Akreditasyon, eğitim programlarının tanımlanmış kalite standartlarını karşılayıp karşılamadığını belirlemek için yapılan bir inceleme sürecidir. Akreditasyon bir kez elde edildikten sonra kalıcı değildir; eğitim programının kalitesinin korunmasını sağlamak için periyodik olarak yenilenir.
Akreditasyon, birçok ülkede farklı şekilde işler. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde akademik akreditasyon isteğe bağlıdır, merkezi değildir ve birçok sivil toplum kuruluşu, kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından yürütülür. Akademik akreditasyon süreci, tipik olarak, akademi veya endüstriden profesyonel uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından yapılan bir dış kalite incelemesiyle sonuçlanır. Bu uzmanlar, zamanlarını, mesleki bilgilerini ve deneyimlerini bu kalite güvencesi sürecine ve disiplinlerinde eğitimin sürekli iyileştirilmesine gönüllü olarak verirler.
Diğer ülkelerde, akreditasyon gerekli olabilir veya resmi olabilir. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ülkelerde akreditasyon ve kalite güvencesi hakkında bilgi sağlar.
Türkiye'de akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesinden ve faaliyetlerinden Yükseköğretim Kalite Kurulu sorumludur. Ulusal akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesinde ve uluslararası kuruluşların tanınmasında YÖKAK tarafından belirlenen ilke ve ölçütler temele alınır.