O kadar da kolay değil sanki ya da siz ne dersiniz?
Kaynak: DW
O kadar da kolay değil sanki ya da siz ne dersiniz?
Kaynak: DW
Yani Mercedes'e falan binersiniz de peki sonra? Çünkü hayatını buraya taşırken ardında bırakmak zorunda kaldıkların bir Mercedes'e değecek şeyler değil. Dilini, kültürünü, aileni, arkadaşlarını, alışkanlıklarını geride bırakıp her şeye sıfırdan başlıyorsun.
Mesela, ne kadar çabalarsanız çabalayın bir Almanla eşit olamayacağınızı kabul ederek gitmeniz gerekiyor. Almanya'ya geliş sebebini 'Kim ve ne olduğunun önemi olmayacağı' olarak belirten Emekli ekliyor: 'Yok, nereden geldiğinin o kadar çok önemi var ki!'
Veya 'Siz hepiniz aynısınız zaten, konuşmanıza gerek yok.' Şimdilerde iş başvurusu yapmaya çekinir olmuş Ayşe Hanım. Mimar Yalçın Bey'in yaşadığı da enteresan: kiralık ev için kendi hesabına hiç cevap gelmezken Alman eşinin hesabıyla ancak ev bulurlar.
Ve bu sorunlarla boğuşurken gerek Alman, gerek Yahudi arkadaşları ve polis 'Seninle aynı düşüncede değiliz ama senin düşünceni savunmanda yanındayız.' derler. Pınar Hanım'a. Ayrıca Çetin, Almanya'da dine siyaset karıştırılmadığını ekler.
Örneğin 2017'de eşcinsel evlilik yasallaşırken Merkel bunu onaylamasa da yasa onaylanır. Yalçın Bey de Almanya'ya geleceklere şöyle sesleniyor: İşvereninin eşcinsel olmasına ya da sana servis yapan birinin trans birey olabileceğine hazır olun.
Şu an 1540 € olan yardım, işsizlik süresi uzadığında 350 €'ya kadar düşüyor ancak devlet ev kiranı ödemeye devam ediyor. Bunun yanında devlet çocuklar için yardım yapar ve bu yardım eğitime bağlı olarak 18 veya 25 yaşına kadar devam eder.
Ona göre Almanlarda bireyselleşmeye dayalı sosyal bir bariyer var. Mesela bir Alman'ın bir Türk'ü arkadaşlarının evine davet etmesi Türk'ün Almanca bilmesine bağlı olabilir biraz. Bu dost edinmenin zorluğu Almanya'da doğan Türkler için de geçerli bu arada.
'Burada üniversitede herkes eşit bir şekilde eğitim alabiliyor. Hatta devlet üniversitelerinin imkanı özellerden daha iyi.' İlk ve orta kademede ise eğitim iyi olmasına rağmen ırkçılık görülebiliyormuş ne yazık ki.
Vaziyet böyle dostlar, siz ne düşünüyorsunuz?
Ya arkadaşım boklayacaksanız ne işiniz var orda dönün gelin cennet ülkemize... Ben sizin yerinize boğuşabilirim bahsettiğiniz tüm sorunlarla. KABUL :)))
6 yildir Almanya'dayim. Iyi egitimli ve medeni biriyseniz yukarida yazanlarla pek karsilasmiyorsunuz. Irkci insan her yerde olabilir tabi ama genelde egitimsiz insanlar arasinda daha yaygin ve siz bu insanlarla pek muhattap olmuyorsunuz. Arkadaslik anlayisi Turkiye'dekinde daha farkli ama ben Turk usulu enseye beslik cakilan arkadaslik tarzini sevmedigim icin burada daha rahat arkadas edinebiliyorum. Is yerimde de ev kiralarken de doktora gittigim zaman da hatta yabancilar ofisine gittigim zaman da hic ayrimcilikla karsilasmadim.
Başkasının lafıyla hareket eden insan ahmaktır. Hiç bir şeyi denemeden, kendiniz tecrübe etmeden bilemezsiniz. Dünyaya bir kere geliyorsunuz, tekrarı yok. O yüzden çekinmeyin deneyin. Burası sizin vatanınız, istediğiniz zaman dönersiniz. Hele Euro-TL kurunu düşününce, paşalar gibi dönersiniz. İstanbul'da inşaatın bol olduğu bir semtteyim. Evlerin %80'ini gurbetçiler alıyor, aynı binadan 2 tane birden alanı gördüm. Böyle cehenneme can kurban aq.