Alabaş Nedir? Alabaşın Faydaları ve Zararları

Alman şalgamı, yer lahanası, kohlrabi, cehennem topuzu gibi isimlerle de bilinen alabaş, hem pişirilerek hem de çiğ olarak da tüketilebilen bir sebzedir. İçeriğinde bulunan sayısız vitamin ve minerallerden kaynaklı güçlü bir antioksidan özelliği gösterir. Lifli bir besin olduğu için özellikle zayıflamak ve formunu korumak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Dört mevsim üretilebildiğinden dolayı da kolaylıkla temin edilebilir. Özellikle kış aylarında grip gibi hastalıkları iyileştirmede oldukça etkilidir. Peki alabaş nedir? Alabaşın faydaları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...

Avrupa'da üretimi yaygın olarak yapılan alabaş sebzesi, Türkiye'de Marmara, Karadeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Bol mineralli topraklarda yetiştirildiğinden dolayı oldukça şifalı bir bitkidir. Farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir. Yapılan araştırmalarda kronik uyku problemlerine, kanser hastalıklarına iyi geldiği belirlenmiştir. Ancak birçok bitki gibi fazla tüketildiği takdirde vücutta olumsuz durumlara yol açabilir. Alabaşın faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Alabaş Nedir?

Alabaş, turpgiller ailesinden olan lahana, brokoli, karnabahar, kale, Brüksel lahanası ile aynı türde bir sebzedir. Pembe ve yeşil olmak üzere iki farklı türü bulunur. Hem yaprakları hem de yumru bölgesi de tüketime uygundur. Alabaş, isteğe göre farklı şekillerde kullanılabilir. Haşlanarak, kızartılarak ya da kavrularak tüketilmektedir. Hatta bazı yemeklerin içine de eklenebilir.

Alabaşın Faydaları ve Zararları

Alabaş, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir sebzedir. İçerisinde bulunan potasyum, tansiyonu dengeleyerek yüksek tansiyon oluşumunu engeller. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini belirli bir oranda düşürür. Kan basıncını düşürerek sinir, stres ve yorgunluk gibi semptomları azaltır. Özellikle kansızlık problemi yaşayanların sık tükettiği bir sebzedir. Yüksek oranda demir içerdiğinden dolayı kansızlık ile mücadele etme de yardımcı olur.

Antioksidan bakımından zengin bir besin olduğu için kanserli hücrelerin oluşmasını engeller. Aynı zamanda vücutta var olan kanser hücrelerinin yayılma hızını da yavaşlattığı bilinmektedir. Böbrek gibi çeşitli organların düzenli çalışmasını da sağlar. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde etkilidir. Alabaş sebzesinin yumru kısmında bulunan suyu, öksürük gibi birçok problemin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kalori bakımından da oldukça düşüktür. Bu nedenle diyetlerde öğün olarak tüketilir.

Alabaş sebzenin bilinen ciddi zararı yoktur. Ancak turp kökenli bir bitki olduğundan dolayı tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekilir. Haftada ikiden fazla tüketildiği zaman, vücutta fazla iyot emilimine sebep olur. Bu nedenle tiroid hastaları alabaş turpunu doktor kontrolünde tüketmesi gerekir. İdrar söktürücü etkisinden dolayı da böbrekleri fazla çalıştırıp, uzun dönemde çeşitli hasarlara yol açabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Avokadonun Vücuda Yararları Nelerdir? Avokadonun Faydaları ve Zararları
Arı Poleni Nedir? Arı Poleninin Faydaları ve Zararları
Eğrelti Otunun Faydaları Nelerdir? Eğrelti Otu Neye İyi Gelir?
Demirhindinin Faydaları Nelerdir? Demirhindi Neye İyi Gelir?
Madımak Faydaları Nelerdir? Madımak Otu Neye İyi Geliyor?

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan