Alman Mallarının Kalitesine Neden Hayranız? (Çünkü Yaptığımız Her Şeyin Tersini Yapıyorlar)

'Aman Alman malı olsun' diyerek diğer tüm ülkelerin teknolojilerini reddedecek kadar büyük sevda yaratan Alman malının gizemi ne? Alman malı neden bu kadar sağlam ve kaliteli, yoksa her şey bir efsaneden mi ibaret?

En iyisi Alman malına duyduğumuz sevdanın köklerini inceleyelim, belki Fransız ve İtalyan mallarına haksızlık ediyoruzdur.

Önce şunu söyleyelim: Alman mallarını övüyoruz dedik ya, bu sadece bizimle sınırlı değil.

Statista, 2017'de 43.000 kişiyi kapsayan bir araştırma yapıyor ve dünya çapında hangi ülke mallarına daha fazla güven olduğunu soruyor. Tüm katılımcılar için neredeyse Alman mallarının ayrı bir yeri var. Bazıları teknik ürünler de değil, marka olarak da Almanların elinin değdiği her şeye büyük bir saygı var.

Peki nereden geliyor bu güvenin kaynağı?

Hikayeyi biraz geriye saralım. 1850'lere kadar Sanayi Devrimi'nin lideri olan Birleşik Krallık, Fransa ve Belçika olmuştu. Bilhassa Birleşik Krallık'ın buradaki etkisini ders kitaplarından da biliyoruz. Ancak 1830 ve 40'larda Almanya'nın yarattığı bir sanayileşme var ki, bu devlerin şaşıp kalmış olması çok normal.

Tekstil endüstrisini 1834'te, demiryolu devrimini 1840'larda gerçekleştiren Almanya müthiş bir yeni pazar yaratmış oldu.

Hem yerel ürünlerin üretimi için hem de mühendislik, mimarlık ya da genel anlamda yetenek isteyen işler için büyük bir açık yarattı bu atılımlar. 1900'lerden itibaren Almanya'nın teknoloji, tekstil ve nitelikli ürünler için öncü konuma gelmesinde bu atılımın büyük bir etkisi var. Ancak sadece bununla sınırlı değil. Bu tarihsel öncülüğü destekleyen birkaç unsurdan daha bahsedebiliriz.

Almanya'da 1874'te kurulan Çelik Federasyonu, ülkenin erişebileceği yüksek kalite çeliği hızlıca dolaşıma sokuyor.

Bu ne anlama geliyor?

Kaliteli çelikle üretilen makine araçları ve metal ürünlerin ömrü uzuyor, kalitesiz içeriklere sahip diğer malların yanında bir anda 'Made in Germany' önem kazanıyor.

Sadece sahip olunan kaynaklarıyla da sınırlı değil Almanya'nın şansı. Alman aileleri "benim çocuğum nerede olursa olsun üniversite okusun" demiyor.

Çünkü Almanya'da meslek temelli bir eğitimin kökleri neredeyse iki asır öncesinden atılmış, iyi eğitimli tasarımcılar, mühendisler gelecekte hiçbir işe yaramayacak okullarda okumak yerine genç yaşta mesleki eğitime dahil oluyor.

Bu eğitim kültürü üzerinde biraz daha durmak gerekiyor.

Türkiye'de en büyük itibara sahip meslekler arasında teknisyenlik var mı? Kim çocuğunun teknisyen olmasını istiyor? 

Bu iki soruyu dikkatli düşününce Alman kültüründe meslek erbabı olmanın, teknik işlerde çalışmanın hem maddi hem de manevi olarak ödüllendirildiği gerçeği daha da anlamlı hale geliyor. Üretilen mallar nitelikli işgücünün elinden çıkıyor.

Üretilenlerin standardını takip etme konusunda da Almanlara şapka çıkarıyoruz.

Hem üretim hem de servis aşamasında tutarlılığı ölçebilmek için büyük çaba harcanıyor. Bunun yanında güvenlik standartlarının katı olması, üretilen şeyin ne olduğundan bağımsız olarak üreticiyi daha iyiyi yapmak için zorlayacak biçimde tasarlanmış. Üretici olarak siz kaliteli bir ürün yaratmak istemeseniz bile o sektörde çalışıyorsanız regülasyonlarla sizi buna mecbur kılıyor.

Yani Alman mallarının kalitesi çok özendiğimiz bu binalarla yahut coğrafi güzelliklerle değil, kültürle bağlantılı.

Eğitim ve çalışma kültürünü günü kurtarmak için değil güven sağlayabilmek için kurgulamış bir ülkenin mallarının muadillerine nazaran daha kaliteli olmasına neden şaşırıyorduk ki?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

iOS 16 İle Gelecek Üst Düzey Güvenlik Modu Duyuruldu: iPhone Lockdown Mode Nedir?
Bilim İnsanlarını Şaşırtan Deney: Isıtıldığında Buz Küpüne Dönüşen Madde
Gelecekte İşlenecek Suçlar Tahmin Edilebilir mi? %90 Doğrulukla Suçları Tahmin Eden Yapay Zeka Geliştirildi

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
08.07.2022

Alman malı kaliteli değil, diğerleri kalitesiz. Yoksa Çinli bilmiyor mu kaliteli ürün çıkarmayı? Bugün bana tornavida lazım olsa gidip izeltaş almak isterim ama alamam. Çünkü fiyatı ortalama bütçemi zorlar. Benim gibi ancak günü kurtarabilen fakirler çoğunlukta olduğu için de, pazarın büyük bölümü bize çalışır...

10.07.2022

Bilmiyor bu arada yeni yeni cozuyorlar.

09.07.2022

Benim alman malı bi pikabım var (plakçalar) ortalama 1968-1970 yılı üretimi, gören sıfır yada üç-beş yıllık sanıyor, düşünün alman kalitesini

12.07.2022

Türkiye Türkü bir adam olarak kendime en yakın bulduğum millet Kazaklar, Tatarlar, Moğollar, Özbekler, Kırgızlar falan değil; Almanlardır.

TÜM YORUMLARI OKU (20)