Aladağ'ın Ardından Yapılan Düzenlemede Geri Adım: Yurt Sahipleri İtiraz Etti, Yönerge 2019'a Ertelendi

Adana’nın Aladağ ilçesinde geçtiğimiz yıl Kasım ayında meydana gelen ve 11'i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt faciasından sonra yurt ve pansiyonların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla yönetmelik hazırlanmış ve geçtiğimiz ay bu yönetmeliğe göre yönerge çıkarılmıştı. Ancak kurum sahiplerinin 'geçiş sürecinde zorluk yaşadıkları' gerekçesiyle itiraz etmeleri üzerine MEB, bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesini 2019'a erteledi. 

BirGün'den Çağlar Ballıktaş'ın haberine göre, MEB, haziran ayında belirlenen “Özel Öğrenci Barınma Hizmeti Kurumlarının Standartları ile Çalışma Usul ve Esasları” hakkındaki yönergede düzenlemeler yaptı ve özel yurt ile pansiyonların kurum açma ve çalışma ruhsatı alabilmeleri için yapmaları gerekenlere ilişkin belirlenen standartlar bir ay geçmeden daraltıldı.

Her stüdyo dairede bir yada üç öğrenci barınabilir sınırlandırması değiştirildi

MEB yaptığı değişiklerle birlikte doğal havalandırma ve aydınlanmayı sağlayan oda içerisindeki pencere alanını yüzde 10’dan yüzde 5’e indirdi. 

Her bir stüdyo dairede bir ya da üç öğrencinin barınabileceğine ilişkin sınırlamayı da değiştiren MEB, bir öğrenci için en az 20 metrekare olan alanı 15 metrekareye, üç öğrenci için ise en az 40 metrekare olan alanı 35 metrekareye indirdi.

MEB, “Tavan yüksekliği 2,5 metreden az olamaz” ibaresini 2,2 metreye indirirken, yaşanacak su kesintisi halinde öğrenci başına en az 30 litre olan su deposu hacmini de 20 litreye düşürdü.

Koridor genişliğiyle ilgili maddeler kaldırıldı, merdiven genişliği daraltıldı

Koridor genişlikleri ile ilgili olan maddelerin hepsini yürürlükten kaldıran MEB, merdiven genişliklerini de yeniden belirledi.

Kontenjanı en çok 200 öğrenci olan kurumlarda 1,2 metre olan merdiven genişliğini 0,9 metreye indirilirken, 100 öğrenci kontenjanı için merdiveni 0,2 metre daha genişletme zorunluluğunu da 0,1’e düşürüldü.

Kütüphane genişliği düşürüldü, spor alanı ve sağlık odası zorunlu olmaktan çıktı

Öğrenci yurt ve pansiyonlarında bulunan kütüphanelerle ilgili de düzenlemeler yapan MEB, en az 20 metrekare olan genişliği 10 metrekareye düşürdü. 

Düzenlemelerde özel öğrenci yurtları ve pansiyonlarında birçok birimin bulunma şartını da kaldıran MEB, arşiv ve dosya odası, çok amaçlı salon veya spor alanı, dinlenme odası, güvenlik odası, sağlık odası, ziyaretçi alanının bulunma zorunluluğunu kaldırdı.

MEB, ilgili değişikliğin kurum sahiplerinin talepleri doğrultusunda yapıldığını belirtip, bu talepler doğrultusunda kurum açma izni ve iş yeri açma ruhsatı verilmesinde 2019 yılına kadar son düzenlemelerin dikkate alınacağını duyurdu.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
13.07.2017

ayni duzenlemeleri saray icin de istiyoruz

Pasif Kullanıcı
12.07.2017

Bu ülkeden her geçen gün iğreniyorum amk.

12.07.2017

Öğrenci kim ki zaten genellikle yaşları küçük diye nasılsa ses çıkaramazlar diyip istediklerini yapıyolar

TÜM YORUMLARI OKU (19)