Alacahöyük'te 4 Bin 300 Yıllık Gizli Geçit Bulundu

Hitit medeniyetinin önemli merkezlerinden, Türkiye’nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük’teki arkeolojik kazı çalışmalarında, yaklaşık 4 bin 300 yıllık gizli geçit bulundu.

Ankara Üniversitesince yürütülen Alacahöyük’teki kazı çalışmalarına başkanlık yapan Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine, Hititlerin dini başkenti olarak bilinen Alacahöyük’te, ilk kez 1907 yılında Osmanlı arkeoloğu Makridi Bey tarafından kazı çalışması gerçekleştirildiğini söyledi. Çınaroğlu, Alacahöyük’te 1935’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve verdiği bir miktar parayla yeniden başlatılan kazıların yıllardır devam ettiğini belirtti.

Bu sezon kazı çalışmalarına yaklaşık 1 ay önce başladıklarını ifade eden Çınaroğlu, 8’i arkeolog 24 kişilik heyetle yürütülen çalışmayı eylül sonuna kadar sürdürmeyi planladıklarını dile getirdi. Kazılarda bu sezon 2014’te açığa çıkarılan bir mabette yoğunlaştıklarını anlatan Çınaroğlu, çalışmalarda mabede açılan gizli bir tünelin ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Geçidin 23 metresine ulaşıldı

Hititlerin başkenti Hattuşaş’ta birden fazla gizli geçidin bulunduğuna dikkati çeken Çınaroğlu, şunları kaydetti: “Bulduğumuz bu yeni poternle, Alacahöyük’te de birden fazla poternin varlığı ortaya çıktı. Şu anda kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz ancak henüz sonuna ulaşamadık. Mabede açılan kapıdan başladık, surların sonuna doğru şehrin dışına çıkacak şekilde açmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 4 bin 300 yıllık bir potern. Şu ana kadar 23 metre uzunluğa ulaştık. Uzunluğun daha da artacağını düşünüyoruz. Burada daha önce ortaya çıkarılan potern gibi uzun bir geçide benziyor. Hem kazı ve hem temizlik çalışmalarımız devam ediyor. Sonunda ne çıkacak göreceğiz. Potern, hiç şüphe yok ki şehrin kalesinin üzerine oturmuş ve içine doğru girmiş. Buradaki mabette önceki yıllarda çivi yazılı bir tablet bulmuştuk. Tablette, kral, rahiplere bir törende ne yapacaklarını sırasıyla anlatıyordu. Mabede açılan bu gizli tünelin de belki bir kutsal işlevi olabilir.”

“Heyecanlandıran bir buluş”

Gizli geçidi “heyecanlandıran bir buluş” olarak nitelendiren Çınaroğlu, “Bu sezon ağırlığımızı buraya verdik. Bu geçit, Hitit mimarlığı açısından büyük bir keşif” dedi.

Alacahöyük’te, İlk Tunç Çağı’nın çok güçlü bir iskanı bulunduğuna dikkati çeken Çınaroğlu, “Bu iskanın en güzel eserleri, sözde Hitit güneş kurslarının çıktığı, Hititlerden 350-400 yıl öncesine ait Hatti dönemidir. Buradan sonra o tabakada çalışmaya başlayacağız çünkü bu topraklarda İlk Tunç Çağı’nın aydınlatılması gereken birçok problemi var. İlk Tunç Çağı’nın üzerine Hitit şehri gelip yerleştiği için bugüne kadar çok kısıtlı alanlarda kazılar yapıldı. Biz bunu geliştirmeye ve daha bilimsel metotlarla o döneme ulaşmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

AA

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.08.2016

Ne güzel coğrafyada yaşıyoruz aq. Ne var ne yok burada yaşanmış aq. Şimdi de zehir ediyor orospunun fırlattıkları.

19.08.2016

mükemmel! şimdi oraya bi avm yapılabilir. kriz anında o gizli geçit acil çıkış için kullanılabilir ;)

19.08.2016

KES LAN VELET

19.08.2016

Kıymetli ATATÜRK üç kuruş ile ülke müzelerine ve turizmine katkı olsun yabancı üniversite gelipte türk topraklarında arkeolojik kazı yapmasın diye bulduğu üç kuruş ile kazı çalışmaları başlatmış kurban olduğum ATAM daha cumhuriyeti kurulı birkaç sene olduğuna rağmen elde avuçta ne varsa değerlendirip bir şeyler yapmış onun sayesinde kaç nesil karnın doyurdu bu ülkede ruhu şadolsun atamın nur içinde yatsın

TÜM YORUMLARI OKU (11)