Alışverişte Yeni Dönem: Fiş Vermeyene de Fiş Almayana da Ceza Geliyor

Ticari alışverişlerde fatura ve fiş kullanımının önemi bir kez daha vurgulandı ve bu konuda ihmal edenlere uygulanacak cezalar belirlendi. Hem alışveriş yapanların hem de satıcıların dikkat etmesi gereken bu yeni dönemde, fiş almayan ya da vermeyen kişilerin karşı karşıya kalacağı cezalar belirlendi. İlk tespitte 10 bin lira ceza uygulanacak. Ancak bu durumun altıncı ve sonraki tespitlerde tekrarlanması durumunda, ceza miktarı 100 bin liraya kadar çıkabilecek. 

İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği"nde ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı mahiyetteki belgelerin düzenlenmesi durumunda kesilecek cezalara ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Buna göre fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak. Fatura düzenlememede asgari ceza tutarı 10 bin lira olacak. Ancak fatura düzenlememede birinci tespitte 10 bin lira olan asgari ceza tutarı, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.

Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri ve alıcı tarafından da vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun vergi dairesine bildirilmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek.

Buna göre, fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Belgeyi düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilir ve alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse yine alıcıya ceza kesilmeyecek fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, düzenlemede kayıt dışı olarak faaliyette bulunan kişiler adına yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanmasına ilişkin açıklamalara ve örneklere de yer verildi.

Bu kapsamda, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Mükellefiyet tesis ettirildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için daha sonra yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlı tatbik edilecek. Öte yandan, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması, eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Yenidoğan Çetesi Skandalında Hayatını Kaybeden Bebeklerin Ölüm Nedenleri Belli Oldu

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
20.10.2024

sözde uzaya adam yollayan ülke 80 lerden kalma her alışverişte fiş diyor ceza diyor. meclise sunulan vergi vermeyenler(godomanlar) araştırılsın önergesine akp ve yavşağı mhp ret veriyor. bi sktrn gdn.

20.10.2024

https://nogaysiyaseti.blogspot.com/2024/10/mi-yonetiyor-devlet-mi-karar-ver.html

20.10.2024

Kart kullanımı zaten %70'in üstünde. Her kartlı işlemin fişi zaten kesiliyor. Nakit döndüren bir pazarcı kaldı bir de fırınlar. Pazarcı götürü usülü, fırından alınacak fişin kağıdının masrafı, %1'lik vergiden fazla. En iyisi şu silinen milyarlarca lira vergiyi tahsil edin, başka türlü olmayacak. Milletin sesi çıkmıyor, susuyor. Bu en tehlikelisi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ