Almanya'da Mesailer Kısalıyor: Haftada 4 Gün Çalışmaya Ne Zaman Geçiliyor?

İngiltere'de olumlu sonuçlar verdiği gözlenen haftada 4 günlük mesai denemeleri Almanya'da da başlıyor. Gelecek yıldan itibaren başlaması planlanan pilot bir projeyle haftada 4 gün çalışma sistemi denenirken, verim ve ücretin aynı kalması sağlanarak sonuçlar test edilecek.

Almanya'da 2024 itibarıyla pilot proje olarak uygulanacak haftada dört gün mesai denemesi planlanması yapılıyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'deki danışmanlık şirketi Intraprenör tarafından uygulanacak olan projeye şirketler başvuruda bulunabilecek.

Intraprenör, haftada 4 günlük çalışma sisteminde denemenin sağlıklı sonuçlar vermesi için en az 50 şirketin katılımını hedefliyor.

Projede şirketler danışmanlık alırken, yeni yöntemler deneyebilecek ve fikir alışverişinde bulunabilecek. Projenin sonuçları da Münster Üniversitesi tarafından değerlendirilecek. 

6 ay olarak planlanan projede, yüzde 100 verim ve maaşla, yüzde 80 çalışma süresi uygulaması olacak.

Haftada 4 gün çalışmada bir modele göre de çalışma süresiyle birlikte ücretin de düşürülmesi planlanırken, bazı küçük işletmeler haftada 4 gün çalışmada fazla mesaiye de yer vermeyi planlıyor.

Hans Böckler Vakfı tarafından mayıs ayında sonuçları açıklanan bir ankete göre, çalışanların yüzde 73'ü maaşları aynı kaldığı sürece haftada 4 gün çalışmaya sıcak bakıyor. Dört gün çalışmaya karşı çıkanların yüzde 86'sı çalışmaktan zevk aldığını söylerken, yüzde 82'si çalışma süresinin kısalmasının sistemi değiştirmesinden endişe ettiğini, yüzde 77'si de işlerin yetişmeyeceğini belirtmişti.

Almanya'da Orta Ölçekli İşletmeler Birliği, kısa çalışmaya mesafeli yaklaşırken, Birlik Genel Sekreteri Christoph Ahlhaus, sistemin verimi düşürüceğini ve tüm sistemin zarar göreceğini savundu.

Almanya'nın en büyük sanayi sendikası IG Metall de kısa çalışmaya, Almanya'nın endüstrideki rekabet gücüne göre yaklaşılması gerektiğini belirtirken, IG Metall Başkanı Jörg Hofmann, gelecek yıl için yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde bu modelinin talepler listesinde yer almayacağını, bunun 'uzun vadeli bir konu' olduğunu belirtti.

Proje daha önce İngiltere'de uygulanmıştı. Şirketler, projenin sonunda olumlu bir tablo çizerken, İngiltere'de projeye katılan 61 şirketten 56'sı haftada 4 gün çalışmayı sürdüreceklerini, çalışanların rapor alma oranının yüzde 65 azaldığını, işten ayrılanların yüzde 57 düştüğünü belirtmişti.

Boston ve Cambrigde uzmanlarının analizine göre de şirketlerin cirosu ortalama yüzde 1,4 artış kaydetmişti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

En Çok Beyaz Yakayı Etkiliyor: Geçinemeyen ve İş Bulamayan Çalışanların Sessiz İstifası Bitmiyor!
'Kıdem Tazminatı Kalkıyor' İddiası OVP ile Gündemde: Cübbeli Hoca 'Kıdem Tazminatı Caiz mi?' Açıkladı
İlber Ortaylı'nın "İstanbul'da Asgari Ücret Yasaklansın" Çıkışı Yeniden Gündeme Geldi

Popüler İçerikler

ODTÜ Profesörünün Eğitim Geçmişi Görenleri Kendine Hayran Bıraktı
Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
Beşiktaş Rekor Fiyata Aldığı Al Musrati'yi Zararına Satmaya Karar Verdi
YORUMLAR
18.09.2023

Bizi kıskanan Alamanyaya bak sen, olum yapsanızs haftanın 6 günü mesai biz yapıoz bişey olmuyor gün içinde de 11 saat çalışma ohh

18.09.2023

Burda oniki saat, çoğu zaman daha fazla, pazar günleri de mesai var ayrıca, verdikleri para da iki ayakkabı alamaz

Pasif Kullanıcı
19.09.2023

lan bizde 30 şubatta bile çalıştırmak istiyorlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ