ALES Adayları Buraya! Nasıl Çalışmalı? İşte Sınav Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ülke genelinde 300 binden fazla adayın yarıştığı ALES'in başvuruları henüz bitti ve adaylar 18 Kasım'daki sınavı bekliyor. Bu yıldan itibaren artık yılda 3 kez yapılacak ALES'e ilaveten yılda 2 kere de e-ALES sınavı yapılacak; yani kaçıranların çok beklemesine gerek yok. Peki ALES nedir, nasıl çalışılmalıdır? Sizler için derledik.

Öncelikle sınavı tanıyalım, ALES nedir?

ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınav. Yani akademik kariyer düşünüyorsanız, tezli yüksek lisans yapmak istiyorsanız ALES'e girmeniz şart.

Peki sınavın içeriği ne? Soru tarzları nasıl?

50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplamda 100 sorudan oluşan sınav 150 dakika sürmektedir.

Türkçe soruları çoğunlukla paragraf ağırlıklı ve okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Ayrıca mantık soruları da mevcuttur. Matematik bölümünde ise matematik ve geometri sorularının yanı sıra Türkçe ile benzer şekilde mantık soruları da yer almaktadır.

En az kaç puan almak gerekli ve puan hesaplaması nasıl yapılıyor?

Başvuracağınız lisansüstü programın kabul ettiği ALES puanına bakmanız gerekmektedir. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olmalı ancak tezsiz yüksek lisans programlarında bu puan daha da aşağı çekilebiliyor. Ayrıca lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaksanız en az 80 puan almanız gerekiyor.

ALES'te 3 puan türü vardır, bunlar sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak belirlenmiştir. Bu puanların ağırlıkları yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.

Peki nasıl çalışılmalı?

Sözel bölüm ağırlıklı olarak paragraf soruları içermektedir. Bu paragraf sorularında takılmamak adına, hızlı okumak ve anahtar sözcüklere dikkat ederek istenileni yakalamak gerekmektedir. Kitap okumak bu konuda yardımcı bir unsurdur. Ayrıca paragraf sorularının çözüm yöntemleri araştırılmalı, metotlar öğrenilmelidir.

Sayısal kısım içinse, bol bol pratik yapmak ve problem çözümü çalışmak gerekmektedir. ALES ezber sadece bilgi değil analitik düşünme yeteneğini de ölçen bir sınavdır, türev, integral gibi konulardan ziyade problem çözümleri sınavda sorulmaktadır. Bu yüzden bol problem çözülmesi gerekmektedir.

ALES'in zorlayıcı mantık sorularını çözmek için neler yapılmalı?

Sınavlarda görmeye pek alışık olmadığımız türde olan hem sözel hem sayısal mantık soruları, adayları zorluyor. Hem dikkat hem de odaklanma gerektiren bu soruların aslında belirli çözüm yöntemleri var. Daha önce karşılaşılmadığı için uzunca uğraştıran bu sorulardan bol örnek çözmenin yanı sıra çözüm yolları öğrenilmeli.

Bu Beyin Yakan ALES Mantık Sorularından Kaç Tanesini Doğru Bileceksin?

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!