Evet dostlar, yeni bir yıla girdik. Şimdi eskiyi bırakıp yeniyi özümsememiz gerekiyor ve bu yolda yapmamız gereken en önemli şey ise kaka!
Evet dostlar, yeni bir yıla girdik. Şimdi eskiyi bırakıp yeniyi özümsememiz gerekiyor ve bu yolda yapmamız gereken en önemli şey ise kaka!
Akşamdan kalmışlığın sebebi bilim insanları tarafından tam olarak çözülememiş olsa da, alkolle arası iyi olan herkes bu durumun nasıl hissettirdiğini bilir: şişik bir yüz, baş ağrısı, bulantı ve özerkliğini ilan ederek kendince hareketler yapan, sesler çıkaran mide...
Başınız çatlıyor, bedeninizin her bir parçası dökülüyorken tek çarenin kaka yaparak rahatlamak olduğunu düşünürsünüz. Tuvalete girdiğiniz zaman ishal ya da kabız olduğunuzu fark etmeniz de muhtemeldir. Peki bu neden olur?
Öncelikle yiyecekler önce ağzımızda, daha sonra da midemizde parçalanırlar ve son olarak besin değeri olan maddeler ince bağırsağımızdan geçerek kanımıza karışırlar. Diğer yandan alkol, bu adımların bazılarını es geçerek ilk olarak midemize iniş yapar ve burada alkolün %20'si sindirilir. Kalan kısmı ince bağırsağa yol alır ve burada geri kalan kısmı sindirilerek karaciğere gönderilir. Karaciğerde metabolize edilen alkolün geri kalanı ise kana karışır.
Kana karışan alkol, beyin dahil tüm organlarımız üzerinde etki gösterir ve bu sebeple sendelemeye ve konuşurken güçlük yaşamaya başlarız. Ayrıca alkol, hipofiz bezinizde bulunan ve böbreklerden su geri emilimini artıran antidiüretik hormonun salınımını baskılar. Bunun anlamı, vücudunuzun normalde dengeli olan su miktarının değiştiği ve sindirilemeyen sıvıların atılmaya başlayacağıdır. Tuvalette geçirdiğiniz uzun sürelerin ardından ise vücudunuz tekrar dengeyi bulmaya başlar ve sabah bu sebeple şişkin bir yüzle uyanırsınız.
İshal, alkol gibi idrar söktürücü maddelerin sebep olduğu bilinen bir durumdur ancak aynı zamanda alkol almak, bağırsaklarımızdaki sıvıların sindirilmesini önleyici özelliğe sahiptir. Alkolikler üzerinde yapılan çalışmalar, düzenli alkol kullanımının bağırsakların su ve sodyumu sindirme özelliğini zayıflattığını ve böylece alkolün ishale sebep olma ihtimalini artırdığını göstermiştir.
Alkol, susuzluğu artıran bir sıvı olduğu için alkol aldığınız gün ve ertesinde sıvı tüketiminiz artış gösterir. Ayrıca mide ve bağırsaklarınızda bulunan ve besinleri sindirmenize yardımcı olan kasları etkiler. Bu da besinlerin vücudunuzda kaldığı süreyi azaltır ve alkolle birlikte tükettiğiniz besinler de işin içine girince ortaya bir başka ishal sebebi çıkar.
Akşamdan kalmışlığın etkilerini en aza indirmek istiyorsanız içmeye başlamadan önce dengeli beslenmek, bol su içmek ve içkinin tadını kaçırmamak çok önemlidir. Yok arkadaş, ben içtim mi tam içerim diyorsanız da, yanınızda ishale karşı bir ilaç bulundurmanız fayda sağlayacaktır...
Alkol haramdir. Bu teblig gorevimdir.
Alkol almaya başlamadan önce yarım tablet Alka Seltzer içiniz, içkinin yanında bol yağlı şeyler yiyiniz. Yatmadan önce de aklınıza gelirse geri kalan yarım tableti alınız, sabah daha iyi kalkarsınız. Lakin fazla kaçırdıysanız, kalkınca iki tablet Alka Seltzer'i gömünüz. Sonra da gün boyu soda ayran, soda limon gibi bol bol içecek tüketiniz. Hiç bir şeyciğiniz kalmaz. Biraz Alka Seltzer reklamı gibi oldu ama şimdiye kadar akşamdan kalmalığa daha iyi gelen bir şey görmedim.
Alka Seltzer is my girl.