Almanya Yeni Yasa Hazırlıyor: Aksini Belirtene Kadar Herkes Organ Bağışçısı Sayılacak

Almanya'da hazırlanan yasa tasarısı ile, aksi belirtilmedikçe herkesin organ bağışçısı olması planlanıyor. 

'Organ bağışı reformu' ile organ bağışı standart hale getirilecek

DW Türkçe'nin haberine göre, Sağlık Bakanı Jens Spahn tarafından hazırlanan yasa tasarısı ile şu anda ülkede gönüllülük esasına dayanan organ bağışı, aksi belirtilmediği müddetçe zorunlu hale gelecek.

İkili çekilme sistemi

Tasarıda yer alan 'ikili çekilme' sistemi doğrultusunda, Almanya'da yaşayan herkes birer organ bağışçısı haline gelecek; sisteme dahil olmak istemeyen kişiler diledikleri anda isimlerini organ bağışçısı olmayı reddedenler listesine ekleyebilecek; sistemdeki bir birey hayatını kaybettiği zaman ailenin talebi ile merhumun organlarının otomatik olarak bağışlanması reddedilebilecek; bireyin beyin ölümü gerçekleştiğinde, organları bağışlanmak üzere alınmadan önce doktorların mutlaka merhumun yakınları ile istişare etmesi gerekecek ve kamuoyu yeni sistemden ve çekilme seçeneklerinden birçok kere haberdar edilecek.

'Zorunlu değil'

Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Spahn, 'Bu bir zorunlu organ bağışı değildir' dedi ve AB üyesi 28 ülkenin 20'sinde bu uygulamanın olduğunu ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili ve sağlık politikaları uzmanı Karl Lauterbach, 'Halen organ naklinde bulunabildiğimiz hasta sayısının 10 katı kadar insanımız bekleme listesinde' ifadesini kullanarak, Almanya'da organ bağışı konusundaki ihtiyaca vurgu yaptı.

Tasarı karşıtları, mevcut sistemin korunarak gönüllülük oranının yükseltilmesini önerdi

Yeşiller, Sol Parti ve CDU'nun Bavyeralı kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekilleri, hazırlanan yasa tasarına alternatif olarak mevcut sistemin korunmasını ve organ bağışı gönüllülüğünün artırılması için çalışma yapılmasını önerdi.

Alternatif tasarıya göre Almanya'da yaşayanlara belirli aralıklarla organ bağışçısı olmak isterler mi diye sorulacak. Bu sorular doktor randevusu ya da kimlik yenileme gibi rutin bürokratik işlemler sırasında yöneltilecek.

Ülkede geçen yıl organ nakli için sıra bekleyen 9 bin 400 kişinin kayıtlara geçerken, bin kişinin organ naklinden faydalandığını, ancak bu sürede 2 bin kişinin de sıra beklerken hayatını kaybettiğini belirtildi.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
YORUMLAR
02.04.2019

"Deutschland ist über alles" dedirten bir haber. Keşke bizim insanımız da bu konuda bilinçli olsa

03.04.2019

Abi çok iki yüzlüsünüz , gerçekten hatta iki yüzlü değil bence karaktersizliğin dibine vuruyorsunuz :) aynı yasa türkiyede çıksa 'hökümet ' kim olursa olsun , yer yerinden oynardı.. ahhh özgürlüğümüzzzz organ benim sananeeee ' hani düzüşürüz doğurmam'' pankartları gibi olurdu.. Ama bu bir avrupa ülkesinde olduğu zaman şak şakcılık hoşunuza gidiyor :) ah canm memleketimin aşağlk kompleksli burası türkiye mantıgındaki güzel insanları :)) Ne demiş cemil meriç avrupa hiç bir zaman sanıldığı gibi medeni olmamıştır :) neyse yahu sabah sabah sinirlendim böyle şak şakcı haberler görünce

03.04.2019

Kürtaj ile organ bağışını aynı kefeye mi koydunuz şimdi? :)

03.04.2019

Aslında tüm dünyada geçerli olmalı bu, yani dinden, ırktan vs. bağımsız şekilde evrensel bir uygulama olmalı. İstemeyen itiraz eder, istemediğini bildirir nasılsa.

TÜM YORUMLARI OKU (13)