Almanya'da G7 Zirvesinde Neler Yaşandı?

G7 ülkelerinin liderleri, Almanya’nın 27 bin nüfuslu ilçesi Garmisch – Partenkirchen’de bir araya geldi. Almanya’nın ev sahipliğindeki G7 zirvesi protestolarla karşılandı. G7'ye gelen tepkiler ve daha fazlası burada!

G7 derken?

G7, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ilan edilen dünyanın yedi büyük ekonomisine sahip devletin ekonomi bakanları ve merkez bankası müdürlerinden oluşan bir grup. Amacıysa düzenli bir şekilde bir araya gelerek ekonomik sorunları tartışmak.

Kimler varmış G7'de?

Dünyanın büyük ekonomileri dendiğinde akla gelen herkes orada tabii ki: Amerika, Japonya, İtalya, Almanya, Fransa, Kanada ve İngiltere.

G7'yi tanıyamayanlar için...

Bir sene öncesine kadar bu grubun G8 olduğunu da belirtmemiz gerekir. Rusya'nın Kırım'ı işgali sonrasında G8'den çıkarıldı ve G8, 2014'ten bu yana G7 olarak hayatına devam ediyor.

G7 bu sene Almanya'da toplandı

Zirvenin gündeminde iklim değişikliği, salgın hastalıklarla mücadele, Ortadoğu’daki son gelişmeler, Ukrayna’daki çatışmalar, küresel ekonomik durum ve Yunanistan’ın kredi borçları da var.

Ama aslında "Dünya'nın size değil korunmaya ihtiyacı var"

G7 zirvesi Almanya da birçok kişinin katılımıyla protesto edildi. Eylemciler, liderlerin ekonomik meselelerle ilgili kararları alırken yoksulları göz önünde bulundurmadığını ve büyük şirketlerin çıkarlarını kollandığını savundu. Eylemin belki de en önemli sloganı 'Dünyanın size değil korunmaya ihtiyacı var'dı.

Polis şiddeti Almanya'da da boy gösterdi

‘G7’yi Durdurun‘ platformunun düzenlediği yürüş esnasında gerilim yükselmesinin ardından, polis göstericilere biber gazı ve coplarla saldırdı. Çıkan arbedede çok sayıda göstericinin yaralandığı açıklandı.

"G7’yi durdurun"

Protesto gösterisine organizatörler 15 bin kişi beklerken, yaklaşık 34 bin kişi katıldı.

"TTIP’yi durdurun, çevreyi koruyun, fakirlikle mücadele edin"

“TTIP durdurulsun – İklim kurtarılsın – Fakirlikle savaşılsın” başlıklarıyla düzenlenen protesto gösterisi, kent merkezindeki Stachus meydanında yapılan konuşmalarla başladı.

“Çözüm için devrim“

Konuşmacılar, endüstri ülkelerinin mülteciler politikasını eleştirirken, Akdeniz'deki mülteci ölümlerinin sona erdirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesini istedi.

“Irkçılığa hayır, faşizme hayır” ve “Çok yaşa uluslararası dayanışma”

Dünya'daki gelir dağılımdaki adaletsizliği vurgulayan konuşmacılar, fakir ülkere yardım yapılmasını istediler. Yediden yetmişe her yaştan Münihli'nin katıldığı protesto yürüyüşüne çiftçiler de traktörleriyle katıldı.

G7'yi eleştirmek için alternatif G7 zirvesi de yapıldı

7-8 Haziran’da Münih yakınlarındaki Garmisch-Partenkirchen’deki Elmau Şatosu’nda yapılacak G7 Zirvesine karşı çok sayıda örgüt tarafından düzenlenen Alternatif Zirve yapıldı. İki günlük zirvede G7 ülkelerinin neden olduğu savaşlar ve yoksulluk ele alındı.

G7'den iklim üzerine bir karar çıktı

Zirvenin ikinci günü yapılan iklim toplantısında, bu yüzyılın sonunda fosil yakıt kullanımının bitirilmesi kararı alındı. G7 zirvesine katılan bütün liderler bu kararın hemen uygulanması gerektiği konusunda taşa tutuldu.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Eşinin Peynir ve Turşu Karşılığında Kendisini Sattığını Söyleyen Jigolo Görenleri Şoke Etti!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Arabistanlı Lawrence Tarafından Pusuya Düşürülen ve 105 Yıldır Arap Çöllerinde Yatan Osmanlı Treninin Hikayesi