Dünya Tiyatro Günü’nün kutlandığı bugünlerde sanatçılara ve sivil toplum kuruluşlarına iyi haber Ankara’dan geldi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile sanatçıların yaklaşık 3 yıldır “Halkındır, satılamaz” mücadelesini verdiği, otel ya da alışveriş merkezi yapılacağı dile getirilen Ankara’nın en önemli iki tiyatro sahnesi, Akün ve Şinasi’de perdeler açılmaya devam edecek.
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, Mülkiyeti Emek İnşaat A.Ş’de bulunan ve geçen kasım ayında sahnelerin de yer aldığı binayı 33 milyon 200 bin TL’ye satın alan Maritza İnşaat’ın ortaklarından Ahmet Meriç, “Devlet Tiyatroları (DT) ile kontratımızı 10 yıllığına yeniledik. Akün ve Şinasi’de perdeler kapanmayacak. Rantı değil, sanatı düşündük” dedi.
Mülkiyeti Emek İnşaat A.Ş’de bulunan Ankara’nın en önemli iki tiyatro sahnesi, Akün ve Şinasi sahnelerinin satışı için 4 kez ihaleye çıkılmıştı. İhaleler her seferinde sanatçılar ve başta Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Yardımlaşma Vakfı olmak üzere pek çok sivil toplum örgütlerince protesto edilmişti. Sanatçılar, Akün ve Şinasi sahneleri önünde yaptığı eylemlerde “Akün ve Şinasi halkındır, satılamaz” demişlerdi.
Cumhuriyet gazetesi yaklaşık 3 yıl boyunca 4 kez satışı gündeme gelen ve sanatçıların, sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi sonucunda ihaleleri iptal olan Akün ve Şinasi sahnelerinin kasım ayında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talimatıyla, kimseye haber verilmeden, gizlice satıldığını duyurmuştu.
Sahnelerin de yer aldığı binayı 33 milyon 200 bin TL’ye satın alan Maritza İnşaat’ın ortaklarından Ahmet Meriç almıştı. Meriç, o dönem “Sahnelerin de bulunduğu yerle ilgili alışveriş merkezi yapma gibi bir düşüncemiz yok. Otel projemiz var. Ancak henüz aile bireyleriyle iştişare edemedik. Ankara’da ne kadar otel var, ihtiyaç ne kadar, bunları araştırıyoruz. Tabii eğer DT kiralamak isterse, menfaatlerimize de uyarsa, kiralayabiliriz” demişti.
Meriç’in bu sözleri sanatçıların tepkisine yol açmış ve sanatçılar, sahnelerin satışının ardından yaklaşık bir ay boyunca, her akşam perdeler açılırken, “Sahnelerimiz satıldı, haberiniz var mı?” eylemi yapmışlardı.