Almanya-Türkiye Farkı: İki Ülkenin İşsizlik Verileri Kıskandıracak Cinsten!

Türkiye ile Almanya'yı karşılaştırmak adettendir. Yeri gelir enflasyonu yeri gelir benzin fiyatlarını yeri gelir vatanı karşılaştırırız. O zaman bu kez de iş gücünü karşılaştıralım. 

Almanya'nın iş gücü temeli!

Almanya, geçmişini unutmayan bir ülke. İki dünya savaşının da başrolünde olunca yıllarca ekonomik buhranlarla boğuşan Almanya disiplini ile ünlüdür. Bu disiplinde ekonomik buhranlarda yaşanılan acıların etkisi büyük olurken, disiplinin desteğiyle de ekonomik kararlılıkla buhranlardan çıkmayı başarmışlardır. Yani bir bağlamda sorunlarını çözüm için kullanmayı becerebilmişlerdir. Konumuz tabii Alman disiplini değil. Konumuz Almanya'nın çalışma aşkı. 

60 ve 70'lerde Türkiye'den de işgücü talep eden Almanya ile Türkiye'nin işgücü verileri yani işsizlik verileri karşılaştırmasını yapalım mı?

İki ülkenin nüfusu birbirine yakın.

Dünya Bankası 2020 yılı verilerine göre, Almanya nüfusu 83,2 milyon olurken, 14 milyonu 0-14 yaş, 64 milyonu 15-64 yaş aralığını yani çalışabilir işgücünü temsil ederken, yaşlı nüfus da 22 milyon oluyor.

Türkiye nüfusu da 84,3 milyon kişi. Türkiye'de 0-14 yaş aralığı 24 milyon, 15-64 yaş aralığı 67 milyon ve 65 yaş üstü 9 milyon kişi bulunuyor.

Veriler birbirine gayet yakın sayılabilir.

Almanya'da işsizlik

Yine Dünya Bankası resmi verilerine bakalım. 2020 yılı verilerine göre, Almanya'da resmi işsizlik yüzde 3,8, kadın işsizliği 3,4, genç işsizliği (15-24 yaş) de yüzde 7,2 oranında gerçekleşmiş.

Türkiye'de işsizlik

Türkiye'de işsizlik Dünya Bankası 2020 verilerinde, resmi işsizlik yüzde 13,1, kadın işsizliği 14,9, genç işsizliği (15-24 yaş) de yüzde 25,1 olmuş.

Eğitim durumuna göre Almanya'da işsizlik

Almanya'da yüksek eğitimli işsizlerin oranı yüzde 2,6 olurken, bu oran kadınlarda yüzde 2,7, erkeklerde de yüzde 2,5 oluyor. 

Eğitimsiz yani vasıfsız işgücünde işsizlik yüzde 8,8 oranında gerçekleşiyor.

Eğitim durumuna göre Türkiye'de işsizlik

Türkiye'de yüksek eğitimli işsizlerin oranı yüzde 12,6 olurken, bu oran kadınlarda yüzde 16,5, erkeklerde de yüzde 10 oluyor. 

Eğitimsiz yani vasıfsız işgücünde işsizlik yüzde 12,6 oranında gerçekleşiyor.

Almanya'da istihdam oranı nedir?

İstihdam oranlarına bakıldığında da Almanya'da 15 yaş üstü istihdamın çalışabilir nüfusa oranı yüzde 59,3 olurken, genç istihdamda 15-24 yaş aralığında çalışan kesimin çalışabilir nüfusa oranı 48,2 ve yarı zamanlı çalışanların oranı da 43,3 oranında gerçekleşiyor.

Türkiye'de istihdam oranı nedir?

İstihdam oranlarına bakıldığında da Türkiye'de ise 15 yaş üstü istihdamın çalışabilir nüfusa oranı yüzde 42,8 olurken, genç istihdamda 15-24 yaş aralığında çalışan kesimin çalışabilir nüfusa oranı 29,6 ve yarı zamanlı çalışanların oranı da 31,8 oranında gerçekleşiyor.

Aradaki önemli farklar var!

Almanya'nın işgücü ve istihdam verileri ile Türkiye arasında fark üzücü olurken oradaki işgücünde Türklerin katkısını es geçmiyoruz. Yine de eğitim, kadın-erkek eşitliği gibi kavramlarda arada aşılması gereken yollar olduğu da net görülüyor. Genç işsizlik verileri ise geleceğe dair umutlarımızı da bir nebze törpülüyor.

Sizin karşılaştırmanız nasıl? Yorumlarınızı bekliyoruz 👇

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
15.03.2022

almanya kim türkiye kim gidin de tabii gidebilirseniz farkı görün suriye ırak afgan ancak onlarla karşılaştırın almanlar gülmüyor bile bu muhabbate

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ