Almanya, Nitelikli Göçmen Yasası'nı Onayladı: Alacakları İşçi Sayısı Açıklandı

Son yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi bunalımlar yüzünden Avrupa ülkeleri, göçmenlerin ülkelerine gelmelerini zorlaştıran birtakım politikaları uyguluyor. Özellikle Türk vatandaşların vize almakta zorlandığını biliyoruz. Durum böyleyken Türk vatandaşları başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine 'nitelikli iş gücü' olarak gidebilmenin yollarını arıyor. Geçtiğimiz günlerde Alman Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Nitelikli Göçmen Yasası'nı yeniden düzenlediklerini ve Almanya'da çalışma ve oturum haklarını kolaylaştıracaklarını duyurdu.

Detaylar içerikte!

Almanya, gelişmiş ekonomileri, nitelikli çalışma hayatı ve yüksek yaşam standartları nedeniyle uzun yıllardır Türklerin gitmek için tercih ettiği ilk ülke.

1960'lı yıllarda Türklerin Almanya'ya göçü, iki ülke hükümetleri arasında imzalanan ve işçi göçünü içeren anlaşmalarla ile gerçekleşmişti. Bunun basit ama gerçekçi nedeni vardı: Almanya yaşlanıyordu ve çalışan genç nüfusa ihtiyacı vardı.

Başlarda 'vasıfsız eleman' ihtiyacını gidermek için yapılan bu anlaşmalar zamanla 'kalifiyeli eleman' ihtiyacını gidermek için yapılmaya başlanmıştı.

Ancak son yıllarda Orta Doğu'daki iç savaşlar, sığınmacıların daha rahat bir hayat için Avrupa ülkelerine kaçması ve bu ülkelerin 'alıştıkları' refahlarını kaybedeceği korkusu yüzünden Türk vatandaşları, Avrupa ülkelerine vize almakta giderek zorlanıyor.

Almanya'nın istihdam sorunu ile ilgili yapılan son araştırmalara bakıldığında ülkenin giderek yaşlanması ve hatta 15 yıl içinde kalifiye eleman sıkıntısı çekmesi söz konusu. Peki bu sorunun çözümü nasıl olacak?

Almanya geçtiğimiz günlerde Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onayladığını ve her yıl 50.000 kişiyi ülkeye kabul edeceğini duyurdu.

Peki Nitelikli Göçmenlik Yasası nedir ve neyi amaçlar?

Bu yasa, üçüncü ülkelerden nitelikli iş gücünün Almanya iş piyasasına göç etmesi amaçlar. Bu kişiler, yüksek öğrenim görmüş kişiler ve nitelikli meslek eğitimi almış kişilerden oluşur. Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü sayılmaz.

Almanya'nın Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Almanya'da kalifiye iş gücü göçünün kolaylaştırılması için Bakanlar Kurulu'nun onay verdiği duyuruldu.

Yapılan açıklamada birçok Alman şirketinin uzun süredir nitelikli çalışan bulmakta ciddi zorluklar yaşadığı ve kalifiyeli çalışan açığının 2022 yılında 1,98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi.

Bakanlık bu durumu "Nitelikli işçi eksikliği, Almanya'da refah için bir risk haline geldi." şeklinde açıklıyor.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, "Ülkemizin önümüzdeki 10 yıl içerisinde nitelikli iş gücü seviyesini güvence altına almamız bizim ekonomik görevlerimizden biri ve bu yüzden Nitelikli Göçmenlik Yasası ile modern bir göç ülkesinin temellerini atacağız" açıklamasında bulundu.

Alman hükümetinin yürürlüğe koyduğu Nitelikli Göçmenlik Yasası'nın önceliği yurt dışından gelecek işçilerin oturum haklarını ve bir mesleği olanların Almanya'ya girişini kolaylaştıracak. Nitelikli iş gücü olduğuna dair belgesi olmayanlarda ise mesleki tecrübe yeterli görülecek.

Düzenlenmiş yasaya göre "Puan Sistemi" esas alınacak ve bu sisteme göre mesleki tecrübe, yerleşim fikri, yaş ve en önemlisi Almanca bilgisi dikkate alınacak.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Vize Almanın Kolay Yolu Aranan Çalışan Olmak: Avrupa, "İşini Bilene" Kucak Açıyor
Avrupa Ülkelerinden Çok Gerideyiz: Türkiye, Milli Gelirinin Yüzde Kaçını Sosyal Yardımlara Ayırıyor?
Almanya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır? Almanya’nın Nitelikli Göçmen Yasası Netleşiyor

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR

Türkiyeden bu saatten sonra sadece Azerbaycana gidebiliriz orada da paramız değersiz

08.06.2023

bir çok mesleki uğrasim var da yaş kaybettiriyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ