Almanya'da BND'nin Yıllarca ABD'ye Bilgi Sızdırdığı İddia Edildi

Almanya dış istihbarat örgütü Federal Haber Alma Servisi BND'nin 2004-2008 yılları arasında Frankfurt (Main) şehrinde bulunan uluslararası internet ağı merkezi üzerinden 'Eikonal' kod adıyla kişilerin özel verilerini düzenli olarak ABD istihbaratı Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'ya ilettiğinin ortaya çıkması gündeme damgasını vurdu.

Alman vatandaşlarının internet verilerinin NSA ile paylaşıldığını gösteren Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'nda yer aldığı belirtilen gizli belgelere ulaşıldığını duyuran Alman devlet kanallarından WDR ve NDR televizyonları ile Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan haberlere göre halkın verileri BND tarafından yıllarca NSA ile paylaşıldı.

Söz konusu kişisel verilerin, BND'nin 4 yıl boyunca Hessen Eyaleti'nin Frankfurt şehrinde bulunan uluslararası internet bağlantı noktasında elde edilen veriler olduğu ifade edilirken, veri transferinde kullanılan gizli teknik izleme programının ise Alman internet kullanıcıların verilerini filtreleyip süzmediğinin altı çizildi. Haberde ayrıca, Alman vatandaşlarının verilerinin transferinin Federal Anayasaya aykırı olduğuna da dikkat çekildi.

Kanunlara aykırı olduğu belirtilen internet veri paylaşımının şimdiki Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier tarafından onayladığı iddiası dikkat çekti. Almanya gündeminde bomba etkisi oluşturan veri transferleri ile ilgili yayınlanan haberlerde zikredilen gizli belgelerde ayrıca, BND tarafından takip edilen Alman vatandaşlarının verilerinin 'en az yüzde 5'inin ayırt edilemediği' ve NSA ile paylaşıldığı kaydedildi. Gizli belgelerde, Almanya'da gizli servislerin denetimi ve dinlemelerinden sorumlu Melis G-10 Komisyonu ve Federal Meclis Denetim Komitesi'nin ise verilerin NSA'ya iletildiğinden haberleri olmadığı belirtildi. Federal Meclis Denetim Komisyonu'nun bilgilendirilmediğinin kaydedildiği haberlerde ABD istihbaratı ile yapılan işbirliğinin 2008 yılında sonlandırıldığı da iddia edildi. BND ise iddialarla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

İDDİALAR İNCELENECEK

Medyada yer alan iddialar üzerine harekete geçen Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'nun olayı açıklığa kavuşturmak için araştıracağı ve olası hak ihlallerini de dile getireceği bildirildi. Olayın duyulması üzerine açıklamada bulunan muhalefet partileri ise Anayasa ihlallerine dikkat çekerek olayların 'derhal aydınlatılması gerektiğini' belirttiler.

CİHAN

Popüler İçerikler

İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!