikan beyzbol oyuncusu Lou Gehrig, İngiliz aktör David Niven, Leeds United ve İngiltere Futbol Federasyonları menejerleri Don Revie ve Dieter Dengler, metal müzik gitaristi Jason Becker, Amerikan caz müzik bas çısı Charles Mingus, matematikçi Fokko du Cloux, İngiliz fizikçi Stephen Hawking, Çinli lider Mao Zedong, Galatasaray ve Fenerbahçe'de oynamış Türk futbolcu Sedat Balkanlı Amerikan politikacı Jacob Javits bu hastalığa yakalanmış ünlü kişilerden bazılarıdır.

8. Peki, kampanyanın başlamasına neden olan ALS hastalığı nedir?

Asıl adı ; Amyotrofik lateral skleroz (ALS), bir diğer anlamıyla motor nöron hastalığı olarak da bilinen, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalık türü.

Meydana gelen hücre kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) sebebiyet veriyor. ALS hastalarının ortalama ömürlerinin üç ila beş yıl yaşayabildikleri belirlenmişse de, daha uzun süre yaşayan kişiler de vardır.

Kaynak: Sosyal Radar

9. ALS belirtileri nelerdir?

ALS’ye dair ilk belirtiler genellikle farkedilmez ya da gözden kaçar. İlk belirtiler, kaslarda seğirme, titreme, kas zayıflığı sonucunda kolların veya bacakların etkilenmesidir. Bu tür belirtilerin zamanla artması sonucunda ALS hastalığı ortaya çıkar. ALS’nin belirtileri sonucunda vücutta hangi kas etkilenmekteyse o kısım ilk olarak zarar görür. Hastaların % 75’inde ilk belirtiler, kol ve bacak kaslarında görülmüştür. Bu vakaların bazılarında hastalık önce bacaklardan bir tanesini etkilemiş ve hastalar da bunu ilk olarak yürürken veya koşarken sendeledikleri sonucu keşfetmişlerdir.

10. ALS nasıl tedavi edilir?

ALS için henüz bir tedavi bulunamamıştır. Fakat Amerika Gıda ve İlaç Yönetim kuruluşu (FDA) hastalık için geliştirilen ilk ilaç olan Riluzole’ü (Rilutek) onaylamıştır. Riluzole’ün glutamat seviyesini azaltarak motor nöronlarının gördüğü hasarı azalttığına inanılmaktadır. Bu ilacı ALS hastalarının ömrünü birkaç ay kadar uzattığı görülmüştür. Hatta bazı durumlarda daha uzun süreli faydaları da olmuştur. İlacın ayrıca hastaların solunum sistemi için gerekli olan desteği alma süresini geciktirdiğine de rastlanmıştır. Riluzole, motor nöronlarının aldığı hasarı geri döndürmez. Aynı zamanda yan etki olarak ilacı karaciğerde hasar ve bazı değişik etkiler gözlenmiştir. Fakat yine de, yeni bulunan ilaçların bir gün ALS’nin gelişimini çok daha yavaşlatacağı öngörülmektedir.

Kaynak: Haber SGK

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti