Onedio Logo

Alman Meclisi ‘Soykırım’ Dedi

Kapak Görseli
null Görseli

Almanya Federal Meclisi bugünkü oturumunda Birinci Dünya Savaşı sırasında yüz binlerce Ermeni’nin katledilmesi soykırım olarak nitelendirildi.

Almanya Federal Cumhuriyeti Meclisi bünyesindeki partiler Türkiye ile ilişkileri gerilime sokabilecek bir karara imza atarak Osmanlı birliklerinin bundan 100 yıl önce yaptığı kıyım ve katliamları soykırım olarak nitelendirdi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında yüz binlerce Ermeni'nin katledilmesinin ele alındığı bugünkü oturumda konuşan Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert 'Dünya kamuoyunun gözleri önünde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşananlar soykırımdı. Bu, 20'nci yüzyılın son soykırımı olarak kalmadı' dedi.

Koalisyon partilerinin hazırladığı ve bugün görüşülen önergede '(Ermenilerin) kaderi, 20'nci yüzyıla damgasını vuran katliam, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnektir' ifadesine yer veriliyor. Değerlendirme için ilgili komisyonlara havale edilen önergenin, Alman Federal Meclisi'nin daha sonraki bir oturumunda oylanması bekleniyor. Önergede daha önce Türkiye ile olan ilişkiler göz önünde bulundurularak soykırım ifadesinin kullanılmaması planlanıyordu. Ancak bu karar koalisyon partilerinin yoğun eleştirisine neden olmuştu.

Koalisyon ve muhalefet partileri hedefin Türkiye'nin sanık koltuğuna oturtulması olmadığının ise özellikle altını çizdi. Bu bağlamda Almanya'nın tarihindeki Nasyonal sosyalizm sayfası göz önünde bulundurulduğunda kibirli davranmak gibi bir lüksü olmadığı vurgulanırken, Türkiye'nin de tarihiyle yüzleşme zamanının geldiğine dikkat çekildi.

'Benim dileğim, Türk okul kitaplarında çekilen acıların anımsanmasıdır'

'Benim dileğim, Türk okul kitaplarında çekilen acıların anımsanmasıdır' Görseli

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise 'Benim dileğim, Türk okul kitaplarında çekilen acıların anımsanmasıdır' şeklinde konuştu.

Gösterilen çabaların ışığında, diplomatik nedenlerle katliamın soykırım olarak adlandırılmadığını kaydeden Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ise 'Konu soykırım olunca mütalaa sona erer' diye konuştu.

Deutsche Welle Türkçe

İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Test Kitabındaki 'Atatürk' Detayı Tepki Çekti: Banknotlarda Atatürk Portresi Yok!
Test Kitabındaki 'Atatürk' Detayı Tepki Çekti: Banknotlarda Atatürk Portresi Yok!
Soğuk Savaş Programındaki Şaka Sosyal Medyada Gündem Olmuştu: Boğaç Soydemir ve Konuğu Hakkında Gözaltı Kararı
Soğuk Savaş Programındaki Şaka Sosyal Medyada Gündem Olmuştu: Boğaç Soydemir ve Konuğu Hakkında Gözaltı Kararı
Metrobüste Yaşadıkları Mistik Olayları Paylaşan Toplu Taşıma Mizahşörleri
Metrobüste Yaşadıkları Mistik Olayları Paylaşan Toplu Taşıma Mizahşörleri