Onedio Logo

Almanya'da İstenmeyen Bebeklerin Bırakıldığı Küçük Bölmeler: Babyklappe

Kapak Görseli

Dünyanın en acı gerçeklerinden biri: İstenmeyen, bakım sağlanamayan çocuklar. Bugüne kadar sağlıksız koşullarda terk edilen birçok bebek haberine denk gelmişsinizdir. Çeşitli nedenler dolayısıyla anne ve babasının bakım sağlayamadığı bu çocuklara çoğunlukla çocuk esirgeme kurumları tarafından sahip çıkılıyor. Peki her ülkede, bu durum aynı mı işliyor? Hayır.

Almanya'da anne ve babaların çeşitli nedenlerden dolayı bakamayacaklarını düşündükleri çocuklarını bırakabilecekleri 'babyklappe' adı verilen bölmeler bulunuyor. Peki bu bölmelerde sistem nasıl işliyor?

Kaynak: Doğruluk Payı / Selman Özdemir

Almanya'daki "babyklappe" uygulaması gerçek mi?

Almanya'daki "babyklappe" uygulaması gerçek mi? Görseli

Sosyal medyada, Almanya'da bakım sağlanamayacak çocukların bırakıldığı bölmeler olduğuna denk gelmiş olabilirsiniz. Evet, bu uygulama doğru. Babyklappe adı verilen bu sistem sayesinde, çeşitli nedenlerle bakım sağlayamayan anne ve babalar, çocuklarını güvenli bir yere emanet edebiliyor.

Kişi, hastanelerin dış duvarlarına yerleştirilen dolap gibi bu bölmenin kapağını açıp, bebeğini bırakıyor. Bölme otomatik olarak kilitleniyor ve ardından alarm çalıyor. Alarm sesini duyan yetkililer bebeği, bölmenin hastane tarafından alıyor ve gerekli sağlık kontrollerini gerçekleştiriyor.

Ailenin bilgisi gizli tutuluyor.

Ailenin bilgisi gizli tutuluyor. Görseli

Bebeği bu bölmeye bırakan kişilerin bilgileri, kendileri istemediği sürece gizli tutuluyor. Bebeğini bırakan kişi eğer isterse 'babyklappe' içerisinde bulunan formu doldurup kişisel bilgilerini verebiliyor. Bu bilgiler, hastane tarafından kayıt altına alınıyor. Çocuk 16 yaşına geldiğinde ailesinin kim olduğunu öğrenmek isterse bu form üzerinden bilgilerini alabiliyor. 

Öte yandan Almanya'da 'anonim olarak' doğum yapma imkanı da tanınıyor. Yani hamile kişiler, hastanelerde kimliklerini ibraz etmeden sağlıklı bir şekilde doğum yapabiliyor. Doğruluk Payı'nın aktardığına göre, bebeğini anonim olarak doğurmak isteyen anneler için ayrıca bir iletişim hattı da kurulmuş. Anneler bu hat üzerinden merak ettikleri tüm soruların cevaplarını alabiliyor. 

Bu sistemden hastanede doğum yapan ancak isminin açıklanmasını istemeyen anneler de yararlanabiliyor.

Peki babyklappe'e bırakılan çocuklara ne oluyor?

Almanya'da bu hizmet hastane, dernek gibi kuruluşlar aracılığıyla yapılıyor. Bebek kutuları genellikle hastanelerin duvarlarında bulunuyor. Bebek kutusunun içerisinde, bebeğin sıcak ve rahat tutulacağı bir alan bulunuyor. Kişi, bebeğini koyduktan sonra kutu otomatik olarak kilitleniyor. Bir süre sonra da alarm sistemi devreye giriyor.

Hastane duvarlarında bulunan bebek kutularının alarm sesleri, hastane çalışanları tarafından duyuluyor. Bebek kısa sürede alınıyor ve sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Buraya bırakılan bebekler, kontrollerden sonra resmi makamlara teslim ediliyor. Ancak ailenin vazgeçme ihtimaline karşı bu bebekler 8 hafta boyunca evlatlık verilmiyor.

Almanya, Avusturya, Macaristan, İsviçre...

'Babyklappe' uygulaması yalnızca Almanya'da değil, Avrupa'nın diğer ülkelerinde de bulunuyor.  Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İsviçre gibi ülkelerde de bebek kutularına rastlamak mümkün. Bu uygulamanın tarihi ise Orta Çağ dönemine kadar uzanıyor. Uygulamanın en eski örneği İtalya'nın bir hastanesinde bulunuyor. Almanya'da bu uygulamanın tarihi ise 1700'lü yıllara kadar uzanıyor.

Popüler İçerikler

Yeliz Takma Adıyla Tanınan AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı'nın "Kanlı 1923 Darbesi" Yorumuna Tepkiler Dinmiyor
Yeliz Takma Adıyla Tanınan AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı'nın "Kanlı 1923 Darbesi" Yorumuna Tepkiler Dinmiyor
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Cumhurbaşkanımız Cumartesi Sabahı Tarihi Bir Açıklama Yapacak"
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Cumhurbaşkanımız Cumartesi Sabahı Tarihi Bir Açıklama Yapacak"
Antalya'da Kaçan Aslan "Etkisiz Hale" Getirildi, Çekilen Fotoğrafa ise Tepki Yağıyor
Antalya'da Kaçan Aslan "Etkisiz Hale" Getirildi, Çekilen Fotoğrafa ise Tepki Yağıyor
YORUMLAR

Bu yeni birsey degilki cok eskiden beri var, çocuklar sokaklara terk edilmiyor .türkiyede maasallah terk edilen bir sürü bebek ya sokakta ,ya çöp kutularinda ,camii avlularinda oluyor.. çok üzücü ..

28.11.2022

bunlarmı şimdi bizden daha medeni daha insancıl aq adamların ülkesinde kaldığım süre boyunca bir adet dahi sokak hayvanı görmedim bir veteriner arkadaşa sorduğumda umarım kendisi yanlış biliyordur ama hepsini topluyorlar bir süre içinde sahiplenilmezse öldürüyorlar dedi lan umuyorum yanlış bliyordur yani

28.11.2022

bizde de çöpe atıyorlar bebekleri. kim daha insancıl tartışılır. Almanya'da sokakta toplanacak kedi köpek yok. tüm kedi ve köpeklerin cipleri var. yani bırakılsa dahi sahibi kolayca bulunuyor. ve evet belli bir süre sahiplenilmez ile öldürülüyor ama sahiplenme sırası olduğu için hemen bir kişi bulunuyor

18.03.2025

Cami avlusuna bırakmaktan iyidir. En azından hastane

TÜM YORUMLARI OKU (15)