Onedio Logo

Alman Sanatçının LEGO Parçalarıyla Mimari Yapıları Onarması Ortaya Renkli Görüntüler Çıkardı

Kapak Görseli

LEGO parçaları sadece çocukların oyun aracı değil, bazen tarihi korumanın bir parçası da olabiliyor. Alman sanatçı Jan Vormann, 2007 yılından beri yıkılmaya yüz tutmuş binalardaki boşlukları LEGO parçalarıyla dolduruyor. Kırılan taşların yerini minik renkli tuğlalar alıyor, böylece ortaya hem eğlenceli hem de dikkat çekici bir görünüm çıkıyor. Vormann’ın bu çalışması zamanla küresel bir sanat projesine dönüştü. Şimdilerde dünyanın pek çok yerinde gönüllülerle birlikte LEGO’larla duvarları onarıyor.

Kaynak 1, Kaynak 2

Jan Vormann, 2007 yılında başlattığı Dispatchwork adlı proje kapsamında ilk olarak Berlin’deki binaları LEGO ile onarmaya başladı.

Jan Vormann, 2007 yılında başlattığı Dispatchwork adlı proje kapsamında ilk olarak Berlin’deki binaları LEGO ile onarmaya başladı. Görseli

Klasik restorasyon tekniklerinden farklı olarak, LEGO ile yapılan bu müdahaleler hem zararsız hem de geçici nitelikteydi. Bu sayede hasarlı yapılar bozulmadan korunuyor, aynı zamanda çevreden geçenlerin ilgisini çekiyordu. Zamanla proje Almanya sınırlarını aştı ve Vormann, Avrupa’dan Asya’ya pek çok şehirde çalışmaya başladı.

Sanatçı, genellikle tarihi veya politik geçmişi olan yapıları tercih ediyor. Örneğin; II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi vatandaşların sürgün edildiği Berlin’deki bir tren istasyonunun çatlaklarını LEGO ile doldurdu. Vormann, bu yapıların acı dolu geçmişine değil, günümüzden renkli ve evrensel bir yorum eklemek istediğini söylüyor.

Gittiği şehirlerde gönüllüler, çocuklar ve öğrencilerle birlikte çalışıyor.

Gittiği şehirlerde gönüllüler, çocuklar ve öğrencilerle birlikte çalışıyor. Görseli

Üstelik sanatçının oluşturduğu interaktif internet haritası sayesinde, hangi şehirde hangi yapıların LEGO ile onarıldığı da görülebiliyor. Bugüne kadar Amerika’dan Orta Amerika’ya, Avrupa’dan Asya’ya kadar yaklaşık 40 şehirde bu renkli izler bırakıldı.

İşte kendisinin onardığı mimarilerden birkaç tanesi 👇🏻

👇🏻

👇🏻

👇🏻

👇🏻

👇🏻

Peki siz nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz! 🤩

İlginizi çekebilir 🤩👇🏻

Dışarı Çıkmaya Gerek Yok: Çin’deki Bu Gökdelen 20 Bin Kişilik Küçük Bir Şehir Gibi İşliyor!
Yabancıların Ismarlama Kültürlerinin Olmamasıyla Alakalı Anılarını Anlatan Kullanıcılar
Başkalarının Evinde Gördükleri En Tuhaf Kuralları Paylaşan X Kullanıcıları

Popüler İçerikler

İzmir Yangını İçin "Somut Bulgu Yok" Diyen Elektrik Şirketine Yanıt CHP'li Vekilden Geldi
İzmir Yangını İçin "Somut Bulgu Yok" Diyen Elektrik Şirketine Yanıt CHP'li Vekilden Geldi
Bir Katliamın Anatomisi: 2 Temmuz 1993 Madımak Oteli'nde Yaşananlar
Bir Katliamın Anatomisi: 2 Temmuz 1993 Madımak Oteli'nde Yaşananlar
Sigaraya Büyük Zam Geliyor: Sigara Fiyatlarına Ortalama 10 TL Zam Yapılacak!
Sigaraya Büyük Zam Geliyor: Sigara Fiyatlarına Ortalama 10 TL Zam Yapılacak!
YORUMLAR
18.06.2025

sanatçı? bilemiyorum, birşeyin sanat eseri olmasının ilk kuralı ona maruz kalan kişiye yaşattığı spesifik bir duygudur. bu yaptığının kimsede herhangi bir duygu uyandıracağını sanmıyorum, tmm sanat göreceli ama bu kadar göreceli değil.

18.06.2025

Woww olmadım.. Emeğe saygı duyarım tabiki de ben beğenmedim...

Yorumlara bakınca memlekette ne kadar çokta sanat uzmanı ilham perisi insan varmış arkadaş adam gayet sevimli bir çalışma yapmış basitlik ince düşünmek te bir sanattır niye bu kadar yadırgadınız acaba Türkiyede herkes her konunun uzmanı ama kimse sağlıklı bir iş yapmıyor pes yemin ederim pes...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ