Aldığınız Telefonun Çalıntı Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Özellikle çok sık telefon kıran ya da değiştiren biriyseniz belki de ikinci el telefon almayı tercih ediyor olabilirsiniz. Kullanılmış bir telefonu almadan önce özelliklerinin yanı sıra bakmanız gereken en önemli noktalardan biri de telefonun çalıntı olup olmadığına bakmak elbette. Peki bir telefonun çalıntı olup olmadığını nasıl anlarız? Öğrenmek için sizi içeriğimize alalım. 👇

Çalınmış bir telefonu satın almak korkunç bir senaryo gibi görünüyor olabilir.

Özellikle de ikinci el bir telefon satın aldığınız zaman, evinizde otururken bir anda kapınıza polisin dayandığı senaryolar aklınızdan geçiyor olabilir. Bunu önlemek için ise telefonu satın almadan önce yapmanız gereken birkaç şey var.

1. Telefonun IMEI numarasını kontrol edebilirsiniz.

IMEI numarası -ya da seri numarası- Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği olarak geçen bir onaya sahip olan özel bir numaradır. Telefonun serisine ve markasına göre değişir ve ayrıca her telefonunki birbirinden farklıdır. Bu numarayı okutarak başka birinin üzerine kayıtlı olup olmadığına bakabilirsiniz.

2. *#06#'yı tuşlayabilirsiniz.

Telefonunuzda * # 06 # şeklinde tuşlama yaparak IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu özellik çalışmıyorsa birçok cihazda artık ayarlar menüsünde de bulunuyor.

3. Bu kodun telefonun arkasındaki kod ile uyuşup uyuşmadığına bakabilirsiniz.

Dilerseniz orijinal ambalajındaki barkodu da kontrol edebilirsiniz.

4. Google'a girip çalıntı telefon saptama uygulamalarından kendi cihazınızı kullanabilirsiniz.

Bu sitelerde telefonunun çalındığını bildiren insanların kayıtları bulunmakta. Kendi telefonunuzun seri numarasını buraya girerek başka birinin çalınmış telefonunun elinizde olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

5. Telefonu almadan önce fiziksel olarak kontrol edebilirsiniz.

Başkasına ait olan bir telefon size satılmadan önce şifresi kırılarak açılmış olabilir. Telefonun arkasında veya herhangi bir yerinde birinin baş harfini simgeleyecek olabilen bir harf, çizik gibi şeylerin olması kullanılmış olduğu anlamına gelir.

6. Telefonun ilk sahibine ulaşabilirsiniz.

Eğer imkanınız varsa satıcıdan bir önceki sahibinin iletişim bilgilerini isteyerek de telefonunuzun güvenli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İlk ağızdan duymak her zaman daha rahatlatıcı olacaktır.

7. Telefonun arama geçmişini kontrol edebilirsiniz.

Arama geçmişinde başka bir şeyler aratılmış ve bunlar silinmemişse bu telefonunuzun çalıntı olabileceği anlamına gelebilir.

8. Telefonda bulunan dokümanları kontrol edebilirsiniz.

Fotoğrafları ve kişi bilgilerini silsek de genellikle telefon değiştirirken en çok unutulan şeylerden biri dokümanlar. Kişisel bilgiler içerebileceği gibi size telefonunuzun başkasına ait olup olmadığı ile ilgili bilgi de verebilir.

9. Telefonun garanti belgesini isteyebilirsiniz.

Garanti belgesi sizin üzerinize olan bir şey olacağından başkasına ait olduğu da kolaylıkla anlaşılabilir.

10. Fiş isteyebilirsiniz.

Bir şey satın aldığınızda en az fiş almak kadar önemli olan bir şey varsa o da faturasını da almak. Böylece telefon ile ilgili bir sıkıntı olursa elinizde sizin satın aldığınıza dair bir kanıt bulunmuş oluyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İzleyen Herkesin Kalbine Dokunup "Ben de Böyle Hissediyorum Ya!" Dedirten Dizi ve Filmler
Apple'dan Büyük Hamle: iPhone 15 Modelleri Birbirinden Etkileyici 6 Farklı Renk Seçeneği ile Beraber Geliyor!
Avrupa Birliği'nden Apple ve Diğer Üreticilere Yeni Emir: Telefonlar Çıkartılabilir Batarya ile Gelecek!

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı