Alakır nehrine ilişkin HES’lerden biri olan Dereköy Regülatörü ve HES için süreç, Antalya Valiliği’nin 25 Haziran 2010 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla başladı.
Karara bölgede HES karşıtı mücadelenin önemli aktörlerinden Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği ile 17 kişi itiraz etti.
Antalya 2. İdare Mahkemesi 26 Nisan 2012 tarihli kararıyla ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Çevreciler Alakır’da zafer kazandıklarını düşündükleri anda, proje hakkında ÇED süreci işletildi ve süreç sonucunda, 14 Ağustos 2013’te hazırlanan rapor dikkate alınarak, Dereköy Regülatörü ve HES projesi hakkında ‘ÇED olumlu kararı’ verildi.
Çevreciler bu kez bu kararın iptali için dava açtı. Ancak mahkemeden gelen karar çevrecilerin beklediği gibi olmadı. İdare Mahkemesi, Dereköy Regülatörü ve HES Projesi’nin çevresel etkilerinin geri dönüşümsüz bir etkiye neden olmayacağı gerekçesiyle ÇED olumlu kararının yerinde olduğuna karar verdi.
Danıştay: HES olanağı yok demişti
Davacıların temyiz talebini görüşen Danıştay 14’üncü Dairesi, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun iki yıldır uygulamadığı Alakır havzasına ilişkin ‘1’inci Derece Doğal SİT’ kararına atıfta bulunarak, Alakır üzerinde HES yapılmasına olanak bulunmadığına hükmetti.
Danıştay kararında, Alakır havzasının habitat çeşitliliği, tür çeşitliliği ve genetik çeşitlilik bakımından zenginliğine, endemik tür veya popülasyonların varlığıyla da hem dünya ölçeğinde özgünlüğüne hem de bilimsel açıdan önemine dikkat çekti.
Yusuf Yavuz / Oda TV ve DHA
https://www.youtube.com/watch?v=z3AdO9XBFOY alakır vadisi hakkında güzel bi video, 30 dakikanızı ayırın ve izleyin çok güzel.
Olay şu türkiyede mühendislik, çevreye tahribatı önemsemiyor, yada yeterli önemsemiyor.