Alanında İlk Sayılan ve Sektörü Sıfırdan Başlatmış 9 Girişim

Girdikleri sektörü neredeyse sıfırdan inşa eden ya da o sektörün öncüsü sayılan birbirinden değerli 9 girişim!

1. Ofo

Perking Üniversitesi üyeleri tarafından geliştirilen ve Pekin'de kurulan şirket, 'paylaşımlı bisiklet' konusunda alanının öncü girişimi olarak kabul ediliyor. Kısa zamanda büyük başarı elde eden ve 4 yatırım turuyla milyonlarca dolar yatırım alan şirket, 2018 yılında 2.7 milyar dolar gibi astronomik bir ücretle satıldı.

2. Match

Tanışma uygulamaları alanında ilk ve en güçlü şirket olarak piyasaya çıkan ve kilit ismiyle adından söz ettiren 'Match', 1993 yılında San Francisco'da kuruldu. Sektörün öncüsü olan şirket bugün popüler olan birçok tanışma uygulamasının da ilham kaynağı olarak öne çıkıyor.

3. Beyond Meat

Ethan Brown tarafından 2009 yılında kurulan Beyond Meat, bitkisel kaynaklı et benzeri ürünler üreten ilk şirketlerden biri. Bill Gates gibi güçlü yatırımcıların desteğiyle kısa sürede büyüyen girişim, yiyecek endüstrisinin en hızlı büyüyen şirketleri arasında yer alıyor.

4. Amazon

Günümüzde alışveriş formatını yeniden şekillendirmiş olan e-ticaret, oldukça kısa bir geçmişe sahip.  Bu alanda kurulan ve hızlı bir gelişim gösteren ilk e-ticaret platformu ise Jeff Bezos'un kurucusu olduğu Amazon şirketi. 

Kitap ve DVD gibi media kiralama şirketi olarak ortaya çıkan Amazon, kısa zamanda e-ticaret alanında hizmet vermeye başlayarak bir ilke imza attı ve sektörün lideri olmayı başardı.

5. AirBnb

San Francisco'da yaşayan üç ev arkadaşı tarafından 2008 yılında kurulan şirket, paylaşımlı ev konseptinin tüm dünyada tanınmasında öncü oldu. 2009 yılında Sequoia şirketinden 600k dolar yatırım alan şirket, operasyonlarını genişleterek büyük yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı. 2020 yılında halka açılan şirket 3.5 milyar doların üzerinde değere sahip.

6. Scoot Networks

2011 yılında Michael Keating tarafından kurulan scooter üreticisi şirket Scoot Networks, mobil app ile scooter kiralama hizmeti sağlayan ilk şirket olarak gösteriliyor. California'da kurulan şirket, tüm dünyada popüler olan elektrikli scooter kiralama şirketlerinin de öncüsü konumunda.

7. Play-Doh

Temizlik ürünü üreterek başladıkları sektörde, çocukların ihtiyaçlarını gözeterek oyun hamuru üretme yoluna giden şirket, 1950'li yıllarda büyük bir inovasyona imza attı. Kısa zamanda bir sektörün gelişimini sağlayan Play-Doh, günümüzde popüler olan oyun hamuru sektörünün lideri ve öncüsü konumunda!

8. Facebook

İsmini Meta olarak değiştiren ve Instagram'ı satın alarak gücüne güç katan Facebook, sosyal medya alanında öncü ve lider bir şirket. Mark Zuckerberg'in evinin garajında kurulan bu sosyal medya platformu, sosyal medyanın geleceğini şekillendiren en önemli şirket olarak kabul ediliyor.

9. Uber

Taksiye erişimin zorlaşmasıyla inovatif bir fikir olarak ortaya çıkan ve 2009 yılında kurulan Uber, işlevsel çalışma yöntemiyle global alanda ismini duyurmayı başardı. Hızlı büyüme ivmesiyle servislerine çeşitli kurye hizmetlerini de dahil eden Uber, alanında çığır açan şirketlerin başında geliyor.

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR

2.fotodaki kızda bombacı tipi var adam dikkatli olsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ