Allah Düşmanımın Başına Vermesin: 19 Maddede Yeni Moda Depresyon “Hikikomori”

Şu sıralar Japon Sağlık Bakanlığı görevlilerinin harıl harıl üzerinde çalıştığı, sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, okulda dışlanma, ilişkinin berbat bir şekilde bitmesi, vb. durumların sebep olduğuna inanılan, sadece Japonya’da çoğu erkek 1 milyon kişiyi etkilediği sanılan yeni nesil depresyon

Hikikomori tam olarak kişinin elini ayağını dünya işlerinden çekmesi demek. Kendisini odasına kapatan kişi sadece manga okuyor, anime izliyor ve video oyunları oynuyor. Ortalığı bok götüren bir odada, hiçbir sosyalleşme emaresi göstermeden aylarca yiyip içip uyuyor. Tam olarak bir izolasyon hali, bu arkadaşlara “modern keşişler” denmesinin sebebi de bu.

1. Hikikomori’de kişi, birden eve kapanıyor, aile bireyleriyle dahi iletişim kurmuyor.

İnternet, bilgisayar oyunları, tv, kitap, anime, manga, vs. gibi şeylerle vakit geçiriyor. Kendisine verilmediği sürece yemek yemiyor, odasından sadece tuvalet ihtiyacı için çıkıyor, çok seyrek duş alıyor.

2. Bu hastalık ilk defa Japon psikiyatr “Tamaki Saito” tarafından tanımlandı.

Ve o günden sonra büyük bir hızla yayıldı, daha doğrusu insanlar rahatsızlığın farkına vardı.

Fotoğrafta sağdaki.

3. Hikikomori daha çok erkeklerde görülüyor.

Daha çok erkeklerde görülüyor olmasının sebebi, Japonların daha çok erkek çocuklarının bu durumunu bildirmesinden kaynaklanıyor esasen. Yoksa kızlar arasında da bir hayli yaygın bir vaka.

4. Bir kişinin Hikikomori olduğunu söyleyebilmek için o kişinin kendisini en az 6 ay süreyle dış dünyadan izole etmiş olması gerekiyor.

5. Japonlarda sık görülmesinin sebebinin eski Japon edebiyatının, şiirinin ve müziğinin “yalnızlık” ve “asalet” gibi kavramlara çok önem vermesinin olabileceği düşünülüyor.

Samurayları hatırlayın ya da kamikazaleri.

6. Hikikomori rahatsızlığından muzdarip bireyler genellikle ailesinin uzun süre boyunca sıkıntı yaşamadan bakabileceği orta sınıf ailelere mensup kişiler.

Çünkü daha dar gelirli olan ailelerde çocuk küçük yaşlarda çalışmaya başladığı ve sorumlulukları daha belirgin olduğu için bu sosyal çekilme ile karşılaşmıyorlar. Daha doğrusu karşılaşamıyorlar.

7. Japonların diğer milletlere göre daha iyimser olmaları ve ailenin çocuğa olan sabırlı tutumu ve “oluruna bırakan” yaklaşımı Hikikomori'nin süresinin uzamasına yol açabiliyor.

8. Hikikomori’den muzdarip bireylerin saldırgan bir tutum içine girmesi çok nadir görülüyor.

Bu tutumlarının kendi sosyal eksikliklerinin, sosyal olan diğer insanlara karşı nefret olarak dışavurumu olduğuna inanılıyor, ama bu gibi durumlar çok da fazla olmuyor ve zaten şu an Japonya’da Hikikomori hala öncelikle ailelerin ilgilenmesi gereken problemler listesinde yer alıyor.

9. İlk başlarda depresyon, kişilik bozukluğu ya da bir tür şizofreni zannedilen Hikikomori, artık ayrı bir kategoride ele alınıyor.

10. Japon basınında bu rahatsızlık şiddetin, seri katilliğe giden yolun bir basamak öncesi olarak gösteriliyor.

Bu nedenle Hikikomori’den muzdarip kişilerin, durum daha vahim bir hale gelmeden bir an önce tedavi edilmesi gerektiğine inanıyor ve toplumu bu yönde bilgilendiriyor.

11. Hikikomori’nin ilk bulgusu genellikle okula gitmeyi reddetmek oluyor.

Aşırı ulusal emeller yüklenmiş, “sen çalışıp başarılı olacaksın ki, ülken, milletin ilerleyecek” duygusu, yüklü katı eğitim sistemi ve beraberinde getirdiği sınav yapısı, gençlerde baskıya karşı koyamama, topluma karşı görevini ifa edememe duygusu ve içe kapanmayı tetiklemekte. Bunun sonucunda Hikikomori durumu ortaya çıkmakta.

12. Japon hükümetinin 2010 yılı verilerine göre şu an Japonya’da Hikikomori rahatsızlığından muzdarip 700 bin kişi var ve bunların yaş ortalaması 31.

Tabii bu rakam uzmandan uzmana büyük farklılıklar gösteriyor ve gerçek rakamın aslında bundan çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

13. Hikikomori, Asperger sendromu gibi otizm ile ilişkili nörogelişimsel bozukluklar gösteren ve otistik olan bazı kişilerin sosyal geri çekilmelerine benzer öğeler taşıyor.

Bu sebeple bazı psikiyatrlar Hikikomori’nin nöreogelişimsel bozukluklarla ilgili bir kökeni olabileceğine inanıyor.

14. Michael Zielenziger’e göre bu sendrom daha çok “travma sonrası stres bozukluğu” ile yakından ilişkili.

15. Aşırı koruyucu ebeveynlere sahip olmak bu hastalığı tetikleyen sebepler arasında sayılıyor.

16. Hikikomori, Japonya gibi sıkı bir eğitim sistemine sahip olan ve gençlere ağır sorumluluklar yükleyen Çin, Güney Kore, Singapur gibi uzak doğu ülkelerinde de sık görülüyor.

17. Japonların çocuklarına bakmayı bir sorumluluk olarak görmesi nedeniyle vakaların aylarca bildirilmemesi de hastalığın tedavi edilememesinde önemli bir sebep.

18. 2013 yılında yapılan bir araştırmada Japon yetişkinlerin %33’ünün, evliliklerinin bir amacı olmadığını belirtmesi de hikikomori’nin bu kadar hızla yayılmasında bir sebep olarak gösteriliyor.

19. Japonların “sekkusu shinai shokogun” adını verdiği “bekarlık sendromunun” da Hikikomori gelişiminde etkisi var.

Yapılan araştırmaya katılan kişilerden %50’si “geçtiğimiz ay hiç seks yapmadık” demiş. Sendrom da aslen bu, evlilikte cinselliğin olmaması. Bütün bunlar Hikikomori için ipuçları veriyor.

Kore sinemasında ve Japon animelerinde son zamanlarda sıkça işlenen bir konu hikikomori

Woetoli ve Kimssi pyoryugi filmlerinde ve welcome to the n h k isimli animede güzel bir şekilde işlenmiştir.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan