'Akşam 7'den Sonra Yemeyin' Diyen Türk Doktorun Çalışması İngiliz Basınına Manşet Oldu

Son yapılan araştırmalara göre, yatmadan 2 saat öncesine kadar yenen akşam yemeği vücudun kan basıncının düşmesine engel oluyor. Bu durum da kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlıkları riskini arttırıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü'nde Doç. Dr. Ebru Özpelit'in 700 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları İngiliz basınında manşet olarak bütün dünyaya ulaştı. 

Haberin detaylarını sizler için Independent'dan derledik.

Yatmaya 2 saat kaladan önce yenilen akşam yemekleri vücudu 'yüksek uyarı' seviyesinde bırakıyor, yani gece boyunca kan basıncı düşmesi gereken seviyeye inemiyor.

Uzmanlara göre, yetişkinler akşam yemeğini saat 7'den önce yemeliler çünkü vücut ancak o zaman kendini dinlendirip tansiyonu düşürmeye vakit bulabiliyor. 

Ayrıca akşam 7'den sonra yemek yemenin kalp krizi ve kalp hastalığı riskini artırdığı da öne sürülüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi kardiyologları tarafından gerçekleştirilen çalışmada 700'den fazla yetişkin kadın ve erkek incelendi.

Daha geç akşam yemeği yemenin gece boyunca kan basıncına olan etkisi, kayda değer bir seviyede yüksek. 

Bu şekilde yeme alışkanlığına sahip kişilerin non-dipper hipertansiyon riskiyle daha sık karşılaştıkları çünkü tansiyonun gece düzgün bir biçimde düşmediği ortaya çıktı.

Kan basıncının sağlıklı bir bireyde gece %10 oranında düşmesi gerekiyor. Ama akşam yemeği yedikten sonra 2 saat geçmeden yatanların %25'inde bu düşme görülmedi.

Ayrıca geç saatte yemek yemek adrenalin gibi stres hormonlarının da salgılanmasına sebep oluyor, bu günlük kalp atışı ritmini etkileyebilecek faktörler arasında.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Doç. Dr. Ebru Özpelit'in yaptığı bu çalışmanın ise İngiliz basınında manşet olması ve büyük ilgi çekmesi oldukça sevindirici.

Özpelit çalışmayla ilgili; 'Modern hayatın ve yapay ışık gibi şeylerin insanları gün içinde daha geç saatte yemeye eğilim göstermelerine ve hatalı yeme alışkanlıkları edinmelerine sebep oluyor' dedi.

Ayrıca kahvaltı öğününü atlayan kişiler de, bu kan basıncı düşüşünde gerekli seviyeye ulaşmıyor ama bu durum geç saatte yemek yemek kadar etkili değil.

Özpelit, Roma'da düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Birliği Kongresi'nde: 'Öğünlerin ideal sıklığını ve zamanlamasını kesinlikle tanımlamalıyız çünkü nasıl yediğimiz ne yediğimiz kadar önemli olabilir,' dedi. 

Özpelit'in çalışması, hem kardiyoloji alanında büyük bir etki yarattı hem de İngiltere'deki başarısıyla Türk kardiyoloji çevrelerini sevindirdi.

Independent

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR
08.09.2016

ben yatmadan önce yemiyorum, yedikten sonra yatıyorum -.-

Türk dizileri popüler oldu haberinden daha çok gururlandığım bir haber oldu. Daha çok böyle şeyler görmek istiyorum.

08.09.2016

7de millet işten yeni çıkıyor biraz gündelik yaşamdan haberiniz olsun tabi doktorlar 4 5 gibi çıktığı için onlara giren çıkan yok

neyi doğru yapıyoruz ki

TÜM YORUMLARI OKU (17)