Türkiye’den Almanya’ya göç eden beyaz yakalı Türklerin önce Instagram’dan @germanyturkishexpats sayfasını takip etmeye başladım, sonrasında WhatsApp grubuna katıldım. Matruşka gibi grubun içinde ihtiyaca ve talebe yönelik alt grupların açılmasını izledim. Sektörel, sosyal, kültürel, felsefi, akademik grupların yanı sıra küçük ilanlardan pati grubuna, spor severlerden gezi gruplarına kadar şu an 50’nin üzerinde WhatsApp alt grupları ile her türlü sorunuza anında cevap alabileceğiniz müthiş bir dayanışma ortamında buldum kendimi.
Bir yandan bürokratik süreçlerde deneyimlerini paylaşıyorlar, birbirlerine yol gösteriyorlar, diğer yandan küçük gruplar içerisinde sosyal etkinliklere katılıyorlar, müze geziyorlar, rock-pop- klasik müzik konserlerine gidiyorlar maçlara gidiyorlar, geziler düzenliyorlar… Her ayın son haftası da büyük bir buluşma organize ediyorlar. En güzel yanı da hiçbir otorite veya kurum yok arkalarında, herhangi bir zorunluluk yok, üyelik yok, siyaset yok, maddi bir bağlayıcılık yok… Tamamen gönüllü olarak bir araya geliyorlar.
Almanya’ya iş için göç eden mühendislerin, yazılımcıların, sağlıkçıların, finansçıların, akademisyenlerin, hukukçuların, öğretmenlerin ve diğer sektör çalışanlarının buluşma ve dayanışma noktası haline geldi bu “Turkish Community”. Sayıları son altı ayda ikiye katlandı. Bu network’ün oluşumunda yer alan ve grupların moderatörlüğünü yapan Fırat Cem Tuncel ve Abdullah Sağlam.
Bilmem kaç yıllık "gurbetçi" kelimesi "expat" olmuş:D
Expat profesyonel beyaz yakalı demek, gurbetçi göç etmiş her hangi birine denir, çalışmayan da gurbetçidir..aradaki fark çoktur, özellikle insan kalitesi çok farklı.