Aylan Kurdi'nin Ölüm Yıldönümü: Peki Göçmenler İçin Ne Değişti?

3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'nin bedeninin Bodrum sahilinde bulunmasından bu yana tam 1 yıl geçti. Avrupa'ya ulaşanların sayısında 2016'da ciddi bir düşüş yaşansa da Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısındaki düşüş çok daha sınırlı kaldı.

Peki 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın ölümünün birinci yıldönümünde göçmenler neler değişti?

Kısa sürede sosyal medya kullanıcılarından ülke liderlerine kadar herkesi etkileyen Aylan Kurdi, Suriye'deki iç savaşın tetiklediği mülteci krizinin sembolü haline gelmişti.

3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın ölümünün birinci yıldönümünde babası Abdullah Kurdi, Avrupa ülkelerinden kapılarını mültecilere kapamamalarını istedi.

Aylan'la birlikte diğer oğlu Galib ve eşi Rihan'ı da kaybeden Abdullah Kurdi BBC'ye konuşurken yitirdiği ailesini her gün düşündüğünü söyledi ve ilk yıldönümün kendisi için ayrıca zor olacağını ifade etti:

'Bir an sanki tekrar kavuşmuşuz da beraber uyuyormuşuz gibi hissettim. Yıkıcıydı' diyor.

'Aylan'ın acısı bir ay sürmedi'

Hintli sanatçı Sudarsan Pattnaik Alan'ın hafızalara kazınan fotoğrafını yaptığı kumdan heykele yansıtmış ve küresel farkındalığı artırmaya çalışmıştı. Sanatçının kum heykelinin altında 'İnsanlık karaya vurdu. Utanç, utanç, utanç...' yazıyordu.

BBC muhabiri Fergal Keane'in sorularını yanıtlayan Abdullah Kurdi, Aylan ve ailesinin diğer fertlerinin hayatını kaybettiği günün ardından yaşananları anımsayarak konuşuyor:

'Başta sanki tüm dünya mültecilere yardım etmek için elinden geleni yapacakmış gibi davrandı. Ancak bu atmosfer bir ay bile sürmedi. Hatta durum daha da kötüye gitti. Suriye'deki savaş şiddetlendi ve daha fazla insan ülkeyi terk etti.'

Abdullah Kurdi, 2 Eylül 2015'te yaşadığı trajedinin ardından hayatını kaybeden ailesinin tüm fertlerini alıp memleketi Kobani'ye dönmüş ve cenazeleri defnetmişti.

1 Eylül Dünya Barış Günü: Fotoğrafın Ayrıntısı mı Yoksa Bütünü mü?

Göçmenlerin Kuzey Afrika'dan İtalya'ya gitme çabalarında hiçbir değişim yok

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verileri her ne kadar Brüksel ve Ankara arasındaki anlaşma sayesinde Türkiye - Yunanistan trafiğinin durma noktasına geldiğini söylese de olmadığını belirtiyor.

Ayrıca Avrupa'ya ulaşanların sayısında 2016'da ciddi bir düşüş yaşansa da Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısındaki düşüş çok daha sınırlı kaldı.

Tehlikeli deniz yolculuğu sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı bu yıl da binlerle ifade ediliyor.

Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatıp dikenli tel çekme kararı alması nedeniyle binlerce mülteci de aylardır ülkeler arasında sıkışmış vaziyette bekleyişlerine devam ediyor.

Mart ayındaki AB - Türkiye anlaşmasından bu yana ise Yunan adalarında beleyişlerine devam eden mültecilerin de geleceklerinin nasıl şekilleneceği konusunda hiçbir fikri bulunmuyor.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
02.09.2016

peki bu çocuğun ölüm yıl dönümünü hatırlayıp ülkemde açlıktan bakımsızlıktan ölen çocukların ölüm yıldönümlerinide hatırlıyormusunuz ( Onedio editörlerine değil siz sözde duyarlı olduğunu sanan üyelere soruyorum. Göçmenlere acıyıp kendi halkının ölümüne seyirci olanlar bi gelsenize bişi diyecem )

02.09.2016

''Sokakta aç insanlar varken, suriyelileri düşünmek nedir?!'' diyen ilk kişiye madalya takacağım diyecektim ki, benden önce davranıp ülkem çocukları da aç klişesi ile sahalara dönülmüş. Acaba bir insan; hem sokaktaki TÜRK aç çocuklara hem de SURİYELİ çocuklara aynı anda üzülemez mi? Böyle bir fizik yasası mı var sizin evrende ? Her suriyeli başlığına koşturup millete 'ama bizim insanlarımız da hebele hübele' diye akıl satanlarda zannedersem altıncı his anteni var. O yüzden bu kadar eminsiniz, suriyelileri düşünenlerin türkleri düşünmediğine. İnanmayacaksınız ama bazı insanlar hem sakız çiğneyip yürüyebiliyor. Ve hatta bazı insanlar hem SURİYELİLERİ hem de TÜRKLERİ aynı anda düşünebiliyor. Irkları büyük harfle yazıyorum zira odaklandığınız şey tam olarak bu. Çocuk olmaları değil.

Hiçbir şey değişmedi.Değişmeyecek.Suriye bir ilk miydi?Darfur'u Türkiye'den kaç kişi biliyordu kaçımız onlara yardım etmeyi düşündük.Ülke olarak kaç milyar dolar yardım yaptık?Şimdi yanı başımızda oluyor ya etkileniyor gibi yapıyor.Avrupa'yı vicdansızlıkla suçluyoruz da biz ne kadar duyarlıydık ki?

02.09.2016

buna sebep olan kocabasların hepsının allah belasını versın

02.09.2016

vermiyor belalarını felan..beddua diye bişey yok..artık işi yukarıya havale etmeyi bırakalım çözüm bulalım

TÜM YORUMLARI OKU (18)