Alberto Giacometti Sergisi Pera Müzesi'nde

Geçen yüzyılın sanat ve kültür hayatının simge isimlerinden ressam heykeltıraş Alberto Giacometti'nin seçme eserlerinden oluşan sergi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde dün sanatseverlerle buluştu.

1901-1966 yılları arasında yaşamış İsviçreli ressam heykeltıraş Alberto Giacometti'nin seçme eserleri Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde dün görücüye çıktı. 26 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek sergi vakfın '10. Yıl Kutlama Programı' kapsamında hazırlandı.

Paris Ekolü'ne dahil olan sanatçı, en önemli eserlerini bu şehirde verdi ve Sürrealizm, Ekpresyonizm, Kübizm, Formalizm akımlarında önemli katkılarda bulundu.

Sanat hayatı boyunca yaşadığı zihinsel değişimleri eserlerine köklü değişiklikler olarak yansıtan Alberto Giacometti, Joan Miro, Pablo Picasso ve Balthus gibi dönemin dev isimleriyle arkadaşlıklar kurmuştu.

Bu da heykel sayılır mı?

Bir dönem insan figürlerinden uzaklaşsa da sanat hayatının büyük bölümünde insan modeller kullandı. Hatta bir dönem giderek küçülen boyutlarla yaptığı heykellerle, heykel sanatını 'Bu figür de heykel sayılır mı' dedirten minimalist bir alana taşıdı. Öte yandan hatırı sayılır paralara satabileceği heykelleri eritip, tahrif edip başka heykeller yapması da onun bir başka nevi şahsına münhasır özelliğiydi. Birçok heykel ve tablosunda da karısı Anetta'yı model olarak kullanmıştı. Bunlardan bazılarını bu sergide görmek, hatta onun karısıyla çalışırken fotoğraflandığı kareleri görmek mümkün.

Akımlar üstü ve ötesi

Yaptığı eserlerin tamamı göz önüne alınıp hiçbir zaman bir akıma ve bir anlayışa ait kılınamayacak kadar özgünlüğünü koruyabilmiş bu 20. yüzyıl sanatçısını tanımak, geçen yüzyılın siyasi, ideolojik ve kültürel kodlarını tanımak açısından da çok önemli.

Retrospektif bir yaklaşımla Paris - Giacometti Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan serginin küratörlüğünü ise bu vakfın yöneticisi Catherine Grenier yapmış. Sergi, sanatçının gençlik dönemi çalışmalarından son eserlerine ve hatta yarım kalmış bir eserine uzun yıllar çalıştığı Montparnasse'taki atölyesinden nadir güzellikler sunuyor.

  • Sabah

Popüler İçerikler

İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"