Alana Özgü Standartların Karşılandığını Gösteren Onay Süreci: Akreditasyon Nedir?

Akreditasyon, eğitim programlarının tanımlanmış kalite standartlarını karşılayıp karşılamadığını belirlemek için yapılan bir inceleme sürecidir. Akreditasyon bir kez elde edildikten sonra kalıcı değildir; eğitim programının kalitesinin korunmasını sağlamak için periyodik olarak yenilenir. Her ülkede akreditasyona ilişkin süreçler birbirinden farklı izlenebilmektedir.

Bu içeriğimizde akreditasyon hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Akreditasyon Nedir?

Akreditasyon, eğitim programlarının tanımlanmış kalite standartlarını karşılayıp karşılamadığını belirlemek için yapılan bir inceleme sürecidir. Akreditasyon bir kez elde edildikten sonra kalıcı değildir; eğitim programının kalitesinin korunmasını sağlamak için periyodik olarak yenilenir.

Akreditasyon, birçok ülkede farklı şekilde işler. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde akademik akreditasyon isteğe bağlıdır, merkezi değildir ve birçok sivil toplum kuruluşu, kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından yürütülür. Akademik akreditasyon süreci, tipik olarak, akademi veya endüstriden profesyonel uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından yapılan bir dış kalite incelemesiyle sonuçlanır. Bu uzmanlar, zamanlarını, mesleki bilgilerini ve deneyimlerini bu kalite güvencesi sürecine ve disiplinlerinde eğitimin sürekli iyileştirilmesine gönüllü olarak verirler.

Diğer ülkelerde, akreditasyon gerekli olabilir veya resmi olabilir. Birleşmiş  Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ülkelerde akreditasyon ve kalite güvencesi hakkında bilgi sağlar.

Türkiye'de akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesinden ve faaliyetlerinden Yükseköğretim Kalite Kurulu sorumludur. Ulusal akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesinde ve uluslararası kuruluşların tanınmasında YÖKAK tarafından belirlenen ilke ve ölçütler temele alınır.

Akredite Nasıl Yapılır?

Akreditasyon, yükseköğretim kurumlarında belli kuruluşlar tarafından yapıldığı gibi şirket ve iş yerlerine de uyarlanabilir. Bu da bir tür kalite değerlendirmesidir ve şu şekilde uygulanır:

  • Kuruluşa başvuru

  • Denetim ve kontrol süreci

  • Kurumun standartlara uygunluğunun incelenmesi

Kurumun standartlara uygunluğu incelenirken 'Yönetim sistemi belgeleri, ürün ve personel belgeleri, uyumluluk sertifikaları, test raporları' ele alınır.

Bu kontrollerin sonucunda kurum veya işletme standartlara uyum gösteriyorsa, akredite edilir.

Akreditasyon Ne İşe Yarar?

Akreditasyon bir kalite değerlendirmesidir ve bu kurumlar belli bir kaliteyi karşılıyor olarak kabul edilir. Akreditasyonun iş anlamında sunduğu faydalar şunlardır:

  • İş faaliyetlerini iyileştirir.

  • Riskleri azaltır.

  • Güçlü yön ve boşlukları tanımlar.

  • İletişimin güçlendirilmesini teşvik eder.

  • Risklerden doğan maliyetleri azaltır.

Akreditasyon, kalite ve güveni yansıtır. Organizasyon ve işletmelerin kalitesini arttıran farklı akredite belgelerinden söz edilebilir. Bunlar arasında en popüler olanı ise ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) tarafından verilmektedir.

ISO9001, ISO45001, ISO22000 gibi belgeler, işletmenin uluslararası alanda kalite ve güvenilirliklerine olumlu katkı sunmaktadır.

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!