KOÇ Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde Ford Trucks bayisi açılışına katıldı. Ali Koç, Türkiye’nin konumunun bugüne kadar hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğunu belirtirken, ’yerli araç’ tartışmalarının da doğru tartışmalar olduğunu söyledi.
Kartepe İlçesi’nde D-100 karayolu kenarında, Ford’un ağır ticari araç sınıfında açılan FSM Demirbaş Ford Trucks bayii açılışına Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, FSM Demirbaş Otomotiv Ford Trucks 4S Plaza sahibi Mustafa Demirbaş ve diğer davetliler katıldı.
’HAYALLERİMİZİN ÖTESİNDE BİR BAŞARI YAKALADIK’
Açılış töreninde konuşan Ali Koç, Türkiye’nin konumunun bugüne kadar hiç olmadığı kadar iyi bir durumda olduğunubelirterek şunları söyledi: '12 yıldır Türkiye lideri olmamızda bayilerimizin çok katkıları var. Benzer başarıyı da ağır ticaride yakalamak istiyoruz. 97’de 42 bin adet olan üretimimiz bugün 281 bin adet seviyesindedir. 3 bin 100 çalışanımız varken bugün 9 bin 400, sene sonunda 10 bine ulaşmayı bekliyoruz. 1997’de bin 600 araç ihraç ederken bugün 227 bin seviyelerini yakaladık. Şirketimiz otomotivin ana vatanı olan ABD ye ilk ihracat yapan markadır. Türkiyenin otomotiv üretimi ve ihracatının yarısına yakının Koç topluluğu tarafından gerçekleştiriyor olmasıdır. Ülkemiz son 12 yılda inanılmaz bir gelişme sağladı ekonomik konularda. Koç topluluğu cumhuriyetimizle benzer yaşta ve her türlü ekonomik şartı olumlu olumsuz yaşadık. En kötü ve en güzel günleri de gördük. bugün baktığınızda Globol ekonomide Global dünyada şu an Türkiye’nin konumu bugüne kadar hiç olmadığı kadar iyi bir durumda. Bununla birlikte çok şükür Ford Otosan olarak hayallerimizin ötesinde bir başarı yakaladık.'
’YERLİ ARAÇ TARTIŞMALARI DOĞRU TARTIŞMALARDIR’
Otomotiv sektöründe ’yerli araç’ tartışmaları olduğunu da hatırlatan Ali Koç konuşmasını söyle sürdürdü: 'Eskişehir fabrikamızda yüzde 100 yerli mühendislik üretimiyle aradan geçen 55 yıllık süre içersinde 550 binin üzerinde motor, 180 binin üzerinde çekici ve kamyon ürettik. Çekici ve kamyonlarımız yüzde 70’in üzerinde yerlilik oranıyla Türkiye ekonomisine katmadeğer sağlamaktadır. Bu çok önemlidir. Otomotiv sektöründe bu dönemde yerli araç tartışmaları vardır. Doğru tartışmalardır. Ülkemizde üretilen araçların, neresinden bakarsanız bakın yüzde 40 ile 55 arasında dışardan ithal edilerek yapılmaktadır. Dolayısıyla yerlilik oranı cari açık açısından da son derece önemlidir. Bundan 4 yıl önce kamyon işimizin kaderini değiştirecek bir anlaşmaya imza attık. Ford Company ile Global Kargo anlaşmasına imza attık. Bu anlaşmayla 3 kıtada toplam 60 ülkede ağır ticari araç satış distürübitörü atayarak global bayi ayağımızı güçlendiriyoruz. Ülkemizde bayiler konusunda çok şanslıyız. İşallah benzer şansı da yurtdışında yakalayabiliriz. Yüzde yüz Ford Otosan mühendisleri tarafından gerçekleştirilen kamyonlarımız yurt içinde büyük rağbet görürken yurt dışında da ’Türk malı’ damgasıyla bizi onurlandırıyor.'
’ÜLKEMİZDE BAYİİ ANLAMINDA GÜÇLÜYÜZ’
Türkiye’de bayi anlamında güçlü olduklarını ve yurt dışında da aynı gücü yakalamayı hedeflediklerini söyleyen Ali Koç, 'Ford Otosan kurulduğu günden bu yana Türk otomotiv sanayinin gelişimi için büyük bir çaba sarfetmiştir. 12 yıldır Türkiye lideriyiz. Bayilerimizin çok katkıları var. Benzer başarıyı da ağır ticaride yakalamak istiyoruz. İnönü fabrikamızda üretilen ağır ticari araçların motorları yüzde yüz yerli üretimdir. Türk otomotiv sektöründe nerden nereye geldiğinin de göstergesidir. Ford Motor Company ile global anlaşma yaptık. 3 kıtada global bayi ayağımızı güçlendiriyoruz. ülkemizde bayi anlamında güçlüyüz umarım yurt dışında da aynı gücü yakalarız' dedi.