Alanya Büyüklüğündeki Dev Bir Buz Dağı Antarktika Buz Sahanlığından Koptu!

Her geçen gün ısınan gezegenimizin kötü bir sonucu olarak, kutuplarda bulunan devasa buz parçaları erimeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ise son dönemlerin en büyük kopma olayı gerçekleşti. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Alanya ilçemizden daha büyük dev bir buz dağı Antarktika buz sahanlığından koptu.

BBC'de yer alan bir habere göre buz parçası İngiltere'nin Halley araştırma istasyonunun yakınında kırıldı. Buz dağları, parçalanma adı verilen bir süreçte buzullardan kopan büyük buz parçalarıdır.

Yaklaşık 1550 kilometrekare büyüklüğündeki devasa buz dağı Pazar günü 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığından koptu.

Chasm-1 olarak bilinen çatlak, buz rafını tamamen aştığında buz dağı nihayet parçalandı. Ancak spekülasyonların aksine olayın iklim değişikliği ile bir ilgisi bulunmuyor. Araştırma istasyonundaki geniş yüzen buz sahanlığının durumunu günlük olarak izleyen İngiliz Antarktika Araştırması (BAS), parçalanma olayının beklendiğini ve 'Brunt Buz Sahanlığının doğal davranışının bir parçası' olduğunu kaydetti.

BAS buzulbilimci Dominic Hodgson, "Bu olay İklim değişikliğiyle bağlantılı değil" dedi.

BAS ayrıca, araştırma istasyonunun bulunduğu buz sahanlığının alanının şu anda son parçalanma olaylarından etkilenmediğini de sözlerine ekledi. Bununla birlikte, bir raf yapısından büyük buz dağlarının parçalanması buz akışının hızlanmasına neden olabilir ve ayrıca bölgedeki diğer çatlakların davranışını da etkileyebilir.

Bu, iki yıl içinde bu türde gerçekleşen ikinci bölünme.

Şubat 2021'de, A74 olarak bilinen 1270 kilometrekarelik bir buz dağı, 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığından kopmuştu. BAS, yeni buz dağının A74'ten biraz daha büyük olduğunu ve akıntı nedeniyle muhtemelen aynı yönde sürükleneceğini söyledi. Bu parça daha sonra ABD Ulusal Buz Merkezi tarafından adlandırılacak.

Bu olayların her ikisi de, BAS'taki bilim insanlarının buzda büyük çatlakların büyümesini ilk kez tespit etmelerinden on yıl sonra gerçekleşti.

Bu son buz dağı ve A74'ten önce, Brunt'tan kopan son büyük parça 1971'de gerçekleşti. BAS Direktörü Profesör Dame Jane Francis bir basın açıklamasında şunları söyledi: 'Buzul bilimcilerimiz ve operasyon ekiplerimiz bu olayı önceden tahmin ediyorlardı. Buz tabakasının ölçümleri, istasyonu çevreleyen yüksek hassasiyetli GPS aletlerinden oluşan otomatik bir ağ kullanılarak günde birkaç kez gerçekleştirilmekte. Bunlar, buz rafının nasıl deforme olduğunu ve hareket ettiğini ölçer ve daha sonra sonuçlar ESA, NASA ve Alman uydusu TerraSAR-X'in uydu görüntüleriyle karşılaştırılır. Tüm veriler analiz için Cambridge'e geri gönderilir, böylece Antarktika kışında bile neler olduğunu ölçebiliriz.'

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yapılan Son Araştırmalar Sonucunda Kanada'nın Buzullarında Ham Petrolü Ayrıştırabilen Bakteriler Bulundu
İklim Değişikliği Dünyanın En Büyük Buzulunun Sonunu Getiriyor: 10 Yıl İçinde Kırılgan Hale Gelicek
Araştırmacıların Fosillerle Yaptığı Araştırmaya Göre Antarktika Buzulları Hakkında Üzücü Gerçek Ortaya Çıktı

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
25.01.2023

Ya dünya su altında kalacak. Ya güçlü bir deprem olacak tüm dünya darmanduman olacak. Ya da göktaşları dünyaya çarpıp anasını ağlatacak gibi duruyor kıyamet :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ